Odacsap a Fundamenta, nagy változások az év végén

 • 2017.12.19.
 • szerző: bankmonitor.hu

A hazai pénzügyi intézmények nem nagyon szoktak sok izgalmat tartogatni az év végére, de a mostani ez alól kivétel. December közepétől a Fundamenta több fontos változtatást is eszközölt a termékein. A következőkben ebből szemezgetünk. Érdemes végigolvasni írásunkat, mert vannak olyanok is közöttük, melyek az új ügyfeleknek kifejezetten kedvezőek.

Az év vége általában nem szokott nagyobb izgalmakat hozni. Bár azért vannak kivételek, amikor igenis pont az év végi hajrában szánja rá magát egy cég, hogy nagyobb lélegzetvételű változást indítson el a termékeinél. A Bankmonitor pénzügyi termékek összehasonlításával és azok elérhetővé tételével foglalkozik, így mi is árgus szemekkel figyeljük a piacot, és be is számolunk róla, ha véleményünk szerint nagy lépésre szánta el magát egy intézmény.

A történet főhőse a Fundamenta, amely több hirdetményét is átírta és 2017. december 15-től változtatott a termékpalettáján szereplő lakáskassza termékek paraméterein. Mivel a legnagyobb szereplőről van szó a piacon, ezért külön is érdekes lenne, hogy mit lépnek. A kalkulátorainkat folyamatosan frissítjük, ez meg is fog történni hamarosan, viszont nem is feltétlenül a pontos paraméterek az érdekesek, hanem hogy milyen irányban gondolkozik a cég.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy az igényeidhez melyik passzol leginkább!

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1) A betéti kamat visszaesik, követve a piacot

Ha körbenézünk a lakástakarékok között például a Bankmonitor kalkulátorával, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a lakástakarékra fizetett betéti kamat jellemzően 0,1%. A négy lakástakarékpénztárból három (Aegon, Erste, OTP) is ezt határozta meg, a Fundamenta volt az, aki december 15 előtt 1%-os kamattal futott.

Az említett időpont után viszont a nagy differencia a Fundamenta és a piac között megszűnik, az új termékeinél már az általános gyakorlat a 0,1%-os betéti kamat lesz. Ez valóban fájó tud lenni, mert például egy négyéves lakástakaréknál bő 25 ezer forint volt a kamat, míg ez a jövőben a tizedére esik vissza.

Azt viszont ne felejtsük el, hogy eddig sem a betéti kamat mértéke volt önmagában az, ami miatt LTP-t kötöttek az emberek, hanem az állami támogatás. Ennek mértéke a befizetések 30%-a, maximum 72 ezer forint évente (ezt 20 ezer forintos befizetésnél érhetjük el). A korábbi példánál maradva a 4 éves havi 20 ezres befizetésnél az állami támogatás közel 300 ezer forintot ért el. Itt pedig semmi sem változik.

2) Kettéválasztja a termékeit a Fundamenta, felpumpálhatjuk a szerződéses összeget

A lakástakarék nemcsak azért kifizetődő, mert állami támogatás jár hozzá, hanem azért is, mert ha több szerződést kötünk, akkor az állami támogatás többszörözhető. Az éves 72 ezer forintos limit így kitolható, ehhez csak az kell, hogy közeli hozzátartozó legyen a szerződés kedvezményezettje.

Igen ám, de akinek nincs közeli hozzátartozója, vagy valamiért nem adta volna a nevét egy ilyen akcióhoz, azt bekorlátozta a szabályozás. Értelemszerűen a lakáskasszák is alkalmazkodtak ehhez a helyzethez és csak olyan terméket tettek elérhetővé, amire maximum havi szinten 20 ezer forintot lehetett befizetni. Nem lett volna értelme többet befizetni egy szerződésre, mert arra már nem járt volna támogatás.

A Fundamenta sem tudja ezt átírni, vagyis egy szerződésre az állami támogatás maximuma nem lehet 72 ezer forint feletti. Viszont azt meg tudja tenni, hogy olyan terméket hozzon létre, ami 20 ezer feletti összeggel is elindítható (21 ezer és 40 ezer között 1000 forintonként lehet felfelé lépkedni). Ez együtt jár azzal is, hogy az elérhető EBKM állami támogatással lényegesen visszaesik (közel lefeleződik 40 ezres befizetésnél).

Kérdezhetnénk, hogy miért jó ez, ha nem nő a befizetési összeggel az állami támogatás felső határa? Hát azért, mert minél nagyobb a befizetés, annál magasabb az elérhető szerződéses összeg (befizetés, kamat, állami támogatás, kölcsön), vagyis a lakástakaréktól igényelhető kölcsön mértéke is. Ezzel valószínűleg azok életét tudják egyszerűsíteni, akik nem lennének képesek másként nagyobb összeget összegyűjteni lakáscélra. Márpedig a mai ingatlanárak mellett gyorsan röpködnek a 10 milliók.

Ehhez kapcsolódóan pozitív hír, hogy mindegyik futamidőre lehet majd választani a 20 ezer forint feletti havi befizetés módozatát. Sőt, azt a rést is betölti a Fundamenta, hogy mostantól már 5 éves terméke is lesz a 4, 6, 8 és 10 évesen kívül.

3) Hitelkamat és kezelési költség

Az LTP-t nyitók közül sokan egészen biztosan a befizetés, az állami támogatás és a betéti kamat mellett a hitelre fókuszálnak, hiszen ez akár duplázhatja is a lakáscélra felhasználható összeget. Ezért nem mindegy, hogy milyen feltételekkel lehet kölcsönt igényelni a lakástakaréktól.

A Fundamenta hitelkamata eddig is kedvező volt a versenytársakkal összehasonlítva, viszont a mellékelt ábra szerint még ezen is tudott egy kicsit faragni. A jövőben a 3,9%-os hitelkamat helyett 3,5% lesz a kamatozása a kölcsönnek. Ráadásul csatlakozott a többi szereplőhöz és a jövőben nem számítanak fel kezelési költséget (ez korábban 1% volt). A két hatás eredőjeként a lakáskölcsön teljes hiteldíj mutatója is a korábbiakhoz képest csökkenni fog. Így, akinek ez kiemelten fontos, ez sokat spórolhat a jövőben.

 

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.