17 trükk, amivel megkönnyítheted a pénzügyi életed

17 trükk, amivel megkönnyítheted a pénzügyi életed
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-19 Frissítve: 2021-10-18
 

Minden hónapban elfogy a fizetésed? Nem tudsz egyről a kettőre jutni? Összeszedtünk 17 tippet, amivel megkönnyítheted az életed. 1

1.) Készítsd el a saját pénzügyi naptáradat

Amennyiben nehezedre esik megjegyezni a számláid fizetési határidejét, jegyezd fel őket. Csak így fogod tudni elkerülni, hogy egyfolytában késedelmi kamatokra költsd a pénzed. Használd ugyanazt a módszert, mint a többi időpontra: elektronikus, vagy papír alapú naptár, parafa tábla, hűtő ajtaja, mindegy. Csak minden időben el legyen intézve.

2.) Legyenek pénzügyi céljaid

Mit szeretnél elérni az életed során? Saját házat, kocsit, gyereket? Mindegyikhez tartozik egy-egy pénzügyi cél is. Gondolkodj el rajtuk, és jegyezd fel őket! Amikor már megvannak a céljaid, állítsd őket sorba, és kezdj el dolgozni rajtuk. Legyen határideje mindegyiknek, amit igyekezz betartani.

3.) Fizesd vissza az adóságaidat

Bármilyen kis összeget is fizetsz adósságtörlesztésre, megterheli a pénztárcád. Diákhitel, személyi kölcsön, lakáskölcsön vagy bármilyen hiteltartozás. Egy dolog összeköti őket: jobb minél hamarabb visszafizetni. Ugyanis azt a pénzt meg is takaríthatnád. Sajnos jelenlegi kamatkörnyezetben nem éri meg megtakarítani hitel mellett. (Egyetlen kivétel a lakáshitel melletti lakástakarék szerződés kötése.)

Hirdetés

Hirdetés

4.) Ne egyedül vágj bele

Hasonlóan egy fogyókúrához, vagy konditermi bérlet elkezdéséhez, a pénzügyeid rendbetételénél is elkellhet a támogatás. Érdemes bevonni a párod, hasonló helyzetben lévő barátod, aki segíthet megtartani az elképzeléseidet, és nem ítél el, ha néha hibákat követsz el.

5.) Kezdj el takarékoskodni most

Eldönteni, hogy meg fogsz takarítani, egyszerű. Viszont valóban elkezdted a megtakarítást? Ha még nem, akkor kezdj hozzá azonnal. Ne várd meg a jövő hónapot, jövő hetet, csináld még ma, és váljék szokásoddá. Minden hónapban, a hónap elején különítsd el a megtakarításokra szánt összeget, nehogy ne maradjon rá a hó végén.

6.) A megtakarításaidat tartsd külön

Amennyiben a számládon, vagy a fiókban tartod a megtakarított pénzed, akkor könnyen elköltheted azt. Külön számlán gyűjtsd a pénzed. Ez segít, hogy elkülönítsd (fizikailag és gondolati szinten is) a nap kötésre szánt pénzedtől.

7.) Alakíts ki egy vésztartalékot

Mindenkivel megtörténhet. Elveszted a munkádat, vagy egyszerűen huzamosabb ideig betegállományba kerülsz egy baleset, vagy betegség miatt. Erre az időre jön jól egy vésztartalék, ami könnyen hozzáférhető formában (lekötött betét, rövid állampapír) tartalmazza 3-12 havi kiadásaidnak ellenértékét.

8.) Alkudj

Az autóvásárlástól a bértárgyalásig mindenhol próbálj meg alkudni. Még ha nem is sikerül, legalább megpróbáltad. És akkor valamit olcsóbban vettél, vagy többet keresel.

9.) Vállalj másodállást

Azt gondolod, hogy a jelenlegi fizetésedből éppen, hogy megélsz, nem marad megtakarításra, adósságszolgálatra? Vállalj másodállást! Természetesen nem kell feláldozni magad a munka oltárán, de ha napi pár óra (akár fizetett túlóra kertében), vagy havi pár nap többletmunka belefér, akkor érdemes másodállást vállalnod.

10.) Hagyj fel a drága szokásaiddal

Hagyj fel, vagy legalább csökkentsd a drága szokásaidat. Minden nap beugrasz valahová egy kávéra? Vagy még dohányzol? Hagyj fel a drága (és káros) szokásaiddal, és spórold meg az erre költött pénzt.

11.) Használd ki az akciókat

Ha valamihez (amire valóban szükséged van) olcsóbban tudsz hozzájutni, az így spórolt pénzt másra is költheted. Érdemes ezért a leárazásokat és kedvezményeket kihasználni. Ha valamit kinéztél, érdemes megvárni, míg csökken az ára. Legyen az szezon végi kiárusítás a ruhaboltba, kedvezményes konditerem bérlet, vagy tanfolyam.

12.) Az ingyenes dolgok a legolcsóbbak

Nem felétlenül kell megvenned minden könyvet. Porold le az olvasójegyed, és juss kultúrához olcsón. Ráadásul sok helyen a wifi is ingyenes. De konditermi bérlet árából is vehetsz egy jó cipőt, és onnan ingyen futhatsz.

13.) Legyen „nem költök napod”

Hogyan kerülheted el az impulzusvásárlásokat? Ha nem költesz egyáltalán semmit. Havonta legyen egy nap, amikor nem költesz semmire. Otthonról viszel ebédet, kávét, és minden szükséges dolgot korábban beszerzel.

14.) Kerüld át az ATM-eket

Amit lehet fizess kártyával, hogy beleférj a törvényileg garantált ingyenes készpénzfelvételbe. Ugyanis a készpénzfelvétel drága mulatság tud lenni, amit érdemes elkerülni. Amennyiben mindenképp pénzhez kell jutnod, a saját bankod ATM-jét részesítsd előnybe.

15.) Tedd fel a kérdést: biztos jó helyen bankolok?

Megfelelően olcsón tudsz ott bankolni? Közel van a bankfiók, ATM a munkahelyedhez, vagy az otthonodhoz? Néha érdemes felülbírálni korábbi döntéseinket!

16.) Legyél pénzügyileg művelt

Ne csak a szépségtippeknek vagy focinak olvass utána. Próbáld meg a pénzügyi tudásodat is gyarapítani. Olvass a témát boncolgató cikkeket, könyveket. Mint minden befektetés, ez is hosszú távon térül meg.

17.) Használd a Bankmonitor kalkulátorait

Kalkulátoraink segítenek, hogy mindenből megtaláld a legkedvezőbbet. Legyen az lakáshitel, lakástakarék, befektetés, vagy nyugdíjmegoldás, nálunk megtalálod a legjobbakat!

Hirdetés
Hirdetés