Betöltés

Tippek lakásvásárláshoz a külföldről hazaköltözőknek

szerző: Bankmonitor
2018-04-12

„Angliában élek a feleségemmel és egy gyermekünkkel. 4 év múlva tervezünk Magyarországra költözni, amikor a fiúnk 7 éves lesz. Szeretnék házat vásárolni a hazaköltözés után közvetlenül, de ahhoz a lakástakarék nagy segítség lenne. Kölcsön felvételében viszont nem gondolkozom. Mi a véleményük? Mi az, ami nekem a legjobban megérné? Milyen állami támogatás lehetséges?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a választ is megadjuk rá.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Sokan próbáltak szerencsét tartós vagy ideiglenes külföldi munkavállalással az utóbbi időszakban, mi is rendszerint kapunk megkereséseket, amelyben a hazai ingatlanvásárlás, vagy éppen hitelfelvétel lehetőségeiről érdeklődnek. Nyilvánvaló, hogy a magasabb külföldi jövedelem magasabb megtakarítás képzését teszi lehetővé, ami adott esetben a saját, vagy akár befektetési célú ingatlanvásárlásra is alapot adhat.

Jelen esetben arról van szó, hogy az érdeklődő szeretné az összegyűjtött önerőt kiegészíteni, és jó helyen is keresgél, hiszen a lakástakaréknál 30%-os állami támogatás jár. A kérdezőnk helyzetében az a fontos, hogy mit mondanak a szabályok arra az esetre, ha valaki külföldön élőként (dolgozóként) venné igénybe a lakástakarékot.

A lakástakarék megkötéséhez először is rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, amit lakcímkártyával is tud igazolni (előfordul, hogy a tartózkodási lakcím nem elegendő a szerződés megkötéséhez), valamint hazai adóazonosító jellel is. Tehát azok számára nem lehetséges a lakástakarék igénybevétele, akik mielőtt kiköltöztek, a hazai szálakat már teljesen elvarrták.

További megkötés, hogy az állami támogatással növelt összeget csak hazai lakáscélra lehet felhasználni. Az aktuális kérdés kapcsán egyértelműen hazai felhasználásról van szó, viszont érdemes hangsúlyozni, hogy az országhatáron kívüli lakáscél esetében lényegében nincsen mozgásterünk.

A kérdezőnk szempontjából nagyon fontos, hogy hol lesznek 4 év múlva az ingatlanárak, ugyanakkor erre nyilvánvalóan senki sem tudja a választ. Csak az aktuális állapotokról lehet mindig nyilatkozni, most pedig az látszik, hogy hazánkban csúcson vannak a lakásárak, persze óriási különbségekkel a fővárosi és a vidéki régiók között. Budapesten átlagosan 500-600 ezer forintos négyzetméterárakról lehet beszélni, míg országosan 250-300 ezer forint körüliről.

Egy 20 ezer forintos 4 éves lakástakarékkal 1,25 millió forintot lehet összegyűjteni, egy korábbi cikkünkben meg is néztük, hogy ez mennyit tesz hozzá a lakáscélhoz. Tehát ennek fényében kell elgondolkodnia a kérdezőnknek, hogy mennyi önerőt tud összesen az ingatlanra szánni, ha lakáshitelt egyáltalán nem szeretne felvenni.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy mennyit tesz a lakástakarék a céljaidhoz!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Ha van olyan közeli hozzátartozója, aki megfelel a feltételeknek (hazai lakcím, adóazonosító jel), természetesen azt is megteheti, hogy a részére is nyit lakástakarékot. Ekkor a bevonható családtagok függvényében lehet feltornászni a lakástakarékkal összegyűjthető összeget. A megtöbbszörözött állami támogatással már jóval nagyobb segítséget tud jelenteni a lakástakarék az ingatlanvásárlás szempontjából is.

Mivel van egy kisfiuk is, valamilyen családtámogatásra is számíthatnak. Bár a hazánkba való visszaköltözést csak évek múlva tervezik, így addig nem tudni, hogy történik-e valami változás a rendszerben. A külföldről hazatérők számára kedvező változás, hogy március közepétől már a 180 napos TB jogviszony külföldről is igazolható, ha vállalja valaki, hogy 180 napon belül munkát vállal itthon. A jelenlegi CSOK feltételei alapján 600 ezer forintra lennének jogosultak, ami felhasználható lenne új vagy használt lakás vásárlására.

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.