Betöltés

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

szerző: Fülöp Norbert
2019-03-14

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a lakossági állampapírok kamatait, ami például 300.000 Ft kamatnál 45.000 Ft-tal csökkenti a papírokkal elérhető hozamot. Ez szűnik meg a június 1. után kibocsátott állampapírok esetében. A dolog érdekessége, hogy eddig az állam a hosszú távú megtakarításokat „jutalmazta” adómentességgel, ezért az állampapírok közül egyedül a gyermek 18. életévének betöltéséig érinthetetlen Babakötvény kapott ilyen privilégiumot. Amennyiben az országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium javaslatát, akkor viszont a legnépszerűbb rövid futamidejű, 0,5-3 éves állampapírok hozamai is hízhatnak, amit a tranzakciós illeték mértékének csökkentése is megfejel valamelyest.

A tranzakciós illeték esetében annyi történt, hogy január 1-től 20.000 Ft-ig nem kell az utalások után illetéket fizetni, azt ezt meghaladó részre viszont maradt a 0,3%-os, maximum 6.000 Ft értékű sarc. Ez egyébként 2.000.000 Ft-os utalással érhető el, vagyis ennél magasabb összegnél már nincs plusz illeték. Csökkentheti az utalási költségeket az is, hogy a pénzintézetek ügyfelenként 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket, ha pedig a magánszemélynek az adott évben nincs egyetlenegy 20 ezer forint feletti átutalása sem, akkor a 800 forintos illetékfizetési kötelezettség alól is mentesül a pénzintézet.

Maradtak a mentességek

Az állampapírokra vonatkozó könnyítésekkel együtt továbbra is kamatadó és EHO mentes marad a Tartós Befektetési Számla (TBSZ): ha 3 évig nem nyúlunk a pénzhez, akkor 10%-os a kamatadó a nyereség után, míg ha 5 évig érintetlenül hagyjuk az összeget, akkor kamatadó-mentességet kapunk.

Ugyancsak kamatadó és EHO mentes maradt a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) is, feltéve, hogy a nyugdíjjogosultság elérésekor, de legalább 10 év után vesszük fel a rajta lévő összeget. Az önkéntes nyugdíjpénztárral elért hozamokat a tizedik évtől három évenként vehetők ki adómentesen, a tőke pedig a huszadik év után lesz adómentesen felvehető. (Ha nyugdíjba megy időközben valaki, akkor az adómentesség hamarabb jár.)

Az egyszeri díjas, megtakarítási célú életbiztosításokra fizetendő 15 százalékos kamatadó és 6 százalékos eho három év után feleződik, öt év után megszűnik, a rendszeres díjfizetésű biztosítások esetében ugyanez öt és tíz év.

Végére hagytuk a lakástakarékokat, amelyek futamidejének végén a megtakarítás kamattal és állami támogatással megfejelt összegéhez ugyancsak kamatadó mentesen lehet hozzájutni.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Tiszta Ikea

  A svéd IKEA 136 millió euróért 64 turbinából álló szélfarmot vett a dán tulajtól Romániában, és ezzel még közelebb került a céljához, amire 1,5 milliárd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.