Baj lesz, ha nyugdíjasként sokáig élünk

Baj lesz, ha nyugdíjasként sokáig élünk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-12 Frissítve: 2021-08-06
 

A demográfiai viszonyok miatt egyre kevesebb aktív dolgozó tart el egyre több nyugdíjast. Ráadásul ez csak a nyugdíjrendszert ostromló egyik folyamat. A másik, hogy bizony egyre tovább is élünk. Ha részben, vagy egészben függetlenítettük is magunkat az állami nyugdíjtól, akkor is figyelnünk kell arra, hogy a megtakarításainkkal jóval tovább tervezzünk, mint elsőre gondolnánk.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Nemzetközi kitekintés

Korábbi cikkünkben már kitértünk rá, hogy nagy valószínűséggel mi is elkövetjük azt a hibát, hogy alulbecsüljük a nyugdíjban töltött időt. Sokan egyszerűen csak tíz évben gondolkodnak. Pedig nem is tévedhetnének nagyobbat! Magyarországon nőként közel húsz év nyugdíjban töltött évre számolhatunk. Egészen pontosan 2016-ban a nők várható élettartama 65 éves korában 18,7 év volt. Ez azt jelenti, hogy majdnem dupla annyi megtakarításra van szükségünk, mint amire elsőre gondolnánk. Férfi társaink sajnos nem ilyen szerencsések: 4 évvel kevesebb a nyugdíjban várható eltöltött idejük. Ezzel nemzetközi viszonylatban is rosszul állunk. Némely országban alig valamivel több, mint 2 év ez a különbség a férfiak és nők között.

Természetesen nem csak a nemek közötti különbség, hanem a nemzetek közötti eltérések is beszédesek (különösen, hogy egyre több honfitársunk él külföldön). Ugyanis sajnos az átlagos 16,65 nyugdíjban töltött évvel (férfiak és nők átlaga), szintén a mezőny végéhez tartozunk. Franciaországban például már közel 22 év a nyugdíjban töltött idő. Ráadásul szerencsére az élettartam dinamikája is megfelelő: minden általunk vizsgált országban növekedik a nyugdíjban töltött időtartam.

Még mindig eléggé el vagyunk maradva még az átlagos európai nyugdíjas várható élettartalmától. Legalább az emelkedés üteme idehaza is megfelelő, de mivel a többi ország nyugdíjasai is tovább élnek így utolérni őket nehezen lehetne.

Hirdetés

Hirdetés

Már az is baj, ha emelkedik a nyugdíjban töltött évek száma?

Természetesen szinte mindenkinek jobb, ha tovább él nyugdíjasként. Viszont nem pusztán azért probléma, mert több megtakarítással szükséges rendelkeznünk (az összeget nem 10 évre, hanem várhatóan jelentősen többre kell fedezetet nyújtani), hanem az állami nyugdíjrendszernek is újabb csapás. Nem csak egyre több lesz a nyugdíjas (és nem lesz, aki nyugdíjjárulékot fizessen), hanem egyre tovább is élnek a nyugdíjasok.

Erre szabályozási részről az lehet a megoldás, hogy megemelik a nyugdíjkorhatárt, illetve a nyugdíjakat csökkentik. Ezért is fontos, hogy valamilyen mértékben függetleníteni tudjuk magunkat az állami nyugdíjtól. Erre több megoldás is létezik. A következő kalkulátorral te is megtudhatod, hogy mekkora összegre számíthatsz nyugdíjas korodban, ha nyugdíjra takarékoskodsz.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés