Babaváró hitel – nélkülözhetetlen tippek a banki ügyintézéshez

Babaváró hitel – nélkülözhetetlen tippek a banki ügyintézéshez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-29
 

Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Babaváró hitel igénylését, ez pedig a kapcsolódó kormányrendelet legújabb változásainak fényében még sarkalatosabb kérdés. Utánajártunk, mikor és hogyan érdemes eljárni, illetve elindítani az igénylést.

Kardinális változások

A kormány 2023 nyarán több ízben jelentett be módosításokat a népszerű, kamatmentes Babaváró hitellel kapcsolatban, melyek egy része a 2024-es igénylésekre vonatkozik, egy része viszont már idén szeptember életbe lépett. A jövő év januárjától érvényes szabályok szerint a Babaváró hitelek esetében az eddigi, legfeljebb 10 millió forintos hitelösszeg 11 millióra emelkedik, a kölcsönre jogosultak köre viszont jelentősen szűkül.

A legtöbbek számára az életkori feltételek változása miatt lehet érdemes még idén hitelszerződést kötni. Átlagosan tízből hat házaspár nem lesz jogosult ugyanis a Babaváró támogatásra 2024-től amiatt, hogy jövőre már csak azok vehetik fel a kedvezményes, szabad felhasználású kölcsönt, akiknél a feleség 30 évesnél fiatalabb. 

Jó tudni
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az életkori megkötés változása a budapestieket érinti leginkább, az előző évben ugyanis itt volt legmagasabb a 30 éves korhatárt elérő nők aránya a Babavárót igénylők között.

Természetes, hogy a legtöbben az életkori feltételekre és a hitelösszeg változására összpontosítanak, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hitelhez kapcsolódó büntetés mértéke is változik 2024-től, amit a feltételek megszegése esetén kell fizetnünk.

Mindezek miatt, akik még nem tettek lépéseket, érdemes minden részletet alaposan megismerni, hogy el tudják dönteni, mikor célszerű elindítani a banki ügyintézést.

Hirdetés

Hirdetés

Előkészületek – melyik bankot válasszam?

A jogszabályi feltételek a Babaváró támogatás kapcsán minden banknál azonosak, de a banki hatáskörbe tartozó elvárások és feltételek miatt egyáltalán nem mindegy, hol indítjuk el az ügyintézést. Vagyis, az igénylőknek mind az állam, mind a bank által meghatározott feltételeknek eleget kell tenniük.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a banki eljárás, a hitelképesség vizsgálatának gyakorlata a pénzintézeteknél nagyon eltérő, így előfordulhat, hogy míg a házaspár az egyik banknál zöld utat kap, a másiknál elutasításra kerül, vagy az egyik helyen több, míg a másiknál csak kevesebb hitelt igényelhet. 

Milyen banki feltételekben számíthatunk eltérésekre?

