A titkos favoritnak számító lakáshitelek már a spájzban vannak!

A titkos favoritnak számító lakáshitelek már a spájzban vannak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-01 Frissítve: 2021-10-08
 

Repülőrajtot vehetnek a fogyasztóbarát lakáshitelek, számításaink szerint bő három hét múlva az első termékek meg is kaphatják a jegybank minősítését. A gyűjtésünk szerint alapvetően nem változik meg az igénylés folyamata, és az sem, hogy hol érhetjük el ezeket a hiteleket. Óriási előny, hogy már most júniusban összehasonlíthatók lesznek az első fecskék, és kiderülhet, valóban letarolják-e a piacot.

A jegybank a közelmúltban jelentette be hivatalosan is, hogy kinek ítélheti oda a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést. Az alábbi cikkeinkben már áttekintettük, hogy pontosan miről is van szó és mi lehet a hatása, viszont most azt néztük meg, hogy mikortól, pontosan hol és hogyan futhatunk össze az említett hitelekkel.

Hirdetés

Hirdetés

Mikortól?

A mai nap azért is különleges, mert június 1-től van lehetősége a bankoknak beadni a pályázatukat. Számtalan feltételnek kell megfelelni, amit a jegybank külön pályázati anyagban ismertetett. A Bankmonitor számításai szerint a leginkább kritikus pont nem is a kamatfelár plafonja lesz (ami 3,5%-nál nem lehet nagyobb), sokkal inkább más feltételek, mint például az előtörlesztési díj.

A jegybank már március eleje óta tárgyalt a bankokkal, így azt gondoljuk, elég idő állt rendelkezésre, hogy a pályázatukat minél előbb a bankok beadhassák. Az OTP Bank kommentárjában azt jelezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elsők legyenek, de több bank is jelezte, hogy nem késlekednek sokat. Logikus, olyan kereslet van a lakáshitelekre, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy lemaradjanak.

Az MNB csak azt követően tud dönteni a pályázat elfogadásáról vagy elutasításáról, ha a bank minden dokumentációt maradéktalanul beküldött. A jegybank, ha nem kell hiánypótlást elrendelni, akkor 15. munkanapon tájékoztatja a bankot a döntésről, és ezt a honlapján is közzéteszi. Más szóval, optimális esetben már június 23-án pénteken közzétehetik az első nyertest vagy nyerteseket.

Az MNB szeptembertől kezdi meg a saját összehasonlító felületén a fogyasztóbarát hiteleknél a saját igényekre szabott lekérdezhetőséget, és ezzel együtt az ajánlat adási lehetőséget. Mivel a bankoknak közzé kell tenniük a friss kondíciókat a lehető leghamarabb, ezért a Bankmonitor már a júniusi indulástól kezdődően készül arra, hogy a kalkulátoraiban összehasonlíthatóvá tegye a lakáshiteleket.

Érdemes lesz ezért itt is körbenézni, ha naprakészek akarunk lenni. Nagyon egyszerű lesz azonosítani a fogyasztóbarát hiteleket, mivel a hitel nevében ott kell lennie a „minősített fogyasztóbarát lakáshitel” szóösszetételnek.

Nézd meg már most, hogy a lakáshitelek közül, melyik felel meg az elvárásaidnak!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hol érhetem majd el a hiteleket?

Adódik a kérdés, hogy ha szeretnénk ilyen hitelt felvenni, akkor hol találkozhatunk majd velük? Az egyik nyilvánvaló válasz, hogy annál a banknál, amelyik megkapta a minősítést a hitelére. Ezt a saját honlapján is fel fogja tüntetni a bank, így nem mehetünk el mellette vakon.

Emellett a bankkal szerződéses viszonyban lévő közvetítők is jogosultak a fogyasztóbarát lakáshiteleket értékesíteni. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában megtalálható minősített hiteleket tehát nem csak össze lehet majd hasonlítani egymással és a többi hitellel, hanem a segítségünkkel akár az egész hitelfelvételi folyamatot is végig lehet vinni.

Mindez azért is nagyon fontos tényező, mert biztosítja, hogy a hitelfelvevők minél szélesebb körben tájékozódhassanak az új hitelről. Azt ne felejtsük el, hogy mint minden átmenet esetében, itt is időbe telik, míg kellően sok fogyasztóbarát lakáshitel lesz. Érdemes lesz körbenézni a lehetőségek között, mert előfordulhat, hogy az egyik bank fogyasztóbarát lakáshitelénél találunk jobb feltételekkel máshol lakáshitelt.

Hogyan igényelhetem?

Alapjaiban nem változik meg az igénylés menete a fogyasztóbarát hitelnél. Egy ilyen mértékű, az életünket akár két-három évtizedig meghatározó döntést csak úgy szabad meghozni, ha előtte több bank ajánlatát is összehasonlítottuk.

A lakáshitel keresőnkben jelenleg is egy előzetes tájékoztatást adunk, hogy adott paraméterek (pl. hitelösszeg, ingatlanérték, családi jövedelem) esetén milyen kondíciókkal kaphatunk hitelt. Ha valóban megfelelők az előzetesen megadott adatok, akkor a banki hitelminősítést követően is ugyanaz, vagy nagyon közel lesz az előzetes ajánlat a végső, leszerződött ajánlathoz. Ugyanez lesz érvényes a fogyasztóbarát lakáshitelre is.

Végül, de nem utolsó sorban több olyan számunkra pozitív változás áll be, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi az igénylést. Többek között ide tartozik:

  • egyszerűsödés: eddig minden bank saját nyomtatványa volt a jövedelemigazolásra, a minősített esetben viszont el kell fogadnia egy standardizált változatot
  • gyorsabb hitelbírálat: az értékbecslés rendelkezésre állásától kezdve 15 munkanapon belül a hitelbírálatot el kell végezni, késlekedésre nincs lehetőség, mert különben a banknak a folyósítási díj egy részéről vagy egészéről le kell mondania
  • földhivatali eljárás: a bank végzi el díjmentesen mindezt, ami nagy könnyebbség, mert most éppen ennek az ellenkezője volt a gyakorlat, azaz az ügyfél ment el a földhivatalba
  • gyorsabb folyósítás: a folyósítási feltételek teljesítéséhez képest 2 munkanapon belül a hitelt át kell utalni, míg jelenleg a banki gyakorlat 2-3 munkanap
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés