Betöltés

Túl drágák a befektetési alapok? Próbáld ki ezeket a befektetéseket!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-15

Az alacsony és egyre mélyebbre süllyedő hozamok mellet a befektetések költségek minimalizálása egyre égetőbb a megtakarítók számára. Mit tehetnek tehát azok, akik magasabb hozamokat szeretnének, de a klasszikus befektetési alapokat túl drágának találják? Az alábbiakban ezekek egy olcsóbb alternatíváját, az ETF-eket ismerheted meg.

A magyar és a nemzetközi kamatok is történelmi mélységekbe süllyedtek, a megtakarítóknak ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megtakarítások költségvonzatára is. Aki ugyanis nem figyel, és magas költségen fektet be, könnyen előfordulhat, hogy még a csekélyke nyerségét is a szolgáltatónak fogja befizetni.

Természetesen lehet találni minimális költséggel működő megtakarításokat: a bankbetétek és az (Államkincstárnál vásárolt és tartott) állampapírok például ingyen vagy minimális költséggel tarthatóak. Nagy kérdés, hogy mit lehet tenni akkor, ha az alacsony kamatok arra ösztönzik az megtakarítókat, hogy ne elégedjenek meg ezek hozamaival.

Ha nagyobb hozamokra vágysz

Ebben az esetben a befektetési alapok jelenthetik az egyik legjobb alternatívát, amelyekkel kényelmesen és nagyobb szakértelem nélkül lehet befektetni. Nem is olyan régen foglalkoztunk a befektetési alapokhoz kapcsolódó költségekkel, aminek során kiderítettük, hogy vannak olyan szolgáltatók, ahol ezek szinte látható költségek nélkül vásárolhatóak és tarthatóak.

A befektetési alapok esetén azonban mindig számolni kell azok állományi díjával is. Ennek nagysága könnyen 2-3% körül lehet, és minden évben levonják az alapok hozamából. A jelenlegi hozamszintek mellett azonban nagy luxus lehet ekkora hozamtöbbletről lemondani.

A kérdés tehát, hogy vajon van-e olyan befektetési forma, ami a befektetési alapokhoz hasonló befektetéseket kínál, költségei mégis jóval alacsonyabbak?

A válasz szerencsére az, hogy van: ezek a magyar megtakarítók között még nem túlságosan elterjedt ún. ETF-ek (exchange-traded fund-ok). Ezek állományi költségei bőven 1% alatt mozognak, ami már a jelenlegi kamatszintek mellett is elfogadható érték.

Mit tudnak az ETF-ek?

Az ETF-ek a befektetési alapokhoz nagyon hasonlóan működnek, ugyanis ezek megvásárlásaival is komplett portfóliókat kapnak a megtakarítók. Míg azonban a befektetési alapoknál az állományi díj főként azok befektetési döntéseik hozzáadott értéke miatt indokolt, az ETF-eknél ilyenről szó sincs.

Hogy lehetséges ez? A válasz abban rejlik, hogy az ETF-eknél nincs szükség önálló befektetési döntésekre. Az ETF-ek túlnyomó többsége ugyanis ún. passzív befektetési stratégiát folytat, ami azt jelenti, hogy befektetéseikkel létező indexet követnek. (A passzív befektetésekről korábbi, „Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek” című írásunkban olvashatsz bővebben.)

A befektetések által követett indexet nem az alapok szakemberei, hanem tőlük független, erre specializálódott cégek (pl. S&P, MSCI) képezik. Ilyen például a híres amerikai részvényindex, az S&P 500, de magyar tőzsdeindex, a BUX is.

Egy ETF tehát csak akkor fog változtatni a portfóliója összetételén, ha az általa követett indexen változtatnak, különben semmi nem tesz (leszámítva, hogy az alapba érkező pénzeket ugyanolyan arányba index tagjaiba fekteti, illetve visszaváltásnál eladja a befektetéseit). Mivel egy indexkövető hagyományos alap is hasonlóan működik, így azokat megéri ETF-re cserélni!

Az ETF-ek befektetései azonban csak azt teszik lehetővé, hogy alacsony díjazással működjenek. Adásvételükhöz ugyanúgy szakértelem szükséges. Kivéve, ha robotokra bízzuk a pénzt!

Egyre több olyan befektetési szolgáltató található, ahol nem is emberek, hanem robotok választják ki a megfelelő ETF-eket, amikbe érdemes befektetnünk (pl. Betterment). Ezeknél pedig egészen szélsőségesen alacsony, akár 0,15% teljes költség jellemzi a „szakértői” befektetéseket. 

Azoknak a megtakarítóknak tehát, akik nagyobb hozamokra vágynak, de mindezt a lehető legkisebb költséggel szeretnék megtenni, az ETF-ek jó választást jelentenek. Ha mégis a hagyományos befektetési alapok között válogatnál, alábbi kalkulátorunk nagy segítségedre lehet.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.