7+1 megtakarítási tipp, hogy ne ess a halogatás csapdájába!

7+1 megtakarítási tipp, hogy ne ess a halogatás csapdájába!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-22 Frissítve: 2021-08-06
 

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

1.) Nézd meg, hol folyik ki pénz a kezeid közül!

Az első és legfontosabb lépés a megtakarítás elkezdéséhez talán az, hogy pontosan tudd, mire adsz ki pénzt. Azt biztos tudod, hogy a hónap végére általában mennyiből tudsz gazdálkodni, ugyanakkor érdemes legalább nagyjából összeszedni a fixen felmerülő (például közüzemi számlák) és eseti költéseket. Egy ilyen költségvetés összeállítása már félsiker és alapot ad arra, hogy sokkal tudatosabban állj a költéseidhez.

Hirdetés

Hirdetés

2.) Faragj le a kiadásaidból!

Ha belegondolsz, biztos találsz olyan tételt, ahol tudsz szorítani a nadrágszíjon. Egyszerű példa a minden nap megvásárolt kávé, édesség, vagy éppen a büfében, étteremben az ebédre elköltött forintok. Ugyanakkor az apróságoknál jóval lényegesebb, hogy mennyi megy el a rezsire, vagy éppen a telefonra, tévére, internetre.

Beruházás nélkül is spórolhatsz a számlákon, például ha kíméletesen használod az áramot, vizet, némi ráfordítással pedig a hatás fokozható is. Meglepően sokat lehet spórolni az energiatakarékos izzók beszerzésével, a jó nyílászárókkal, vagy a megfelelő szigeteléssel. Ugyanakkor a távközlési szolgáltatók ajánlatait is érdemes időnként átnézni, és ha kedvezőbbet találsz, akkor váltani.

3.) Vásárolj okosan!

Megéri érzékenynek lenni az árakra, hiszen ezáltal is rettentő sokat lehet spórolni. Egy internetes keresés, vagy egy összehasonlító oldal használata aranyat ér és nagy eséllyel kedvezőbb árfekvésű termékeket találhatsz. Bizonyos termékeket pedig különösen megéri külföldi webshopokból megrendelni, hiszen sokkal olcsóbban lehet megejteni a vásárlást.

4.) Tekintsd át a pénzügyeidet!

Sokszor a végletekig ragaszkodunk egy drága bankszámlához, pedig könnyen lehet olyat találni, ami amellett, hogy olcsóbb, sok tekintetben jobban passzol az igényeinkhez is. Az eredmény jó néhány ezer megspórolása lehet havonta. De a korábban felvett hitel törlesztője is jó eséllyel lefaragható, abból kiindulva, hogy most jóval lentebb vannak a kamatok, mint évekkel ezelőtt.

5.) Kezd el kicsiben, de tarts ki állhatatosan!

A halogatás és a lustaság félelmetes ellenség, ha megtakarításról van szó, azt viszont ne feledd, hogy az sem akadály, ha kezdetben havi néhány ezer forintot tudsz csak félretenni. Ugyanakkor a rendszeresség nagyon fontos, a félretett pénzre célszerű úgy tekinteni, hogy afölött nem rendelkezhetsz szabadon, hiszen az a szent célt szolgálja. Célszerű automatikusan elkülöníteni a megtakarításra szánt összegeket, így biztos nem fogsz kísértésbe esni.

6.) Legyenek pénzügyi céljaid!

Rövidtávon egy 3-12 havi költésnek megfelelő vésztartalék összespórolása a célszerű, hiszen ez kellő biztonságot ad a bajban. Középtávon mindenképp feltűnik a lakhatásra való takarékosság, tipikus hosszú távú megtakarítás pedig a gyermek számára gyűjtött pénz (iskoláztatás, lakhatás), vagy éppen az időskorra szánt összeg lehet. Ezen túl persze gondolhatsz az általános célokra is, mint az egészségügyi kiadások, az autóvásárlás, vagy a nyaralás finanszírozása.

7.) Takaríts meg többet holnaptól!

A közgazdasági Nobel-díjas Richard Thaler is a rendszerességben látja a sikeres megtakarítás receptjét. Emellett azt javasolja, hogy ha a mai helyzet nem is engedi meg a nagyobb megtakarítás képzését, induljunk el kicsiben és a béremeléssel párhuzamosan növeljük a félretett összeget. Hosszabb távon érdemes a jövedelem 10-15%-át takarékoskodásra fordítani.

+1) Találd meg a legjobb helyet a pénznek!

Vésztartalék és rövid távú megtakarítás esetén a lakossági állampapírral, például az egyéves állampapírral járhatsz jól (2%-os kamatozású). Az általános középtávú célokhoz a hosszabb állampapírok is megfelelnek, ugyanakkor már akár egy befektetési alap is jó választás lehet (akár egy rendszeres megtakarítási programon keresztül). Lakáscélra egyértelműen a lakástakarék jön szóba a 30%-os állami támogatás miatt.

A gyermek számára a Start-számla és az arra vásárolható babakötvény nyújt hosszú távú megtakarítási formát, emellé 10%-os állami támogatás is jár (maximum évi 6 ezer forint), a kamat pedig mindig 3%-kal haladja meg az infláció (aktuálisan 5,4%-ot fizet). Az időskori takarékossághoz kapásból három lehetőség is rendelkezésre áll, ahol a befizetéseket 20%-os támogatással toldja meg az állam.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés