2019 legolvasottabb pénzügyi tippjei lakásvásárlás előtt állóknak

2019 legolvasottabb pénzügyi tippjei lakásvásárlás előtt állóknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-07 Frissítve: 2021-11-09
 

A 2019-es év rekordot hozott olvasottságban a Bankmonitornál, ami azt mutatja, hogy mind többek számára nyújtanak segítséget közérthetően megfogalmazott szakmai cikkeink. Az alábbiakban összegyűjtöttük a tavalyi év legnépszerűbb írásai közül azokat, amelyek most is hasznosak lehetnek számodra.

1. A végleges falusi csok lista: a preferált települések megyénként

A falusi csok remek lehetőséget jelent, hiszen ház vagy lakás vásárlására+bővítésre/korszerűsítésre 3 gyermek megléte vagy vállalása esetén akár 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás is kapható. Ezt ráadásul kiegészítheted a kedvezményes, fix 3%-os kamatú csok hitellel is. Sőt csak bővítésre vagy korszerűsítésre is igényelheted a falusi csok-ot, ekkor 5 millió Ft a maximális támogatási összeg. Igen ám, de ez a támogatás kizárólag a kormány által meghatározott, úgynevezett preferált településeken vehető igénybe, így először is azt kell ellenőrizned, hogy ahol vásárolnál vagy felújítanál, az a település szerepel-e a listán.

Tovább a preferált települések listájára

Hirdetés

Hirdetés

2. 9 dolog, ami miatt sokan elbukják a csok-ot!

Ahogy drágulnak az ingatlanok, úgy értékelődik fel a szerepe az elérhető támogatásoknak, hiszen ezek segíthetnek legalább a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtésében. A vissza nem térítendő csok támogatás (családok otthonteremtési kedvezménye) azonban számos feltételhez kötött, így nem meglepő, hogy ezt a cikkünket 2019-ben több tízezren olvastátok el. Eredetileg 10 pont szerepelt az anyagban, ám mostanra eltörölték azt a korlátozást, hogy 35 millió Ft-nál drágább használt ingatlant nem lehet csok-kal vásárolni, így ezt kivettük az írásból.

Nézd meg, hogy min bukják el sokan a csok támogatást

3. Megoldások, ha NAV jövedelemigazolásra van szükséged!

Ha személyi kölcsönre van szükséged, akkor a legfontosabb feltétel a megfelelő jövedelem, amit természetesen igazolnod is kell a bank felé. A KATA-s adózóknak, önmagukat saját vállalkozásukban foglalkoztatóknak, valamint a fizetésüket készpénzben kapóknak ehhez be kell szerezniük egy NAV jövedelemigazolást is. Megmutatjuk, hogyan tudsz szert tenni erre.

Tudj meg mindent arról, hogy miként szeretheted be legegyszerűbben a hitelhez szükséges jövedelemigazolást

6. A KATA adózás két nagy buktatója

Már 300 ezer felett van a KATA adózást választó vállalkozások száma, és az EVA idei kivezetésével valószínűleg még többen lesznek. Igen ám, de ennek azért vannak olyan buktatói, amelyekkel érdemes tisztában lenni, ugyanis megnehezíthetik például a hitelhez jutást. Emiatt pedig sokszor akár egy ingatlanvásárlás is meghiúsulhat.

Ismerd meg a KATA buktatóit!

7. Lakástakarék felhasználás: mikor és miről kell számla?

A lakástakarékok állami támogatásának 2019-es megszüntetésének ellenére a még élő szerződésekkel kapcsolatos kérdések a mai napig özönlenek hozzánk. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mikor és miről kell számlát bemutatni a lakáscélú felhasználás során.

Nézd meg, hogy mikor és miről kell számla az LTP-k esetében

8. A befektetők már szabadulnak az ingatlanjaiktól

Ismét nagyobb arányban jelennek a befektetők az ingatlanpiacon, ám most nem a vevői, hanem az eladói oldalon. Ez jól mutatja, hogy az ingatlan, mint befektetési eszköz szerepe leáldozóban van, másrészt az otthont keresők számára jó hír, hiszen lassíthatja az áremelkedést, vagy akár bizonyos szegmensekben árcsökkenést is eredményezhet. Persze azért a helyzet nem ennyire egyszerű.

Légy tisztában azzal, hogy mi történik most az ingatlanpiacon

9. Végleg bezárult egy kiskapu – Nem lehet pótolni az önerőt személyi kölcsönből!

A magyar lakásár-robbanás miatt sokak saját megtakarítása már nem elégséges ahhoz, hogy egy lakáshitellel együtt megvásárolják a kiszemelt ingatlanukat, ha a család jövedelme elbírta többen személyi kölcsönből egészítették ki saját forrásaikat. Ezt a megoldást eddig sem pártolta az MNB, 2019-ben azonban kiadott egy iránymutatást, melyben kifejezetten megtiltják ezt a finanszírozási módot.

Olvasd el a teljes cikket

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés