A legjobb befektetők is néha bekapnak egy nagyobb pofont!

A legjobb befektetők is néha bekapnak egy nagyobb pofont!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-04 Frissítve: 2021-07-01
 

Furcsa dolog esett meg az amerikai kötvénykirállyal, kedden egy nap alatt 3%-ot vesztett az alapjával. Pletykákból azt lehet tudni, hogy a szokatlan esést részben a befektető európai kalandja okozta, egyszerűen túl nagy pozíciót vállalt és az nem jött be. Pontosan ezért érdemes átgondolni itthon is a befektetéseinket és alternatívát keresni. Mutatunk két tippet.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Nem volt jó ebben az évben kötvényalapot tartani, ugyanis a 2018-ban megfigyelhető hozamemelkedés miatt a kötvényeket vásárló alapok veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A közelmúltbeli gyűjtésünkben bemutattuk, hogy voltak olyan alapok, melyek közel 5 hónap leforgása alatt 3-5%-os veszteséget hoztak össze.

Ha azt gondolnánk, hogy ilyen csak velünk esik meg, akkor rögtön hoznánk egy tanulságos példát, ami teljesen más kontextusba helyezi az eseményeket. Múlt héten esett meg, hogy az egykor a világ legnagyobb kötvényekre specializálódott alapkezelőjét felépítő és kötvénykirályként emlegetett Bill Gross egyetlen nap leforgása alatt az alapjával 3%-ot vesztett.

Amennyiben egy részvényalapról vagy éppen egy abszolút hozamú alapról lenne szó, akkor ezt a hírt egy legyintéssel intéznénk csak el és elengednénk a fülünk mellett, azonban egy kockázatosabb kötvényalapról beszélhettünk. A hír futótűzként terjedt a piacon és mindenki annak akart utánajárni, hogy miként eshetett meg egy ekkora veszteség a szebb napokat is látott portfóliómenedzserrel.

Nem akarunk mindenkit a részletekkel untatni, a fő ok az volt a nagy zuhanás és az ebben az évben összehozott bő 6%-os veszteség mögött, hogy nem igazolódtak be a szakember várakozásai. A kötvénypiacot shortolni kezdte, vagyis arra játszott, hogy a hozamemelkedés a padlóra küldi a kötvények árfolyamát.

Ez részben bekövetkezett, viszont mégsem mutatkozott meg az alap árfolyamában. Valószínűleg a teljesítménykényszer miatt már olyan határidős termékekkel is teletömte az alapot, amivel még kisebb hozamemelkedésből is nagy nyereséget lehetett volna kicsikarni.

Piaci pletykák szerint részint Európában akarta megcsinálni a szerencséjét Bill Gross, a német hozamok emelkedésére spekulált. Mellékesen jegyezzük meg, hogy a német kötvénypiac az egyik fő „játszótere” az alapkezelőknek, sokan itt próbálják meg eltalálni a jó irányt és sokat nyerni vele. A magyar abszolút hozamú alapok között is találunk olyanokat, melyek aktívak a német kötvénypiacon.

A keddi nap azonban teljesen ellentétesen mentek a német kötvények, mint ahogy azt Gross előre jelezte. A 10 éves német kötvényhozam 11 hónapos mélypontra esett, kedden napon belül ráadásul nagyon nagy hozamesésre került sor, és az egyszeri rossz irány betett az alapnak. Ők ugyanis arra vártak, hogy a német hozamok emelkedni fognak, még úgy is, hogy nagy zűrzavar volt az olasz választások utáni politikai patthelyzet miatt.

Az ilyen nagyobb pofonok után felmerülhet a befektetőkben, hogy mi lesz a jövőben: vajon képes lesz ledolgozni a veszteségeket, vagy esetleg azok fennmaradnak? Egyelőre nem tudhatjuk a választ, de nagyon jól mutatja az amerikai kötvénykirály alapja, hogy most nem életbiztosítás kötvényalapban ülni.

Gyanítjuk, hogy nem ez volt az utolsó eset, amikor nagyobb zakóról hallottunk a kötvényalapoknál. Pontosan ezért legyünk rendkívül óvatosak az ilyen jellegű befektetésekkel. Mi két utat látunk, amit érdemes követni. Az egyik az, hogy inkább vegyünk vissza a kockázatból és tartsunk lakossági állampapírokat, melyek kiszámítható és igazán magas hozamot hoznak. A másik, hogy váltsunk az alapok között, a kötvények felől az abszolút hozamú alapok irányába.

Hirdetés
Hirdetés