  • Az életkori megkötések igen változatosak, és nem csak a feleség, a leendő anya életkora számít, hanem a férjé is. Jogszabály szerint az igénylés időpontjában a pár mindkét tagjának legalább 18 évesnek kell lennie, a bankok ugyanakkor ennél sok esetben szigorúbbak: van, ahol 21, míg máshol csak 23 éves kortól fogadnak be hitelkérelmet. A maximális életkor szintén kardinális kérdés lehet, ugyanis a bankok megszabják, hogy legfeljebb hány éves lehet az adós a futamidő végén. 
  • A hitelbírálat szempontjából az egyik legfontosabb kérdés az igénylők jövedelme. A bankok meghatározzák a minimális jövedelem szintjét és az elfogadható jövedelmek típusát is, ezekben pedig szintén jelentős különbségeket láthatunk.
  • Az elvárt munkaviszony kapcsán is komoly eltérésekkel találkozhatunk, alapesetben már bizakodásra adhat okot, ha legalább 3 hónapja dolgozunk az adott munkahelyen, a próbaidőnk már lejárt, valamint határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezünk.
  • Az alkalmazottak lehetnek a legkedvezőbb helyzetben, vállalkozók esetében és külföldi munkahellyel, jövedelemmel azonban igen eltérő elvárásokkal találkozhatunk. 
  • A készpénzben kapott jövedelem szempontjából is fontos a jó bankválasztás, egyes helyeken ez ugyanis alapból elutasításra kerül. 
  • Már az sem mindenhol azonos, hogy milyen célokra igényelhetjük a Babaváró hitelt, ám egyes bankoknál a hitelcél még a lehetséges futamidőt is befolyásolhatja. A Babaváró hitel futamideje alapesetben 5-20 év között lehet, a bankoknál viszont ez nem ilyen egyértelmű. Mivel a havi törlesztőrészlet 2023-ban legfeljebb 50 ezer forint lehet, rövidebb futamidő esetén elképzelhető, hogy a felvehető összeg sem érheti el a maximális, 10 milliós összeget.
  • A banki versenyben a hitelintézetek egyedi kedvezménnyel is csábítják a házaspárokat. Majdnem minden bank kínál például a náluk sikeresen szerződők számára egyszeri, vissza nem térítendő Babaváró bónuszt, melynek összege 150-200 ezer forint között bankonként változó.

Ha a temérdek eltérés nem lenne elég, tovább bonyolítja a helyzetet, ha a Babaváró hitelt más támogatással és/vagy lakáshitellel kombinálva igényeljük. Alapszabály, hogy a lehető legjobb az, ha mindezeket együtt, egy helyen igényeljük, ám ebben az esetben a megfelelő pénzintézet megtalálásához célszerű független tanácsadó segítségét kérni. 

Ötlet
Tudd meg innovatív kalkulátorunk segítségével, hogy mikor és mennyivel jársz jobban az igénylés elindításával, ha lakásvásárlást, vagy más lakáscélt is tervezel a  pároddal!

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Az ügyintézés sarkalatos pontjai

Babaváró támogatást magyarországi kereskedelmi bankokban és független pénzügyi tanácsadó cégeken keresztül igényelhetünk.

Ahogy fentebb is említettük, az eltérő banki feltételek miatt a legfontosabb a jó bankválasztás, ami nem csak anyagilag, de időhatékonyság szempontjából sem elhanyagolható. Ha nem akarunk több bankot felkeresni, és újra és újra megfutni ugyanazokat a köröket, érdemes már a tervezési szakaszban bevonni egy független pénzügyi szakértőt, aki segít a legjobb finanszírozó megtalálásában figyelembe véve az egyéni élethelyzetet és lehetőségeket. 

A szükséges dokumentumok és igazolások összegyűjtése is könnyebb és gyorsabb szakértői segítséggel. Például a 3 éves folyamatos TB jogviszony igazolása kérhető a bank segítségével, de ezért jellemzően plusz díjat számít fel a pénzintézet, így jó, ha már eleve a szükséges iratokkal indulunk neki az ügyintézésnek. 

A hitelintézeteknek alapesetben 10 munkanapjuk van elbírálni a kölcsönkérelmet, amibe a hiánypótlásra biztosított idő nem számít bele, így ha valami hiányzik, máris hosszabb és körülményesebb folyamatra számíthatunk. 

Jó tudni
A Bankmonitoron keresztül lehetőség van gyorsított, online Babaváró hitel igénylésére, amellyel a 10 munkanapos hitelbírálat akár 2 munkanapra lerövidíthető.

A sikeres szerződéskötést követően a Babaváró hitel folyósítása jellemzően pár napon belül, de legfeljebb egy héten belül megtörténik. A kölcsön felhasználását utólag sem a banknak, sem az államnak nem szükséges igazolni, hiszen a konstrukció bármire szabadon elkölthető, magunk dönthetünk arról, hogy beavatjuk-e a pénzintézetet a felhasználás módjába – ennek általában a hitelkiváltási cél esetén van relevanciája.

Kalkulálj és add le igénylésed, hogy Babaváró szakértőink felvehessék Veled a kapcsolatot.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés