Jobb tudni tudástár

Bankmonitor szakértői által összeállított tudástár, ami pénzügyekkel kapcsolatos fogalmakat és
magyarázatokat foglal össze.

Amennyiben nem találtál valamilyen kérdésedre választ, kérd szakértő
segítségét
, és ingyenes segítséget nyújtunk!

Szakértő segítségét kérem!
Személyi kölcsön


Személyi kölcsön költségei

Egy személyi hitel költsége több elemből tevődik össze. Megkülönböztethetünk az igényléshez kapcsolódó díjakat és olyan költségeket is, amelyeket a már meglévő hitel kapcsán kell figyelembe vennünk. Személyi kölcsön igényléskor a kamat mutatja meg, hogy mennyit kell a pénzt használatáért fizetnünk a banknak, ezen kívül pedig lehetnek induló költségek (például folyósítási díj). A THM (teljes hiteldíj mutató) pedig megmutatja az adott hitelajánlat teljes évi költségét, amely tartalmazza az összes felmerülő díjat (induló költségek, folyósítási díj). Egy meglévő kölcsön kapcsán pedig elő- és végtörlesztési díj, valamint bankszámla használati díj merülhet fel.

Áruhitel

Az áruhitel egy kisebb összegű, kiszámítható, fix kamatozású konstrukció, amely valamilyen termék megvásárlására fordítható és a vásárlás helyszínén, az áruházban (legyen a fizikai vagy online bolt) igényelhető. Az igénylő nem a hitelösszeget, hanem az áruhitelből vásárolt terméket kapja kézhez a sikeres igénylés esetén.

Az áruhitelt akár önerő nélkül is, különböző akciók keretében akár 0%-os kamattal is felvehetünk és havonta törlesztjük.

Hátránya, hogy csak az adott áruház meghatározott termékére fordíthatjuk és hogy csak a nagyobb boltokban elérhető.

Személyi kölcsönök összehasonlítása

Sokan hajlamosak jóval kevesebb időt eltölteni a hiteligénylés előtti információgyűjtéssel, mint amikor például egy műszaki cikk vásárlása előtt állnak. Az alapos tájékozódás ugyanakkor kulcsfontosságú, hiszen egy hitelfelvétellel gyakran hosszú évekre elköteleződünk a szóban forgó bank felé.

Ha tehát a legkedvezőbb ajánlatot szeretnénk választani, akkor több dolgot is át kell gondolnunk és meg kell vizsgálnunk az aktuálisan elérhető ajánlatokat.

Az összehasonlításban napjainkban hatalmas mankó lehet egy okos hitelkalkulátor, amely a legtöbb bank ajánlatát tartalmazza és az egyéni paraméterek és célok mentén segít a személyre szabott, optimális ajánlat megtalálásában.

Személyi kölcsön kalkulátor

A hitelkalkulátoroknak köszönhetően napjainkban már sokkal egyszerűbben összehasonlíthatók a bankok termékei. Ma már nem kell az összes pénzintézet minden egyes hirdetményét átböngésznünk, ha meg szeretnénk tudni, hogy melyek az aktuálisan elérhető legjobb, legolcsóbb ajánlatok.

A kalkulátor játszi könnyedséggel használható, néhány alapvető adat (hitelösszeg, futamidő, havi nettó jövedelem) megadása után pillanatok alatt sorba rendezi a kívánt személyi kölcsön ajánlatokat. Az innovatív kalkulátorokban ezen felül részletes adatokat is megadhatunk, így személyre szabottabb eredményre számíthatunk, valamint választhatunk, hogy mi alapján rendezze sorba az algoritmus az eredményeket (például THM, törlesztőrészletek, vagy teljes visszafizetés).

A személyi kölcsön kalkulátor az objektív összehasonlításon kívül részletesebb rálátást is biztosít az egyes banki ajánlatokra, ugyanakkor nem érdemes kizárólagos és teljes információforrásnak tekinteni. Az egyes hiteltermékekről és a bankok különböző eljárásrendjéről egy független pénzügyi szakértő adhat megbízható felvilágosítást.

Online személyi hitel igénylés

A digitalizáció rohamos terjedésével ma már az sem meglepő, ha egy kölcsön igénylési folyamatát teljesen online is végigjárhatjuk. Az ügyfélbarát hozzáállás és a minősített fogyasztóbarát konstrukciók térnyerése miatt ma már több banknál és pénzügyi tanácsadó cégen keresztül lehetőség van személyes ügyintézés nélkül személyi hitelt felvenni. Ez az eljárás jellemzően a fedezetet nem igénylő hitelek igénylésekor használható ki, amikor is az otthonunk kényelméből, videós azonosítással helyettesíthetjük a korábbi, gyakran időigényes eljárást.

Fogyasztási hitel

A használati tárgyak megvásárlásához, valamint különböző szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott kölcsönöket fogyasztási hitelnek nevezzük. Fogyasztási hitel például a személyi kölcsön, az áruhitel, a folyószámlahitel és a hitelkártya.

Fogyasztóbarát személyi kölcsön (MSZH)

Az MNB létrehozta a Fogyasztóbarát minősítést, amelyet az olyan tulajdonságokkal rendelkező banki hitelajánlatok kaphatnak meg, amelyek megfelelnek a jegybank által meghatározott ügyfélközpontú elvárásoknak.

A szabad felhasználásra vagy hitelkiváltásra igényelhető Minősített Fogyasztóbarát Személyi hitelek kamata nem lehet magasabb, mint 18-20%, fél millió forint hitelösszeg felett pedig 13-15%, amely bankonként eltérő mértékű lehet, de csak a meghatározott kereteken belül. A kölcsön futamideje nem haladhatja meg a 7 évet, fix kamatozásúnak kell lennie, teljeskörű online hiteligénylési eljárás jellemzi, amelynek során folyósítási díjat nem számolhatnak fel a bankok. Ha az ügyfél nem online igényli a kölcsönt, akkor pedig a folyósítás díja nem lehet magasabb a hitelösszeg 0,75%-ánál.

Mindezek mellett az igénylési folyamat online igénylés esetén 2, hagyományos esetben pedig 3 munkanapot vehet igénybe, vagyis ennyi idő alatt az összegnek meg kell érkeznie az ügyfél bankszámlájára.

