Befektetési tanácsok, tippek kezdőknek

Befektetési tanácsok, tippek kezdőknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-24 Frissítve: 2020-03-31
 

Amennyiben most kezdesz el befektetni, az interneten számtalan befektetési tippet, tanácsot találhatsz, hogy mit hogyan (és hogyan ne) tegyél. Mi egy újabb 10-es lista helyett megfogjuk a kezedet, és végigvezetünk az első lépéseken. Ahhoz, hogy sikeres legyél a befektetések világában, szükséges, hogy legyen célod, és tudd, hogy miért teszel félre…

1.) Befektetési tippünk kezdőknek: legyenek céljaid!

Első és legfontosabb, hogy tudd, mire teszel félre. És itt nem (feltétlenül) arra gondolunk, hogy tudd, hogy 3 év múlva milyen típusú autót veszel, vagy hová mész nyaralni a nyáron. Inkább azzal kell tisztában lenned, hogy milyen jellegű kiadásod várható rövid és hosszú távon egyaránt.

Ha például 35 négyzetméteren laksz, és távlati terveidben szerepel a családalapítás, akkor lakáscélod biztosan lesz. Ha már gyermeked született, akkor nem a pelenka lesz a legnagyobb költség. Gondolj csak a taníttatásra! De hol van az még? Gondolni bizony kell rá, ahogy a nyugdíjra is!

Ha minden fontos célodra félretettél már, és még mindig marad hó végén a családi kasszába, akkor arra is tudunk jobb megoldást, mint a folyószámlán való gyűjtögetést!

Ha kíváncsi vagy, hogy Hozzád melyik befektetés illik, próbáld ki az alábbi kalkulátorunkat:

1

2.) Befektetési tippünk kezdőknek: vedd sorra a céljaid, és tervezz!

Érdemes minden célodat ezekbe a kategóriákba besorolni, ehhez vegyük sorra a célokat és a hozzá illő eszközöket!

Vésztartalék

Az leggyakoribb hiba, amit kezdő befektetők elkövetnek, hogy nem alakítanak ki vésztartalékot. Ha még nem tettél félre 3-6 havi költésednek megfelelő (vérmérséklettől függően) általános vésztartalékot, akkor ez legyen az első! (Megtakarítási betéttel, egyszerű banki lekötéssel, de rendszeres megtakarítási programmal is elérhető.)

Ha már összegyűlt a kívánt összeg, akkor azt könnyen hozzáférhető, biztonságos eszközben helyezzük el. Vállalhatunk kötöttségeket, de maximum 1 évnyi kamatot kockáztass! Sohasem tudhatod, hogy mikor leszel beteg, munkanélküli, romlik el váratlanul a fűtés télen, amire el kell költened a félretett pénzed.

Lakhatás

Korábban olvashattad, hogy cél lehet a nagyobb lakásba való költözés. De ide tartozik minden lakást érintő tervezett karbantartás, felújítás, bővítés. Ezekre érdemes előre felkészülni, mert költséges tud lenni minden ehhez kapcsolódó kiadás! Legjobb az ezekre a kiadásokra lakástakarék pénztári szerződést kötni 4-10 éves futamidő alatt akár évi 10%-os biztos hozammal, ami az állami támogatásnak köszönhető.

Az állami támogatás személyenként jár, így egy családban több szerződés is köthető. Ha a futamidő tűnik túl hosszúnak, vagy az összegyűjthető összeg túl alacsonynak, akkor érdemes kiegészíteni valamilyen biztonságos megtakarítással (mint amilyennel a vésztartalék is kialakításra kerül.)

Ha már rendelkezel egy nagyobb összeggel (mint egy korábban eladott lakás ára), és ezt rövid időn belül egy újabb lakás vásárlására fordítod, akkor szintén nem ajánlható más, mint amibe a vésztartalékodat tartod. Gondold el: megtalálod álmaid lakását, de nem tudod megvenni, mert a pénzed éppen kevesebbet ér a kockázatos befektetésben.

Gyermek

Amennyiben már van gyermeked, tudod, hogy mekkora kiadással a gyermekvállalás. És a legnagyobb költség (a taníttatás) csak a gyermekévek végével kezdődnek! Gyakorlatilag erre találták ki az államilag is 10%-kal dotált Babakötvényt! Természetesen nem csak a taníttatásra lehet használni, hanem lakhatásra, „életkezdésre” stb., de kizárólag a felnőtté vált gyermek használhatja fel!

