Betöltés

„Visszautasíthatatlan” befektetési ajánlatok? Jobb, ha vigyázunk!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-27

Mit szolnál 10% fix hozamhoz 2 évre? A biztonságot a nálad lévő arany garantálja. Jól hangzik? Pedig akad azért néhány kérdőjel a sztoriban. Mi lesz az aranyos sztori vége? Talán nem is olyan nehéz kitalálni. Főként, ha tudjuk, hogy pár éve ugyanez már megtörtént, csak arany helyett gyémánttal…

Minden pénzt aranyba!

Nemrég János azzal a kérdéssel keresett meg minket, hogy véleményezzünk egy ajánlatot, ami elsőre visszautasíthatatlanak tűnik: évi fix 5%-ot fizet két éves futamideje alatt. Mindeközben a biztonságot kézhez kapott fizikai arany biztosítja. Egészen pontosan a cégtől vett aranyat visszavásárolják két év múlva 10%-kal drágábban. Jól hangzik, nem? Akár el is hihetnénk mindezt, ha nem tudnánk, hogyan alakult az arany ára az elmúlt két évben:

Több, mint 200 dollárt esett! Ez százalékra lefordítva azt jelenti, hogy a biztonságosnak gondolt eszköz árfolyama két év alatt több, mint 16%-ot csökkent! Hogy lesz ebből 10%-os hozam? Valószínűleg sehogy…

Ez a fajta befektetési logika néhányaknak már ismerős lehet a DT Diamond cég tevékenységéből. Ez a társaság gyémántokat adott el a kétezres évek elején azzal az ígérettel, hogy egy-két-három év múlva fixen el tudja adni a vevő 21,6-51,2-88,8%-os hozammal a drágaköveit. Csakhogy időközben az akkori pénzügyi felügyelet feljelentette a céget tiltott pénzügyi tevékenység végzése miatt. Ezután sajnos az is kiderült, hogy a gyémántok is hibásak (zárványosak) és 20%-ot ér csak a befektetett pénzük.

Mivel nem ismerjük részletesen az „aranyos” cég pénzügyi ajánlatát, így nem mondjuk, egyértelműen, hogy csalás. De a két esemény nagyon sok ponton rímel. (Nem is beszélve a cég olyan tárgyi tévedéséről, miszerint az arany védett az inflációval szemben, vagy növekvő tendencia jellemzi az értékének alakulását. És akkor a biztonsági kockázatot – ellopják az aranyunkat- figyelmen kívül is hagytuk.)

Ha valódi befektetésre vágy, akkor segítünk, hogy megtalálni a hozzád illő befeketési alapot!

Mi értünk hozzá

Másik örök klasszikus, hogy egy számunkra ismeretlen cég megkeres minket, hogy pénzügyeinket kezelje. Elegáns iroda, jól öltözött munkatársak, meggyőző „pénzügyi szakember”. Ráadásul neves cégekkel állnak kapcsolatban, oda közvetítenek ügyfeleket. Ez eddig rendben is van: az ügynöki tevékenység teljesen bevett közvetítési forma. Fontos azonban tudni, hogy akikre rábízzuk a megtakarításunkat, egyáltalán jogosultak-e az adott tevékenységre. Ezt a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank honlapján ellenőrizhetjük. 

Ha egy pénzügyi szolgáltatást nyújtó céget nem találunk az MNB holnapján, akkor fogjunk gyanút! És a két történet ott ér össze, hogy a cikk elején említett „aranyos” cég sem szerepel az MNB nyilvántartásában… (Ettől még befektetési aranyat árulhat, de pénzügyi szolgáltatásokat szabályozott formában biztos nem végezhet.)

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.