Az állam a hozamodra feni a fogát – Tedd ezt, és ints búcsút az adófizetésnek!

Az állam a hozamodra feni a fogát – Tedd ezt, és ints búcsút az adófizetésnek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Teljesen jogos kérdés, hogy miért fizetnél 15%-ot a nyereséged után, ha néhány évet követően legálisan megúszhatod az adófizetést. A tartós befektetési számláról van szó, ami azért is jó megtakarítási forma, mert a gyűjtőévet bárki felhasználhatja arra, hogy szépen lassan egy szemmel látható összeget gyűjtsön össze. A következőkben bemutatjuk, hogy miért nincs nagy tragédia, ha tavaly év végén nem nyitottál számlát.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Mindegy, hogy év vége vagy év eleje van, ha befektetésed van, akkor a legtöbb esetben a 15%-os kamatadót neked is ki kell fizetned. Legyen szó akár egy bankbetétről, egy lakossági állampapírról vagy egy befektetési alapról, sőt árfolyamnyereség-adó címén a részvényekből származó nyereséget is hasonló kulccsal adóztatja a magyar állam.

Ettől viszont még nem kell letargiába esni, hiszen van olyan megtakarítási forma (TBSZ, tartós befektetési számla), aminek segítségével meg lehet spórolni, akár az adófizetés egészét. Tavaly év végén épp arról írtunk, hogy miért van nagy előnye még év végén megnyitni ezt a számlát. Az év végi számlanyitás röviden azért előnyös, mert a gyűjtőévet megspórolhatod vele.

De semmi gond sincs akkor sem, ha átcsúszott a számlanyitás az év elejére. Igaz, egy 2018. januárjában nyitott számla esetében a képlet a következőképpen néz ki:

  • december 31-ig tart a gyűjtőév, vagyis eddig lehet a számlára befizetni. A minimum egyenleg 25 ezer forint, de valójában akkor érdemes ilyen számlát nyitni, ha a gyűjtőév végén legalább néhány százezer forint lesz rajta.
  • december 31-e után 3 évig megtartva a számlát, 2022. január 1-től kedvezményes 10%-os adókulccsal veheted ki a pénzed egy részét vagy egészét.
  • december 31-e után 5 évig megtartva a számlát, 2024. január 1-től már 0%-os kulccsal veheted fel a pénzed. De akár bent is tarthatod a pénzed, akkor viszont nagy előny, hogy a hosszabbításnál nem kell gyűjtőévet számítani.

Lényeg a lényegben, hogy ha a gyűjtőéven kívül 3-5 évet tudsz várni a pénzedre, akkor 10 vagy 0%-kal adózod le a nyereséget a befektetéseid után. A mai alacsony, szinte nulla közeli kamatkörnyezetben ez óriási előny. A gyűjtőévet ráadásul arra is felhasználhatod, hogy szépen lassan, hónapról-hónapra egy nagyobb összeget gyűjts össze.

Gondolj csak bele, hogy ha szépen takarékoskodva 2018 végére 300 ezer forintot gyűjtesz össze a TBSZ-számládra, és azt kezded 5 évig kamatoztatni éves 4%-kal. 2024 elején 365 ezer forint lesz a számládon, amit teljes egészében kivehetsz. Ellenkező esetben a 65 ezer forintos nyereség 15%-át, nagyjából 10 ezer forintot elvesztesz.

Természetesen minél nagyobb a számla nyitó összege és minél nagyobb az elért hozam, annál nagyobb lehet az adókedvezménnyel elérhető nyereség. Azért valljuk be, az éves 4%-os hozamot elég nehéz lesz megdönteni, ahhoz ugyanis komoly kockázatvállalásra van szükség. De nem lehetetlen vállalás.

Az állampapíroknál a prémium kötvény lehet az, amivel a TBSZ előnyei könnyedén kiaknázhatók, míg a befektetési alapoknál egy abszolút hozamú, egy vegyes alap, de akár egy részvényalap is jó szolgálatot tehet azoknak, akik nem félnek rizikót vállalni.

Nézd meg állampapír vagy befektetési alap kalkulátorainkat, amivel sokkal könnyebb a választás! Kollégáink számodra teljesen ingyenes állnak rendelkezésedre és segítenek a megfelelő számla megnyitásában is.

Hirdetés
Hirdetés