Német életszínvonalat szeretnél? Nézd meg, mit csinálnak másképp a pénzükkel

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 12. 29.

Rekord alacsony kamatszinttel zárul az idei év és váratóan ez a közeljövőben nem fog megváltozni. Sok magyar megtakarító minderre úgy reagál, hogy pénzét egyáltalán nem köti le, inkább a párnacihában tartja. Hogy ez mennyire rossz gyakorlat, kiderül az alábbiakból, ahol elolvashatod, hogyan viselkednek a német megtakarítók a magyarnál is alacsonyabb kamatkörnyezetben.

A jegybanki alapkamat 1,35%-on zárja az évet, és nincs kilátásban, hogy a rekord alacsony kamatszint lényegesen emelkedne a közeljövőben. Bár az infláció szempontjából mindez indokolt, a magyar lakosságot mégis rossz irányba tereli. Az alacsony banki kamatok miatt ugyanis sokan nem veszik a fáradságot, hogy lekössék/befektessék pénzüket, így pedig jelentős kamatjövedelemtől esnek el.  

Érdekelnek a befektetési alapok? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobbakat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ez az oka annak, hogy a magyar megtakarítások óriási részét, közel 15%-át a készpénz teszi ki. A készpénz pedig semmi hozamot nem termel, sőt, az infláció folyamatosan csökkenti is az értékét. Európa más, pénzügyi kultúra szempontjából fejlettebb országaiban egészen másként megy ez. Hogy mit tesznek ott, ahol a kamatszint a mienknél is lényegesen alacsonyabb, kiderül az alábbiakból!

Ahol még nálunk is alacsonyabbak a kamatok

Bár az 1,35%-os jegybanki kamat sem mondható egetverőnek, mégis jóval magasabb, mint az euróövezetben mért 0,05%-os szint. Ezekben az országokban mind az Európai Központi Bank által meghatározott irányadó kamatlábtól függenek a bankbetétek kamatai is. (Bár az összehasonlítás nem teljesen korrekt, hiszen az EKB és az MNB esetén más-más eszköz kamata adja az irányadó kamatot.)

mnb ekb kamat

Az euróövezetben az alacsony kamatszint miatt egy egész alacsony infláció is elegendő ahhoz, hogy a bankbetétek infláció alatti kamatokat realizáljanak, vagyis negatív reálhozamokkal kelljen számolni.

Hogy reagálnak erre a német megtakarítók?

Ha például a német megtakarítók is a magyarokhoz hasonlóan gondolkodnának, Németországban halomban kellene állnia a készpénznek. Ekkora kamatok mellett ugyanis még kevesebben vennék a fáradságot, hogy pénzüket lekössék.

A németek pénzügyi kultúrája azonban sokkal magasabb, mint honfitársainké. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a magyar, illetve a német megtakarítások összetételét szemléltető alábbi ábra.

magyar német megtakarítások

Jól látható, hogy alacsony kamatok mellett is van élet. A német megtakarítások készpénzhányada ugyanis a magyarokénak negyed részét sem éri el, vagyis rekord alacsony kamatok mellett is inkább befektették azt valamibe. Akármilyen alacsony is volt a kamatszint, a német készpénzállomány a megtakarítások 3% körüli részét alkotta, bankbetétekben pedig a félretett pénz közel felét tartották.

Ha azonban csak az arányokat nézzük, az könnyen félrevezethet. Ne felejtsd el, hogy egy átlagos német közel ötször akkora megtakarítással rendelkezik, mint egy magyar. Egy német embernek így a vésztartalékként ajánlott 2-3 havi keresetnek megfelelő készpénzen felül sokkal több pénze van, amit bankban leköthet, vagy befektethet.

Ezzel szemben a magyar lakosság egy részének a fentiek alapján meghatározott vésztartalék fölött akkor sem tudna befektetni, ha akarna, hiszen nem lenne mit. Bővebben már írtunk erről a jelenségről az alábbi cikkben:

Tökutolsó lett Magyarország – Mindenki kezdjen el spórolni!

Hogy változtak a megtakarítások?

Kamatok csökkentésének következtében a kockázatmentesnek tekinthető bankbetétek és állampapírok kamatai lecsökkennek, ezért megtakarítók kénytelenek kockázatosabb eszközökbe fektetni, azok ugyanis még kecsegtetnek magasabb hozamokkal.

Nézzük, hogyan módosult a magyar és német megtakarítások összetétele a 2012 harmadik negyedévéhez képest, amikor is a magyar kamatok is elkezdtek csökkenni!

magyar német megtakarítás

Németországban ugyan észrevehető a kamatcsökkentés hatása, de nagyságrendileg nem módosult a helyzet. Némiképp nőtt a kockázatosabb eszközök aránya, de ezek mellett némileg emelkedett a bankbetétek, illetve a készpénz állománya is.

Egészen más a helyezet hazánkban. A bankbetétek aránya itt 11 százalékponttal csökkent, a készpénzállomány pedig több mint 2 százalékponttal nőtt. Jól látszik ebből is, hogy a magyar megtakarítóknak a bankbetétekből származó kamatjövedelem nem is kellett, inkább készpénzben hagyták, amit leköthettek volna.

Érdekes viszont, hogy ezzel párhuzamosan azonban a nagy hozamokat ígérő, azonban igen kockázatos részvények részaránya is jelentősen csökkent (korábbi szintjéhez képest) hazánkban. A befektetési alapok tekintetében is kiemelkedő a változás, de ott pozitív irányba.

Ezek aránya közel másfélszeresére nőtt az elmúlt évek során. A magyar megtakarítások 18,9%-át alkotják már befektetési alapok, jóval nagyobbat, mint a németeknél. Ez annak fényében kimondottan jó eredmény, hogy a befektetési alapok még viszonylag új befektetési eszközöknek számítanak hazánkban.

A befektetési alapok tekintetében tehát jól teljesítenek a magyar megtakarítók, a többi területen azonban van még mit tanulni a németektől. A bankbetétekről a magyarnál jóval alacsonyabb kamatszintek esetén sem szabadna lemondani, a készpénzállományt pedig radikálisan csökkentenie kellene a magyaroknak.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

A betét valóban halott?

2017. 08. 30.

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.