Adósságrendező személyi kölcsön

A személyi kölcsönök olyan speciális típusa, amely kizárólag adósságrendezési célra igényelhető, vagyis a felvett hitelösszeget az igénylő a meglévő tartozásainak kiváltására veheti igénybe. Adósságrendezéskor tulajdonképpen egy új kölcsön felvétele történik, amelyből automatikusan rendezésre kerülnek a meglévő tartozások. Célja, hogy az új adósságrendező személyi kölcsönnel kedvezőbb költségek mellett, átláthatóbban folytatódhasson a hiteltörlesztés az adós számára. Segítségével egyes esetekben rövidíthető a futamidő és csökkenthetők a törlesztőrészletek, illetve ezentúl csak egy bank felé leszünk elköteleződve így könnyebben nyomonkövethető a fizetendő összeg.

Adósságrendező személyi kölcsönnel jellemzően kisebb összegű fedezetlen kölcsönt vagy kölcsönöket lehet egyszerre kiváltani, például fogyasztási hiteleket, folyószámlahitel tartozást, áruhitelt, hitelkártya tartozást.

Bankmonitor tipp

Nézd meg, melyik most a legolcsóbb személyi kölcsön hiteleid kiváltására az Adósságrendező hitel kalkulátorral!

Szabad felhasználású hitel

A nem hitelcélhoz kötött kölcsönöket hívjuk szabad felhasználásúnak, vagyis az igényelt hitelösszeget szabadon, bármire felhasználhatjuk. Alapvetően két fő típust különböztethetünk meg: a szabad felhasználású, fedezet nélküli hiteleket és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket.

A legismertebb szabad felhasználású, fedezetet nem igénylő kölcsön a személyi hitel, amellyel ingatlanfedezet bevonása nélkül igényelhetünk jellemzően 200 ezer forint és 10 millió forint közötti összeget, bármilyen felhasználási célra.

Fedezetlen hitel

Fedezetlen hiteleknek nevezzük azokat a kölcsönöket, amelyek igényléséhez nincsen szükség ingatlan, vagy más fedezet bevonására. A legnépszerűbb fedezetlen hitel a személyi kölcsön, amellyel általában 200 000 és 10 millió forint közötti hitelösszeg igényelhető. A hitelbírálatkor fedezet helyett a bank biztosítékaként az igénylő jövedelme szolgál.

Gyorskölcsön

Gyorskölcsönnek azokat a kisebb összegű hiteleket nevezzük, amik akár 24 órán belül elérhetőek és jellemzően rövid futamidőre igényelhetők. A feltételei könnyen teljesíthetők és gyakran heti törlesztés jellemzi, fix törlesztőrészletekkel. A gyorskölcsön nem tévesztendő össze a személyi kölcsönnel, ami nagyobb hitelösszeg igénylését is lehetővé teszi, ugyanakkor a törlesztés havonta történik és hosszabb futamidőre is igényelhető. A gyorsaságnak viszont ára van, így a gyorskölcsönök általában drágábbak a személyi kölcsönöknél.

Autóhitel

Az autóhitel korábban egy önálló hiteltípus volt, ma már a kifejezés tulajdonképpen egy személyi kölcsönt takar, ahol a hitelcél az autóvásárlás. Napjainkban két lehetőség közül választhatunk, ha autóvásárlás előtt állunk és szeretnék kipótolni a hiányzó vételárrészt: vehetünk fel autóhitelt, vagyis személyi kölcsönt, vagy élhetünk a lízing lehetőségével.

A lízinggel ellentétben a személyi hitel igénylésekor nincs szükség önerőre és az autó a vásárlás időpontjától kezdve a saját nevünkre kerül. Lízingnél általában 20-30% önerő az elvárás, és a gépjármű csak a futamidő lejártával kerülhet hivatalosan is a tulajdonunkba. Ezen kívül lízing esetén az autót fedezetként kell felajánlanunk, míg személyi kölcsön esetén nincs szükség erre, tehát az autóhitel egy fedezet nélküli hitellehetőség.

 

Autóhitel igényléssel tehát kedvező feltételekkel juthatsz hozzá új autódhoz. Hasonlítsd össze a legjobb autóhiteleket a Bankmonitor kalkulátorával!

Személyi kölcsön ügyintézési idő

A személyi kölcsönök előnye a rendkívül gyors ügyintézés. Pozitív hitelbírálat esetén jellemzően 3-5 munkanapot vesz igénybe a folyamat az igényléstől a folyósításig. Vannak azonban olyan bankok, amelyek új ügyfél igénylése esetén is akár 24 óra alatt vállalják a kölcsönösszeg folyósítását, így rendkívüli helyzetek esetén is nagyon rövid időn belül pénzhez juthatunk. Ezt hívjuk gyorskölcsönnek.

Személyi kölcsönök futamideje

A személyi kölcsönök futamideje általában 12-72 hónap között mozog, maximálisan 10 évig terjedhet.

A futamidő alapján megkülönböztetünk rövid, közepes és hosszú lejáratú személyi kölcsönöket:

 • 1-3 év futamidő: rövid lejáratú kölcsön
 • 3-7 év futamidő: közepes lejáratú kölcsön
 • 7+ év futamidő: hosszú lejáratú kölcsön

Személyi kölcsönök fajtái

A személyi kölcsönöket alapvetően aszerint különböztetjük meg, hogy igénybevételükhöz szükséges-e fedezet vagy kezességvállalás biztosítása:

 • biankó személyi hitelek: a bank nem kér semmilyen fedezetet, a hitelbírálat eredménye kizárólag a jövedelmi helyzettől függ
 • kezes személyi hitelek: a hitel felvételére csak harmadik fél kezességvállalása mellett nyílik lehetőség.

Személyi kölcsön elő- és végtörlesztés díja

Előtörlesztésnek nevezzük azt, ha meglévő hitelünk egy részét kifizetjük a havi rendszeres törlesztéseken felül. Végtörlesztésről pedig akkor beszélünk ha a hitelünket idő előtt teljes egészében visszafizetjük a banknak.

