Túl drágák a befektetési alapok? Próbáld ki ezeket a befektetéseket!

2016. 05. 15. szerző: bankmonitor

Az alacsony és egyre mélyebbre süllyedő hozamok mellet a befektetések költségek minimalizálása egyre égetőbb a megtakarítók számára. Mit tehetnek tehát azok, akik magasabb hozamokat szeretnének, de a klasszikus befektetési alapokat túl drágának találják? Az alábbiakban ezekek egy olcsóbb alternatíváját, az ETF-eket ismerheted meg.

A magyar és a nemzetközi kamatok is történelmi mélységekbe süllyedtek, a megtakarítóknak ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megtakarítások költségvonzatára is. Aki ugyanis nem figyel, és magas költségen fektet be, könnyen előfordulhat, hogy még a csekélyke nyerségét is a szolgáltatónak fogja befizetni.

Természetesen lehet találni minimális költséggel működő megtakarításokat: a bankbetétek és az (Államkincstárnál vásárolt és tartott) állampapírok például ingyen vagy minimális költséggel tarthatóak. Nagy kérdés, hogy mit lehet tenni akkor, ha az alacsony kamatok arra ösztönzik az megtakarítókat, hogy ne elégedjenek meg ezek hozamaival.

Ha nagyobb hozamokra vágysz

Ebben az esetben a befektetési alapok jelenthetik az egyik legjobb alternatívát, amelyekkel kényelmesen és nagyobb szakértelem nélkül lehet befektetni. Nem is olyan régen foglalkoztunk a befektetési alapokhoz kapcsolódó költségekkel, aminek során kiderítettük, hogy vannak olyan szolgáltatók, ahol ezek szinte látható költségek nélkül vásárolhatóak és tarthatóak.

A befektetési alapok esetén azonban mindig számolni kell azok állományi díjával is. Ennek nagysága könnyen 2-3% körül lehet, és minden évben levonják az alapok hozamából. A jelenlegi hozamszintek mellett azonban nagy luxus lehet ekkora hozamtöbbletről lemondani.

A kérdés tehát, hogy vajon van-e olyan befektetési forma, ami a befektetési alapokhoz hasonló befektetéseket kínál, költségei mégis jóval alacsonyabbak?

A válasz szerencsére az, hogy van: ezek a magyar megtakarítók között még nem túlságosan elterjedt ún. ETF-ek (exchange-traded fund-ok). Ezek állományi költségei bőven 1% alatt mozognak, ami már a jelenlegi kamatszintek mellett is elfogadható érték.

Mit tudnak az ETF-ek?

Az ETF-ek a befektetési alapokhoz nagyon hasonlóan működnek, ugyanis ezek megvásárlásaival is komplett portfóliókat kapnak a megtakarítók. Míg azonban a befektetési alapoknál az állományi díj főként azok befektetési döntéseik hozzáadott értéke miatt indokolt, az ETF-eknél ilyenről szó sincs.

Hogy lehetséges ez? A válasz abban rejlik, hogy az ETF-eknél nincs szükség önálló befektetési döntésekre. Az ETF-ek túlnyomó többsége ugyanis ún. passzív befektetési stratégiát folytat, ami azt jelenti, hogy befektetéseikkel létező indexet követnek. (A passzív befektetésekről korábbi, „Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek” című írásunkban olvashatsz bővebben.)

A befektetések által követett indexet nem az alapok szakemberei, hanem tőlük független, erre specializálódott cégek (pl. S&P, MSCI) képezik. Ilyen például a híres amerikai részvényindex, az S&P 500, de magyar tőzsdeindex, a BUX is.

Egy ETF tehát csak akkor fog változtatni a portfóliója összetételén, ha az általa követett indexen változtatnak, különben semmi nem tesz (leszámítva, hogy az alapba érkező pénzeket ugyanolyan arányba index tagjaiba fekteti, illetve visszaváltásnál eladja a befektetéseit). Mivel egy indexkövető hagyományos alap is hasonlóan működik, így azokat megéri ETF-re cserélni!

Az ETF-ek befektetései azonban csak azt teszik lehetővé, hogy alacsony díjazással működjenek. Adásvételükhöz ugyanúgy szakértelem szükséges. Kivéve, ha robotokra bízzuk a pénzt!

Egyre több olyan befektetési szolgáltató található, ahol nem is emberek, hanem robotok választják ki a megfelelő ETF-eket, amikbe érdemes befektetnünk (pl. Betterment). Ezeknél pedig egészen szélsőségesen alacsony, akár 0,15% teljes költség jellemzi a „szakértői” befektetéseket. 

Azoknak a megtakarítóknak tehát, akik nagyobb hozamokra vágynak, de mindezt a lehető legkisebb költséggel szeretnék megtenni, az ETF-ek jó választást jelentenek. Ha mégis a hagyományos befektetési alapok között válogatnál, alábbi kalkulátorunk nagy segítségedre lehet.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Három országtól óvakodj, ha jön a kamatemelés

2018. 04. 28.

Vannak olyan országok, amelyek különösen sérülékenyek lehetnek a nemzetközi helyzet alakulására. A CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint az amerikai kamatemelés miatt aktuálisan éppen India, Indonézia és a Fülöp-szigetek azok, amelyektől befektetési...

Blogajánló

 • alapblog

  Kedves Draghi!

  „Caro Draghi, cancellaci 250 miliardi di debito!” – Kedves Draghi, engedjél el 250 milliárd eurónyi adósságot! Egy kis benzin a tűzre. A befektetők eddig nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.