Betöltés

Változtak a szabályok: mutatjuk, hogy mennyi hitelt vehetsz fel!

szerző: Bankmonitor
2018-06-28

Két hete jött ki a jegybanki szabályozás tervezete, amelynek köszönhetően októbertől lényegesen más feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt. Ez alapján a jövedelem kisebb mértékben lesz terhelhető a hiteltörlesztővel, ráadásul eltérő feltétekkel a különböző kamatperiódusú hiteleknél. Gondoltunk egyet és utánaszámoltunk, hogy ez konkrétan mit is jelenthet a hitelfelvevők számára a különböző jövedelmi szintek mellett.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakáshitel felvételét nagyon leegyszerűsítve két tényező, a felajánlott ingatlanfedezet és az igazolt jövedelem határolja be. A friss jegybanki szabályozás éppen a jövedelemre, azon belül is arra vonatkozik, hogy az milyen arányban fordítható hiteltörlesztésre. A két hete publikált szabályozás tervezet alapján már kristálytisztán látszik az is, hogy mire számíthatnak majd október 1-től a hitelfelvevők.

Jelentősen átalakulnak a feltételek, hiszen aktuálisan még a hitel kamatperiódusától függetlenül a jövedelem 50%-a lehet a hiteltörlesztő, míg 400 ezer forint jövedelem fölött 60%-a. Az új szabály értelmében a hitelek kamatperiódusa alapján kell majd a bankoknak elhatárolni a jövedelem arányos törlesztőrészletet.

Ez alapján a változó kamatozású hiteleknél a jövedelem maximum 25%-a, a legalább 5 évre rögzített kamatozású hiteleknél 35%-a szolgálhat hiteltörlesztést, míg a legalább 10 éves kamatperiódusnál marad az eredeti felállás (400 ezer forint fölött rendre 30%, 40, és 60%). Ráadásul 2019 júliusától más változtatás is kilátásban van, hiszen ekkortól a jövedelemkorlát 400 ezerről 500 ezer forintra nő.

Ebből nyilvánvalóan következik, hogy a hitelfelvevők a 10 évesnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetében kevesebb hitelösszeghez juthatnak a jövedelmükből. Ezzel a jegybank célja az, hogy gátat szabjon a kamatkockázatnak, vagyis, hogy a lakosság ne a gyorsan változó hitelekben adósodjon el, hiszen egy emelkedő kamatkörnyezetben ezeknél a törlesztők is gyorsan megdrágulnak. A szabályozás egyértelműen afelé megy el, hogy az emberek minél hosszabb kamatrögzítésű hitelt válasszanak, amelyek biztonságosabb alternatívát jelentenek.

A képhez azt azért hozzátennénk, hogy a maximális korlátot óvatossági okokból a bankok zöme a közelmúltban sem használta ki teljesen. Jellemzően a jövedelem 35-40%-a az a szint, ameddig hagyják elmenni a törlesztőt.

Kalkulátorunkkal nézz utána a legjobb lakáshiteleknek!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mennyi hitelt vehetek fel az új szabály értelmében?

Ezek után az a kérdés merül fel, hogy vajon mennyi hitelt vehetünk majd fel októbertől különböző jövedelem szintek mellett? Ehhez minden egyes jövedelem esetében a lehetséges havi törlesztőt társítottuk hozzá, majd az aktuális kondíciókból kiindulva ki tudtuk számolni a felvehető összeget egy 20 éves futamidejű hitel esetében. A gyűjtésünkben elsősorban a 6 havi és a 10 éves kamatperiódusú hiteleket vettük szemügyre, ahol a legjobb ajánlatok rendre 2,72% és 4,44%-os THM-el érhetők el.

Az ábra alapján leolvasható, hogy a jelenlegi átlagkeresetnek megfelelő 200 ezer forintos jövedelemmel 50 ezer forint lehet 6 havonta változó kamatozású hitel maximális törlesztője, míg a 10 éves kamatperiódusú hitelnél nem változik, 100 ezer forint lehet a törlesztő. Ez alapján a hitelösszeg 9 illetve 16 millió forint lehetne a legjobb esetben az aktuális hitelkondíciók alapján.

Nézzünk meg egy másik jövedelmet is, például a 300 ezer forintos szintet. Itt a változó kamatozású hitel törlesztője 75 ezer, míg a 10 éves kamatperiódusú hitelé 150 ezer forint lehet. Ez az elérhető hitelösszeg alapján 13 és 24 millió forintot jelent.

A jelenleg érvényes szabályozás alapján nem lenne különbség az egyes esetekben elérhető maximális törlesztő és hitelösszegek tekintetében. Aki október után szeretne legalább 10 éves kamatperiódusú hitelt felvenni, az szerencsére ilyen szempontból lényeges változást nem fog tapasztalni. Az már más kérdés, hogy a kamatok emelkedése elindult, ráadásul országos szinten az ingatlanárak további emelkedése várható. Így ha egy mód van rá nem érdemes sokáig halogatni a hitelfelvételt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Kóródy Judit

  Tisztelt Címzett!

  Érdeklődnék, hogy 190.000 ft nettó havi jövedelem esetén, maximum hány forintig vehetek fel hosszabb futamidőre havi törlesztésű hitelt? Köszönöm.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Judit! Erre nem létezik konkrét válasz, hiszen sok ismeretlen tényező játszik ebben szerepet. Első és legfontosabb, hogy milyen hosszú futamidőben gondolkozik, és van-e másik hitele. Kérjük kalkuláljon az alábbi linken található lakáshitel kalkulátorunkkal, és kollégánk keresni fogja! link to bankmonitor.hu

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Miért kapnak nehezebben hitelt a szinglik?

2018. 12. 11.

Sokan érzik igazságtalannak a bankok gyakorlatát, miszerint az egyedülállóknak nehezebben adnak hitelt, mint a családosoknak. Pedig van alapja a dolognak.  Általánosan elmondható, hogy a bankok jobban szeretik a családos adósokat,...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.