Alapvetően a személyi kölcsön elő- és végtörlesztési díja a törleszteni kívánt összeg maximum 1 százaléka lehet, ha a futamidőből egy évnél több van hátra. Amennyiben már kevesebb, mint egy év van hátra a visszafizetésből, akkor maximum 0,5 százalékos mértékkel kell számolni.

Ugyanakkor, ha legfeljebb 200 ezer forintot forgatsz be a hiteledbe és a megelőző 12 hónapban még nem éltél az előtörlesztéssel, akkor nem számíthat fel díjat a bank, vagyis ingyenes az előtörlesztés. Az előtörlesztéssel a fennálló tartozásunk csökken, ezért összességében kevesebb kamatot fizetünk a banknak, ráadásul a havi kiadás is mérséklődik.

Fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél az elő- és végtörlesztés díja maximum 0,5% lehet és ha kevesebb, mint 1 év van hátra a futamidőből, akkor díjmentesen élhetünk az elő- és végtörlesztés

Személyi kölcsön jövedelmi elvárások

A személyi hitel elbírálásánál a hitelvizsgálat elsődlegesen a jövedelemre terjed ki. Nincsen a hitel mögött ingatlanfedezet, így a bankok részéről elvárt a rendszeres, igazolt jövedelem. A minimális elvárt jövedelem a mindenkori aktuális minimálbér, ám erre nem minden bank nyújt hitelt.

A hitelintézetek eltérő módon kezelik a jövedelmeket, az általánosan elfogadott alkalmazotti, vállalkozói és nyugdíjjövedelem mellett rendszerint a következő speciális jövedelmeket fogadhatják el:

 • Külföldi jövedelem: ennek elfogadása bankonként változó, vagyis a személyi kölcsönhöz jutás ebben az esetben sem reménytelen.
 • KATA-s jövedelem: kaphatsz személyi kölcsönt a legtöbb banknál, de ehhez NAV jövedelemigazolásra van szükség, ami a kiszámlázott éves összeg 60 százalékáról szól majd. A bankok a gyakorlat szerint ennek 40 százalékáig engedik elmenni a havi törlesztőt. Fontos kitétel még, hogy a Katás vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük.
 • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy: kaphat személyi kölcsönt, de ebben az esetben is szükség van NAV jövedelemigazolásra.
 • Készpénzben kapott jövedelem: ha készpénzben kapod a béred, akkor is hozzájuthatsz személyi kölcsönhöz, ám természetesen csak NAV jövedelemigazolással.
 • Öregségi nyugdíj: a véglegesített öregségi nyugdíj megbízható juttatás, ezért jól jöhet személyi kölcsön felvételekor.
 • Végleges rokkantsági nyugdíj: mivel állandó juttatásról van szó, ezt is hitelezik a bankok.

Nem elfogadott jövedelemtípusok:

 • EVA-s vállalkozó: Az EVA-ból befolyó összeget a bankok nem fogadják el jövedelemként, ezért nem is adnak rá személyi kölcsönt.
 • GYES, GYED: nem számít hitelezhető jövedelemnek, de egyes bankoknál kiegészítheti az elsődlegesen elfogadható jövedelmek körét.
 • Osztalék: ha csak osztalékból van jövedelmed, akkor nagyon kevés bank ad rá személyi kölcsönt, ugyanakkor kiegészítő jövedelemként elfogadható egyes bankoknál
 • Közmunkás bér: nem számít jövedelemnek.

Személyi kölcsön feltételek

Személyi kölcsön felvétele során a legfontosabb elvárások az igénylők életkorára és jövedelmi helyzetére vonatkoznak. Az általános hitelbírálati feltételek hasonlóak, mégis lehet néhány lényeges eltérés az egyes pénzintézetek gyakorlatában.

Az általános feltételek szerint személyi kölcsön felvételére azok a magánszemélyek jogosultak, akik legalább 18 évesek és a hitel futamideje alatt nem töltik be a 70. életévüket. A minimális és maximális életkor meghatározásában ugyanakkor eltérő a banki gyakorlat. A pénzintézetek többsége inkább 20-23 éves korhatárt köt ki és van olyan bank is, amely idősebbek számára is hitelez, de ekkor feltétel lehet a hitelfedezeti életbiztosítás megkötése.

Az elfogadható jövedelem szempontjából is nagy eltérés mutatkozhat a bankok között. Általánosan elmondható, hogy minimum a mindenkori minimálbérrel megegyező jövedelemmel kell rendelkezni egy személyi hitel igénylésekor. Mindemellett érdemes tudni, hogy magasabb hitelösszeg igénylésekor ennél inkább több jövedelem szükséges.

A felvehető hitelösszeg megállapításakor a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályai szerint a bank minden esetben megvizsgálja az ügyfél meglévő tartozásait. A JTM szabályai szerint a személyi hitelek esetében nettó 500.000 Ft alatti jövedelem esetén ennek 50%-a, minimum 500.000 Ft-os jövedelem esetén pedig ennek 60%-a fordítható hiteltörlesztésre. A bankok gyakorlata viszont ennél általában szigorúbb.

A jövedelmen túl a megfelelő munkaviszony is kardinális elvárás. Az igénylőnek legalább 3-6 hónapos, legjobb esetben határozatlan idejű munkaviszonnyal kell rendelkeznie. A hitelbírálathoz a pénzintézetek legalább 3 havi számlakivonatot is bekérnek, hogy megvizsgálják a beérkező jövedelmet és a különböző pénzmozgásokat. Az egyes feltételek eltérőek lehetnek alkalmazottak, vállalkozók, vagy öregségi- és rokkantnyugdíjban részesülők esetében.

 

A legtöbb pénzintézetnél nem lehet igénylő:

 • aki cselekvőképtelen
 • nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas okmányokkal, vagy bejelentett magyarországi lakcímmel
 • A KHR (BAR) rendszerében negatív státusszal szerepel.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön általában szabadon felhasználható hitel, azaz felhasználása nincsen célhoz kötve. Vannak azonban olyan típusai is, melyeknek a folyósítása meghatározott célra történik (például tartós fogyasztási cikk vásárlása, hitelkiváltás, felújítás). A kölcsön forintban érhető el, az igényelhető összeg többnyire 100.000 Ft és 5.000.000 Ft között mozog, míg a maximálisan igényelhető összeg 10.000.000 Ft. A hitel esetében általában nincsen szükség ingatlanfedezetre, adóstárs vagy kezes bevonására. Ennek megléte esetén azonban javul a hitelminősítésünk, mely által magasabb összeg felvételére vagy kedvezőbb törlesztőrészletre lehetünk jogosultak. Magasabb kölcsönösszeg esetén alapesetben elvárás lehet a bank részéről kezes vagy adóstárs bevonása, illetve ingatlanfedezet felmutatása.