Részletesen a Babakötvényről itt olvashatsz. Természetesen, ha nem biztos, hogy gyermekednek lesz magyar lakcíme, vagy más módon, több pénzzel támogatnád, akkor lakástakarék pénztári szerződés, vagy rendszeres megtakarítási program is megfelelő lehet. De a tehetősebbek saját lakással is segíthetik gyerekük életkezdését.

Nyugdíj

A nyugdíj a legérzékenyebb téma. Általában időben ez esik legtávolabb, de potenciálisan ez lehet a legnagyobb kiadás. Erre is igaz a mondás, ha időben ébredsz, akkor sokkal könnyebb helyzetben vagy: nem kell havi pár tízezernél többet félretenni. Ehhez viszont az kell, hogy első munkanapodtól gondolj a nyugdíjas évekre, és megfelelően válassz eszközt ennek elérésére. Itt számíthatunk az állam segítségére 20% erejéig. A megfelelő termék kiválasztásához korábbi cikkünket ajánljuk! 

Általános megtakarítás

Nem minden kiadásunk szuszakolható bele a fenti kategóriákba (például egy nyaralás, vagy egy új autó vétele sem). De az is elképzelhető, hogy a fenti célokat egészítenénk ki valamekkora összeggel, vagy azokon felül még mindig keletkezik megtakarításod. Ebben az esetben semmiképp sem címkézett, határozott céllal felhasználható megtakarítást/befektetést kell válaszolnunk. Először is tudnod kell, hogy milyen célt szeretnél elérni. Nyaralás egy éven belül? Új autó 5-6 év múlva? Valamikor jobbra cserélnéd a robogód? Ezek különböző időpontok és különböző célok. Ha még nem rendelkezel elegendő pénzzel, akkor a kiadás várható időpontjához, és annak valószínűségéhez kell igazítani a befektetést. A nyaralásra ugyanolyan módon tehetünk félre, mint a vésztartalékra. Viszont a jövőbe vesző, egyébként is bizonytalan robogócserére szánt pénzt akár kockára is tehetjük, ahogy a konkrét cél nélküli havi megtakarításainkat is a legtöbb esetben.

3.) Befektetési tippünk kezdőknek: tanulj a befektetésekről!

A legtöbb kezdő befektető először belesétál a kapzsiság csapdájába, és kellő tudás nélkül fejest ugrik az első, jól hangzó ajánlatba. Ezzel azonban sokan megégetik magukat, éppen ezért jobban teszed, ha először a vagyonod csak kis részével próbálkozol, bármilyen nagy is legyen a kísértés.

Természetesen, ha már rendelkezel valamekkora megtakarítással, akkor annak optimális elhelyezéséről döntened kell. Ilyenkor a következőket kell mérlegelned:

  • futamidő: a cél, hogy minden tervezett kiadásodat tudd finanszírozni, azok felmerülésekor. Ha futamidő megengedi érdemes adókímélő megoldásokat alkalmazását, mint például a tartós befektetési számla 
  • költségek: fontos tudnod, hogy milyen fizetendő és rejtett (!) költségekkel fektetsz be. Ha valamit nem sikerült megismerned teljes mértékben, ne fektess bele pénzt!
  • likviditás: tudnod kell, hogy ha mégis szükséged van a pénzedre, akkor milyen feltételekkel (esetleg veszteséggel), milyen hosszú idő alatt jutsz hozzá.
  • kockázat: szintén nem árt tisztában lenned azzal, hogyan mozoghat a befektetésed értéke. Ehhez azonban minél több múltbeli adatra lesz szükséged, és jó piacismeretre… Igazából, ez a legnehezebb, de ebben tudunk segíteni a Bankmonitor Kockázati tesztjével!

A pénzpiacon sokan „vadásznak” a kezdő befektetőkre, éppen ezért a legjobb tanács talán az óvatosság, és az, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem az. Sokkal jobban megéri egy valódi szakembert megkérdezned a befektetési döntésedről, mint az, ha mellényúlsz, és a saját bőrödön tapasztalod meg a befektetések alapszabályát: nincs magasabb hozam extra kockázat nélkül.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés