Betöltés

OTP vagy Erste lakástakarék – Melyiket válasszam?

szerző: Bankmonitor
2018-03-13

Alapvetően azt gondolnánk, hogy lakástakarékok között nem lehetnek különbségek, pedig több jellemző mentén eltérhetnek az egyes szolgáltatók ajánlatai. Mostani cikkünkben az OTP és az Erste lakástakarék konstrukcióit hasonlítottuk össze, amelyek között szoros verseny alakult ki az egyes futamidők tekintetében. Az előljáróban is elmondható, hogy elsősorban megtakarítási fókuszú termékekről van szó, viszont az Erste a hitelfelvétel terén is mutathat előnyöket.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Egy korábbi cikkünkben a Fundamenta és az Erste Lakástakarék termékeit hasonlítottuk össze, aktuálisan pedig az OTP Lakástakarék termékeit vetettük össze az Erste kínálatával. Az összehasonlításhoz a korábban megszokottak szerint azokat a tényezőket vettük szemügyre, melyekben eltérés lehet az egyes konstrukciók között. Mégpedig a lakástakarék EBKM-jében, a szerződéses összeg nagyságában, a lakáskölcsön feltételeiben, és az elérhető kedvezményekben.

Az OTP és az Erste Lakástakarék ajánlatai között is akadnak különbségek, ugyanakkor azt mejegyeznénk, hogy az elképzeléseid és az élethelyzeted is meghatározza, hogy melyik a jobb választás. Havi 20 ezer forintos befizetés mellett végig is mentünk a legfőbb jellemzőkön a különböző futamidők esetében.

Jó befektetőként tartsd szem előtt a hozamot

A lakástakarékot úgy is felfoghatjuk, mint egy befektetést, ahol ugyan jó hozamot érhetsz el, de csak lakáscélra tudod felhasználni az összegyűlt összeget. A lakástakarékkal elérhető hozamot az EBKM hívatott megmutatni, ami azonban az eltérő futamidő és a különböző nagyságú számlanyitási díj miatt termékenként változik. Ennek oka, hogy még az azonos futamidejű (például 4 éves) lakástakarékok lejáratában is lehet pár hónap eltérés. Ráadásul a szerződéses összeg 1%-ára rúgó számlanyitási díjra is elérhetők bizonyos kedvezmények, akciók.

A konkrét számok alapján az OTP a 4-5 éves futamidő esetében magasabb hozamot nyújt az Erste Lakástakaréknál, ugyanakkor a többi futamidőnél az Ersténél jön ki a magasabb EBKM. A 4-5 éves konstrukcióknál az OTP malmára hajtja a vizet, hogy 2 hónappal rövidebb lejáratot alkalmaz, a hosszabb futamidőknél pedig az elérhető kedvezményeknek köszönhetően tud az Erste jobb lenni.

Nézd meg kalkulátorunkkal mire számíthatsz a lakástakaréknál!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nem mindegy, hogy milyen feltételekkel adják a hitelt

A lakástakarékoknál a későbbi felhasználás szempontjából az sem elhanyagolható szempont, hogy a szerződéses összeg nagysága mekkora, vagyis a megtakarítással és a lakáskölcsönnel együtt mennyi fordítható az ingatlancélra. Az OTP és az Erste Lakástakarék szerződéses összege lényegében az összes futamidőnél megegyezik, ugyanakkor a megtakarítási és hitel rész arányára az egyes futamidőknél célszerű külön figyelni (például 4-5 évnél az Erstével több megtakarítás érhető el).

A lakáskölcsön kondíciói az Erste Lakástakaréknál jóval kedvezőbbnek mondhatók, az egyes futamidőknél akár 0,7-1,3% különbség is lehet a THM-ben. Márpedig ez kisebb havi törlesztőt is eredményez, amire külön érdemes figyelned, ha igényelnéd a lakáskölcsönt is. A teljes piacot nézve a lakáskölcsön kondíciók alapján a pénztárak között egyértelműen a Fundamenta emelkedik ki, ahol is a legmagasabb lakáskölcsön és legalacsonyabb kamatokkal érhető el.

Költséget is lehet spórolni

Számlanyitási díjkedvezményt az OTP és az Erste egyaránt biztosít, ugyanakkor ezeknek a részleteit érdemes tüzetesen megvizsgálni. Az jelenti a fő különbséget, hogy szükséges-e valamilyen plusz terméket igényelni a kedvezményhez vagy sem.

Az OTP a 4 éves futamidőtől elérhetővé teszi az ingyenes számlanyitást, ha új OTP bankszámlát nyitsz, SMS szolgáltatást igényelsz (SMS-ben értesülsz a befizetés elmaradásáról, megtakarítási időszak lejártáról, lakáscél igazolás határidejéről), vagy belépsz az OTP Egészségpénztárba. Éppenséggel akkor is jár a kedvezmény, ha áthidaló kölcsönt, vagy lakástakarékkal kombinált hitelt veszel fel az OTP-nél. Ezenkívül felére csökkentett díj mellett is nyithatsz lakástakarékot, viszont ekkor is SMS szolgáltatást szükséges igényelned, valamint a megtakarítás felhasználása is korlátozott lesz (nem fordítható közmű beruházásra).

Az Erste jelenleg kapcsolt termék nélkül biztosít számlanyitási kedvezményt, ha legalább 6 éves szerződést kötsz és ezt a Bankmonitoron keresztül indítod el. Ebben az esetben 44-76 ezer forint helyett 20 ezer forint a számlanyitási díj, ezenkívül a kedvezmény mellé a futamidőnek megfelelően a 4-40 ezer forintos Erzsébet utalványt is ad a Bankmonitor. Márpedig a kedvezmények hatására az EBKM is magasabb lesz.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Drágábbak lettek a személyi kölcsönök? Nem feltétlenül!

2019. 06. 06.

Az MNB statisztikái szerint áprilisban átlagosan drágábban lehetett személyi kölcsönhöz jutni, mint egy hónappal korábban. Mi nem tapasztaltuk a kamatok emelkedését, ezért utána jártunk, történt-e valami a személyi kölcsönök piacán....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.