A leggyakoribb célok, melyre az ügyfelek a felvett összeget használják:

Lakásfelújítás

Az ingatlan egészére, vagy bizonyos részeire kiterjedő állapotjavító munkálatok, amelyek az ingatlan használhatóságát, üzembiztonságát, esztétikai megjelenését növelik. Ilyen lehet például a festés, mázolás, tapétázás, szerkezeti elemek javítása.

A felújítás nem azonos a korszerűsítéssel, jelen esetben ugyanis az ingatlan eredeti állapotának helyreállítása a munkálatok célja.

Meglévő otthonod felújítására 2022. december végéig meglévő otthonod felújítására, korszerűsítésére Otthonfelújítás támogatást is igényelhetsz, ezzel a munkálatok költségének a felét akár meg is spórolhatod.

Ügyfélminősítés

A hitelbírálat fontos része az ügyfélminősítés, aminek keretében a bank megvizsgálja a jövedelmi helyzetünket és a beadott nyomtatványok valódiságát. Minél nagyobb jövedelmet tudunk a hitel mögé tenni, minél kevesebb egyéb fizetési kötelezettségünk van és minél kisebb hitelre van szükségünk, annál jobb lehet az ügyfélminősítésünk.

Ez azért is lényeges, mert egyes bankoknál a jobb kategóriába eső adósok számára kedvezőbb a hitelkamat.

Végtörlesztés, előtörlesztés

A hitel futamideje alatt kifizethetjük bármikor a teljes tartozásunkat, ezzel megszűntetve a kölcsönt. Ezt nevezzük végtörlesztésnek, melyért egy meghatározott díjat – jellemzően a fennálló tartozás egy meghatározott százalékát – kérheti tőlünk végtörlesztési díjként.

A futamidő alatt a fennálló tartozásunk egy részét is visszafizethetjük a havi részleteken felül, ezt nevezzük előtörlesztésnek.

Változó hitelkamat

Az összes hitel változó kamatozásúnak tekinthető, melynél a futamidő alatt a kamat módosulhat. Ugyanakkor változó kamatozású lakáshitelként azon lakáskölcsönökre szokás hivatkozni, melyek kamata 3, 6, 12 havonta módosulhat. Ezen kölcsönök kamata jellemzően egy referenciamutató értékéhez kötött, ez a mutató a BUBOR szokott lenni. A BUBOR értékének megváltozása kamatfordulókor maga után vonja a kölcsön kamatának változását is.

Személyi kölcsönök között csekély számban találni változó kamatozású konstrukciót, ugyanis a legtöbb konstrukció futamidő végéig fix kamat mellett érhető el. A Babaváró hitel a kamattámogatás ideje alatt fix kamatozású, ha pedig azt elveszítené az adós, akkor 5 éves kamatperiódusú piaci kamatozású hitellé alakulna át. Vagyis ez a konstrukció konstrukció klasszikus értelemben nem változó kamatozású hitel.

Tőketörlesztés, kamattörlesztés

A kölcsönt jellemzően havi részletekben egyenletes törlesztés mellett kell visszafizetnünk. Az egyenletes törlesztő minden hónapban változatlan nagyságú – a kamat megváltozásakor azonban a törlesztőrészlet mértéke is módosulhat -, a benne lévő tőke- és kamatrészlet nagysága azonban folyamatosan módosulhat.

Tőketörlesztés az a rész, amellyel a fennálló tartozásunk csökken, a kamattörlesztés pedig a fennálló tartozásunkra adott hónapban fizetendő kamat összegét takarja.

A hitel felvételét követően a kamatrész a nagyobb, a lejárat közeledtével azonban a kamatrész mind kisebb lesz.

Türelmi idő

Jellemzően a hitel folyósítását követő átmeneti időszak, amely alatt az adósnak csak kamatot kell fizetnie a bank felé. Ezen időszak lezárultát követően kezdjük meg a normál annuitásos részlet megfizetését.

Vagyis kezdetben a törlesztőrészlet alacsonyabb lenne, mivel nem fizetnénk a bank felé tőkét. A teljes visszafizetendő összeg azonban a türelmi idő miatt magasabb lenne, ugyanis a futamidő elején nem csökken a tőketartozás, vagyis a teljes hitelösszeg után fizetnénk kamatot. Ilyet kérni jellemzően lakáshitelek igénylésekor lehet.

Fizetési problémákkal küzdők kaphatnak a futamidő alatt is átmeneti türelmi időt. Ezen időszak alatt a bank felé csak a kamatot kellene megfizetni, vagyis csökkenne a havi részlet összege. Remélhetőleg ezen átmeneti kedvezményes időszak alatt az adós jövedelmi helyzete is rendeződhet. A rossz helyzetbe kerülő adósoknak kérniük kell ezt a lehetőséget bankjuktól, a pénzintézet jóváhagyása esetén pedig szerződésmódosításra is sor kerülhet. (Hiteltípustól függetlenül bármelyik rossz helyzetbe kerülő adós beadhatja kérelmét.)

Annuitásos törlesztőrészlet

Lakáshitelt és személyi kölcsönt jellemzően havi szinten, egyenletes törlesztés mellett – úgy is nevezik, hogy annuitásos részlet – kell visszafizetni. Az annuitásos részlet azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet minden hónapban állandó – a kamat módosulásakor a törlesztőrészlet nagysága is módosul -, ugyanakkor azon belül a kamat és tőke mértéke folyamatosan változik. (Kezdetben a kamat aránya magasabb a törlesztőrészleten belül, a futamidő előrehaladtával azonban fokozatosan a tőkerész aránya válik egyre magasabbá.)

Törlesztőrészlet

A felvett hitelösszeget a futamidő alatt kamatokkal növelten vissza kell fizetnünk. Jellemzően nem egy összegben kell rendezni lejáratkor a teljes tartozást – bár van ilyen hitelkonstrukció is -, hanem meghatározott időközönként kell egy meghatározott összeget fizetnünk a bank részére. Ez a részletet nevezzük törlesztőrészletnek.

Törlesztési biztosítás

Egy kölcsön mellé köthető törlesztési biztosítás. Ez azt jelenti, hogy bizonyos események bekövetkeztekor a biztosító átmenetileg megfizeti helyettünk a kölcsön havi törlesztőrészletét.

Különböző káresemények ellen kérhetünk védelmet: ilyen lehet a baleset, tartós betegség, vagy épp a munkanélküliség.

Természetesen ezért a szolgáltatásért havi díjat kell fizetnünk, ami lehet a fennálló tartozás, vagy épp az aktuális törlesztőrészletünk egy meghatározott százaléka.

Teljes hiteldíj mutató (THM)

A THM százalékos formában mutatja meg egy kölcsön éves átlagos költségét. Ideális lehet az egyes hitelajánlatok költségének összehasonlítására. A THM értéke a kamat mellett a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza: ilyen például a szerződéskötési díj, folyósítási díj, értékbecslés költsége. Emiatt a THM pontos képet adhat egy kölcsön valós költségeiről.

Talán meglepő, de a hitelhez kapcsolódó szolgáltatások díja is megjelenik a teljes hiteldíj mutató értékében. Ilyen például a bankszámlavezetés költsége, amennyiben a pénzintézet a hitelnyújtás feltételeként elvárja, hogy nála nyisson az adós számlát. Illetve ilyen jelzáloghitel esetében az ingatlan vagyonbiztosítási díja is, hiszen a kölcsön folyósításához elvárás egy megfelelő összegű vagyonbiztosítási szerződés aláírása.

Vannak azonban olyan díjak is, melyek a THM értékében nem jelennek meg. Ilyenek jellemzően a hitelszerződés átalakításához kapcsolódó költségek, vagy a törlesztők elmaradásához kapcsolódó extra kiadások. Ilyen például a futamidő hosszabbításának díja, a szerződésmódosítási díj, a késedelmi kamat, vagy épp a közjegyzői okirat díja.

A teljes hiteldíj mutató értékét a pénzintézeteknek a jogszabályban foglalt előírások, elvek, képletek alapján szükséges meghatározniuk. Ezzel is biztosítva van, hogy a kölcsönök a THM alapján összehasonlíthatóak legyenek.

Kereskedelmi kommunikációban és szerződésben szereplő THM

Minden konkrét ajánlatra ki kell számolnia a banknak a telje hiteldíj mutató értékét. Vagyis a pénzintézet ajánlatadáskor be kell mutassa az igényelt hitelösszeg, futamidő és egyéb paraméterek alapján meghatározott THM értéket. Sőt a teljes hiteldíj mutató értékének magában a hitelszerződésben is meg kell jelennie. Vagyis minden adós megismerheti a mutató általa kért összegre érvényes értékét.

A reklámokban, hirdetésekben azonban egy adott példa ügylet THM értéke kell megjelenjen, méghozzá legalább olyan feltűnő formában, mint a kamat nagysága. Az összehasonlítás érdekében meghatározták az egyes hiteltípusok esetében, hogy milyen paraméterek mellett kell szerepeltetni a THM értékét a kereskedelmi kommunikációban.

A kereskedelmi kommunikációban megjelenő kölcsönök alap paraméterei:

 • Jelzáloghitel esetén 12 millió Ft hitelösszegre, 20 éves futamidőre kell meghatározni a teljes hiteldíj mutató értékét. (2022. október 31-ig más paraméterekkel kellett szerepeltetni a THM értékét a kereskedelmi kommunikációban.)
 • Hitelkártyánál 375 ezer forint keretösszegre kell meghatározni a THM értékét.
 • Folyószámlahitel esetében 375 ezer forintra kell kiszámolni a teljes hiteldíj mutató nagyságát.
 • Lakástakarék-pénzár által nyújtott kölcsön esetén 2 millió forint hitelösszegre és 5 éves futamidőre kell a THM értékét meghatározni.
 • Lakástakarék-pénztár által nyújtott áthidaló kölcsön esetén 5 millió forint hitelösszeg és 15 éves futamidő mellett kell a THM értékét megállapítani.
 • Babaváró hitelnél 10 millió forint és 20 éves futamidő mellett kell a THM értékét meghatározni.
 • A fentiekbe be nem sorolható kölcsönök esetén a maximális hitelösszeg nagyságától függenek a paraméterek: legfeljebb 1 millió forintig igényelhető hitelnél  500 ezer forint és 3 éves futamidő mellett kell a THM-t meghatározni, ha az igényelhető összeg meghaladja az 1 millió forintot, akkor pedig 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kell a THM értékét megadni.

THM plafon

A jogszabály alapján a THM értéke nem haladhat meg egy meghatározott értéket. A hitelszerződés semmisnek tekinthető, amennyiben a plafon értékét meghaladja a mutató nagysága. A THM plafon értéke a jegybanki alapkamathoz van kötve: az adott félévet megelőző utolsó hónap első napján érvényes alapkamat alapján határozzák meg.

A THM plafon a fenti módon meghatározott alapkamat megnövelve egy meghatározott százalékponttal:

 • Jelzáloghitel, személyi kölcsön esetében az alapkamatot 24 százalékponttal kell megnövelni. Jelenleg a THM plafon értéke 29,9%.
 • Hitelkártya, folyószámlahitel, áruhitel - kivéve autóhitel - és kézizálog mellett nyújtott kölcsön esetében az alapkamatot 39 százalékponttal kell megnövelni. Jelenleg a THM plafon értéke 44,9%.

A jegybanki alapkamat aktuális értéke 13%. Ha a mutató értéke nem változik, akkor 2023. januárjától a THM plafon értéke is emelkedni fog.

Teljes visszafizetés, visszafizetendő teljes összeg

Egy hitel esetében azt mutatja meg, hogy a felvett kölcsönre a futamidő alatt összességében mennyit kell visszafizetned. Nem elegendő csak a havi törlesztőrészleteket összeadnunk, hogy ezt megkapd, hanem hozzá kell adni a banknak fizetett egyéb díjakat is. Érdemes tudni, hogy hacsak nem veszel fel végig rögzített kamatozású hitelt, akkor ennek mértékét pontosan nem fogják tudni megmondani, hiszen a kamat változásával a havi törlesztőrészleted is módosulhat.

Szerződésmódosítás

Előfordulhat, hogy az adós szeretne változtatni a kölcsön alapvető feltételein. Például változtatna a futamidőn, ki szeretne kerülni az ügyletből egy adóstárs. De lakáshitelek esetében előfordulhat az is, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant szeretné megváltoztatni, lecserélni az adós.

Ebben az esetben kérelmet kell benyújtani a bank részére, melyről minden esetben egyedi döntés születik. Jóváhagyás esetén a változtatást szerződésmódosításba kell foglalni, melyet mind a banknak, mind az igénylőnek alá kell írnia.

A változtatásért cserébe jellemzően szerződésmódosítási díjat kell fizetnünk, melynek pontos mértékét tartalmaznia kell az eredeti szerződésnek, illetve a bank hirdetményének.

Szerződéskötési díj

A bank, akitől a lakáshitelt, igényeltük, esetenként felszámolhat díjat a szerződéskötéskor. Nem összetévesztendő a folyósítási díjjal, ami a hitel folyósításával kapcsolatban merül fel. Jellemzően a bankok a szerződéskötési díjat elengedik akció keretében, amivel néhány tízezer forintot is nyerhetünk.

Babaváró hitel és személyi kölcsön esetében ilyen díjjal nem találkozhatunk.

Rögzített kamatozású hitel

A kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a kamat rögzített, annak mértékét a pénzintézet nem módosíthatja. Minél hosszabb a kamatrögzítés hossza, annál biztonságosabb a kölcsön, hiszen a kamata ritkábban módosulhat.

Vannak 3, 6, 12 havonta, illetve 3, 5, 10, 15 évente módosuló kamatozású kölcsönök, de létezik futamidő végéig fix kamatozású megoldás is.

A személyi kölcsönök között szinte kizárólag lejáratig változatlan kamatozású hiteleket lehet találni, a lakáshitelek között azonban jóval többféle konstrukció közül is lehet választani. A Babaváró hitel 5 éves kamatperiódusú kölcsön, azonban a kamattámogatás időszaka alatt - ez akár a teljes futamidőre érvényes lehet - az adósnak nem kell kamatot fizetnie.

Referenciakamat

Egyes hitelek kamatát a bank egy referenciakamathoz is igazíthatja. Ezen kölcsönök kamata két részből tevődik össze: a referenciamutató értékéből és a kamatfelárból. A referenciakamat lehet állampapírok kamata, bankközi kamat, vagy egyéb előre meghatározott érték.

Hazánkban jellemzően a referenciakamat a 3, 6, vagy 12 havi BUBOR, államilag támogatott hitelek esetén pedig az 1 vagy 5 éves állampapír átlaghozam. Így a hitel kamata a referenciakamat mozgásával együtt változik, de csak kamatperiódus-váltáskor, azaz 3, 6, 12 havonta, illetve 1, 5 évente.

Referenciamutatóhoz kötött kamatozású kölcsön hazánkban jellemzően a lakáshitelek között található. A személyi kölcsönök ugyanis rendszerint futamidő végéig fix kamatozású hitelek.

Lízing, vagy pénzügyi lízing

Hitellel kombinált bérleti szerződés, melynek során a bérlemény a lízing végéig a lízingbe adó tulajdonában marad. Típusától függően a lízing végén a lízing tárgya vagy automatikusan átkerül a bérlő tulajdonába, vagy bizonyos összegért megvásárolhatja azt.

A lízing tárgya lehet többek között ingatlan, személygépjármű, haszongépjármű, egyéb gép is.

KHR lista, BAR lista

Olyan adóslista, amelyben minden aktív hitellel rendelkező (pozitív lista) és nemfizető, késedelmes hitellel rendelkező adós (negatív lista) szerepel. A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. A negatív listára azok kerülnek fel, akiknek a minimálbért meghaladó elmaradásuk van, amely legalább 90 napja fennáll. (A rossz adósok listájára felkerülnek még a hiteligénylés során visszaélést, csalást elkövetők is.)

Az elmaradás rendezését követően még egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy valaki ismét hitelképessé váljon. Korábban BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) listának hívták, de az elnevezés használata még a mai napig gyakori.

Kezes, vagy készfizető kezes

Kezes az adós mellett a hitelügyletbe bevonásra kerülő személy. A kezes lehet családtag, vagy kívülálló harmadik személy. A kölcsön visszafizetéséért a kezesek teljes vagyonukkal felelnek.

Kezességen belül megkülönböztethetünk egyszerű (sortartó) kezességet és készfizető kezességet. (Ez utóbbi esetben a hitelező egyszerre követelheti az elmaradást az adóstól és a kezestől is, nem kell megpróbálnia először az adóstól behajtani a meg nem fizetett összeget.) A hitelszerződések esetén a bankok kizárólag készfizető kezességet fogadnak el. Ma már jellemzően a hitelszerződésbe nem kezesként, hanem adóstársként kerülnek be a társigénylők.

Kamatperiódus

A kamatperiódus a futamidőn belül egy olyan időszak, amely alatt a kamat mértéke állandó, azt a bank egyoldalúan nem módosíthatja.

A személyi kölcsönök jellemzően futamidő végéig fix kamatozás mellett igényelhetők. Ugyanakkor lakáshitelnél létezik 3, 6 hónapos, illetve 1, 3, 5, 10, vagy 15 kamatperiódus is. De itt is található a teljes futamidő alatt változatlan kamatozású konstrukció. A Babaváró hitel a kamattámogatás ideje alatt kamatmentes, ha valami miatt elveszíti az igénylő a kamattámogatást, akkor piaci kamaton kell a kölcsönt tovább fizetni, melynek mértéke 5 évente megváltozhat.

A hosszabb kamatperiódus előnye, hogy a hitel törlesztése hosszú távon kiszámítható válik. Jellemzően az ilyen kölcsönök drágábbak, mint a változó kamatozású hitelek, ugyanakkor a jelen piaci helyzetben a kiszámíthatóbb konstrukciók még olcsóbbak is.

Hitel kamatkockázat

A futamidő során kamatfordulókor nőhet vagy csökkenhet a hitel kamata, így a törlesztőrészlete is. A személyi kölcsönök jellemzően futamidő végéig fix kamatozásúak, vagyis ezen hiteleknél nincs kamatkockázat. A Babaváró hitel a kamattámogatás alatt kamatmentes, ezen időszak alatt nincs kamatkockázata ennek a hitelnek sem.

Ugyanakkor egy lakáshitel felvételekor kritikus kérdés a megfelelő kamatperiódus kiválasztása. A gyakran változó kamatozású hitelek általában olcsóbbak, ugyanakkor pozitív és negatív piaci folyamatokat is egyaránt gyorsan lekövetik, ezért a törlesztőrészlet nagy mozgásnak van kitéve, így a havi kiadás nehezen tervezhető lehet. A hosszú időre rögzített kamatozás előnye a kiszámíthatóság, amiért cserébe jellemzően drágább is, mint a gyakran változó társa. (A jelenlegi piaci helyzet különleges, ugyanis a változó kamatozású kölcsönök még drágábbak is, mint a kiszámítható kamatozású társaik.)

Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM)

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató azt határozza meg, hogy az adós jövedelmét legfeljebb milyen mértékben terhelheti a hitel törlesztőrészlete. A számítás során a hitelügyletben részt vevő valamennyi szereplő nettó igazolt jövedelmét figyelembe veszik. Ugyanakkor az új hitel mellett a már meglévő törlesztők összegét is számításba veszik a pénzintézetek. (Sőt a meglévő folyószámlahitel, hitelkártya teljes keretösszegének 5 százaléka is törlesztőrészletnek számít.) Figyelem! 2023. július 1-től változik a JTM rendelet!

2023. július 1. előtti igénylés esetén Személyi kölcsönnél és Babaváró hitelnél 500 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg a jövedelem 50%-a, 500 ezer forint, vagy ezt meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-a lehet.

2023. július 1. előtti igénylés esetén jelzáloghiteleknél  500 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a jövedelem 25%-a, 5 évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 50%-a lehet.

Jelzáloghitelek esetén 500 ezer forintot elérő vagy meghaladó jövedelem és legalább 5 éves futamidő mellett a havonta törlesztésre fordítható összeg 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a jövedelem 30%-a, 5 évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 40%-a, legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás esetén 60%-a lehet.

2023. májusában a Magyar Közlönyben megjelent MNB rendelet alapján szigorodnak a hitelezés szabályai, melyek a JTM-et is érintik. A meglévő kölcsönöknél nincs változás, de akiknek júliustól aktuális a hiteligénylés, már az új szabályok szerint fog eljárni a bank. A változás minden típusú kölcsön esetében a jövedelemi szintet emeli meg 500 ezer forintról 600 ezer forintra.

Ennek értelmében 2023. júliusától fedezetlen hitelek (például személyi hitel és Babaváró kölcsön) esetén amennyiben az igénylő havi nettó jövedelme 600 ezer forintnál alacsonyabb, annak legfeljebb 50 százaléka fordítható törlesztésre, míg hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó bevételnél 60 százalék a felső határ.

Jelzáloghitelek esetén, ha az igénylő(k) jövedelme 600 ezer forint alatti, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsön esetén a jövedelem 25 százalékáig, 5 évet elérő, 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35 százalékáig, illetve legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozású konstrukció esetén 50 százalékáig terhelhető törlesztőrészletekkel.

Ha az igénylők havi összjövedelme eléri, vagy meghaladja a nettó 600 ezer forintot, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsön esetén a fizetés 30 százalékáig, 5 évet elérő, 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 40 százalékáig, illetve legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozású konstrukció esetén 60 százalékáig terhelhető törlesztőrészletekkel.

Hitelösszeg

Az az összeg, melyet a bank folyósít számodra és amelyet a futamidő alatt - kamatokkal növelten – vissza kell fizetned a pénzintézet felé.

A megfelelő hitelkonstrukció megtalálása nagyon fontos, ugyanis az igényelhető minimális és maximális kölcsönösszeg jelentősen eltérő az egyes hiteltípusok esetében:

 • Személyi kölcsön és Babaváró esetében legfeljebb 10 millió forintot lehet igényelni.
 • Lakáshitel esetében azonban a kölcsönösszeg akár 60-80 millió forint is lehet, sőt egyes bankoknál a felvehető összegnek nincs is felső határa.

Hitelkiváltás

A hitelcélok egyike a hitelkiváltás: meglévő hiteledet lecserélheted egy másik, számodra kedvezőbb feltételű kölcsönre. Például válthatsz olcsóbb kamatozású vagy hosszabb ideig fix törlesztőrészletet kínáló hitelre, ezért érdemes 1-2 évente felmérni az aktuális piaci kínálatot. A meglévő hitel lezárása a végtörlesztési díj kifizetésével, az új hitel felvétele pedig az induló költségek megfizetésével jár, ezen extra költségeket is figyelembe kell venned a döntés során.

A hitelkiváltás mindig egy új hitel igénylését is jelenti, vagyis össze kell szedned a hitelfelvételhez szükséges valamennyi dokumentumot és át kell esned a bank hitelbírálatán is, ugyanakkor az új hitel felvétele által elért kedvezőbb költségek megmutatkoznak a teljes visszafizetendő összegben és a törlesztőrészletekben is, esetleg a kamatváltozás kockázatának mérséklődésében.

Bankmonitor tipp

Nézd meg, melyik most a legolcsóbb jelzáloghitel lakáshiteled kiváltására a Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorával!

Ha fedezetlen kölcsönt vagy kölcsönöket szeretnél rendezni (például személyi kölcsön, folyószámla hitelkeret, áruhitel, hitelkártya tartozás), használd az Adósságrendező hitel Kalkulátort!

Hitelkamat

A felvett hitel után kamatot kell fizetni, ez a hitel ára. A kamatot a bankok éves szinten, százalékban adják meg, attól függetlenül, hogy a hitel visszafizetése havi gyakoriságú. A kamat mértéke a fennálló tőketartozás alapján kerül meghatározásra, így a futamidő előrehaladtával a törlesztőrészlet egyre kevesebb kamatot és egyre több tőkefizetést tartalmaz.

A kamat nagysága függ többek között a hitel típusától – lakáshitel, Babaváró hitel, vagy személyi kölcsön -, a hitelcéltól, a hitelösszegtől, a kamatperiódustól, a jövedelemtől. Ráadásul az egyes pénzintézetek sem azonos kamaton kínáljak a hasonló kölcsöneiket.

Hitelcél

A kölcsön igénylésekor az adósnak meg kell mondani azt, hogy milyen célra szeretné felhasználni a kért összeget. Ez sok esetben befolyásolhatja a kölcsön kamatát, a választható futamidő hosszát, az elérhető kedvezmények körét.

Vannak dedikált célhoz nem kötött kölcsönök, ezek összege bármire elkölthető. Az ilyen hiteleket nevezzük szabad felhasználású kölcsönnek.

Hitelbírálat

A hitelbírálat azt a folyamatot jelenti, amely során a bank azt állapítja meg, hogy mennyire vagy hitelképes, azaz mekkora kölcsönösszeget kaphatsz.

 • Egy lakáshitel esetében a felajánlott fedezet, illetve a jövedelmünk alapján végzi el a bank a vizsgálatot.
 • Ugyanakkor egy fedezet nélküli, fogyasztási hitel esetében a pénzintézet kizárólag a jövedelmi helyzet alapján hozza meg a döntést.
 • A Babaváró hitelnél is lényeges a banki bírálat, ugyanis a jogszabályi feltételek mellett az egyedi banki elvárásokat is teljesítenünk kell.

Fix kamatozású hitel

Fix kamatozású hitelnek azokat a kölcsönöket nevezzük, amelyek kamata a futamidő alatt nem változhat, vagyis a törlesztőrészlet a kölcsön lejáratáig változatlan szinten marad. Tágabb értelemben a hosszú kamatperiódusú – 5, 10, 15 éven keresztül változatlan kamatozású – kölcsönöket is fix kamatozású hitelnek szokták nevezni.

Biztosíték

A bank hitelnyújtás során elvárhatja az adóstól, hogy különböző biztosítékokat adjon számára, ezzel csökkentve a pénzintézet kockázatát. Ennek elsősorban akkor lehet később jelentősége, ha az igénylő nem tudja fizetni a havi részleteket.

A biztosíték lehet személyi jellegű: ha például egy adóstárs, vagy kezes is bekerül a hitelügyletbe. A pénzintézet a társigénylőtől, kezestől is kérheti az elmaradt összeget, amennyiben az adós nem fizeti a törlesztőt.

Illetve ez a garancia ölthet dologi jellegű formát is. Például lakáshitel esetében a bank jelzálogot jegyez be a fedezetül felajánlott ingatlanra. A bank végső esetben az ingatlant eladhatja és az eladási árból is rendezheti az adós elmaradásait.

Jegybanki alapkamat

Az alapkamat az a hozamszint, amelyet az MNB fizet a kereskedelmi bankok részére a náluk elhelyezett kéthetes kötvények után.

A jegybanki alapkamat a gazdaságban irányadó kamatnak is tekinthető, hiszen egyik bank sem fog rövid futamidőre ennél kedvezőbb kondíciókkal kölcsönt nyújtani. Végső soron a pénzintézetek az alapkamat ismeretében határozzák meg a betétek és hitelek kamatát is.

A hitelek és betétek kamata is növekedni fog, amennyiben az MNB emeli az alapkamatot, ez a változás azonban a legtöbb esetben nem azonnal jelentkezik.

Adóstárs, vagy társigénylő

Az igénylő mellé a hitelügyletbe bevonásra kerülhet más személy is, őt nevezzük adóstársnak.  Bizonyos esetekben kötelező az adós mellé más szereplőnek is bekerülni a hitelügyletbe, például az igénylő házas-, élettársa, vagy akár az ingatlanon haszonélvezettel, özvegyi joggal rendelkező személynek mindenképpen alá kell írnia a hitelszerződést.

Előfordulhat az is, hogy az adós szeretné azt, hogy társigénylő is szerepeljen az ügyletben. A bank ugyanis ebben a helyzetben a két szereplő együttes jövedelme alapján határozza meg az igényelhető hitelösszeget. (Elképzelhető, hogy az adós jövedelme önmagában – a JTM szabályok alapján - nem bírja el a kért összeg havi törlesztőrészletét.)

A hitel visszafizetésére az adós mellett az adóstárs is kötelezettséget vállal. Ha az igénylő nem rendezi a havi törlesztőrészletet, akkor az adóstársnak kell rendezni az elmaradást.

Adós

Adós az a személy, aki a kölcsönt megigényelte, a hitelösszeget részére folyósította a bank, illetve, neki kell a tartozást visszafizetnie.

Bankszámla aktivitás

Egy bankszámla akkor válik aktívvá, ha a számlatulajdonos használja azt: általa kezdeményezett terhelés és jóváírás is történik a számlán minden hónapban.

Hitelfelvételhez általában elengedhetetlen, hogy az adós rendelkezzen legalább egy bankszámlával. A bankok kifejezetten kedvelik, ha az adós náluk vezeti azt a bankszámláját, ahová a rendszeres jövedelme érkezik. Aki vállalja, hogy a hitel futamideje alatt a megadott bankszámlára érkezteti a bevételeit, és költekezéskor is aktívan használja a számlán tartott pénzt (például a kártyás vásárlásokat innen intézi), ő ezért cserébe kedvezményekben részesülhet. Elképzelhető, hogy a bank elengedi a hitel kezdeti költségeit, kamatkedvezményt ajánl fel, vagy ingyenes számlavezetést biztosít. Egy átlagos bankszámla azonban még a kedvezményekkel együtt is drágább lehet, mint az elérhető legkedvezőbb bankszámla: ugyanis bizonyos feltételekkel teljesen ingyenes számlacsomagot is lehet találni a piacon.