Beküldte a számlakivonatát és ledöbbentünk! Évente 28 ezret dobott ki az ablakon!

Beküldte a számlakivonatát és ledöbbentünk! Évente 28 ezret dobott ki az ablakon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-21
 

„Új bankszámlát szeretnék nyitni, és tanácsra lenne szükségem. Küldöm a bankszámla kivonatomat, kérem, nézzék át, mi a legjobb számomra!” – Az érdeklődő jól tette, hogy hozzánk fordult, ugyanis évi 28 ezer forintot spóroltunk neki, és elláttuk pár tanáccsal, hogy mit tegyen, ha nem akar ráfizetni!

Havi 3 000 forintot fizetni a banknak a számlavezetésért luxusnak számít. Tranzakciós illeték ide vagy oda, még mindig meg lehet úszni jóval olcsóbban is a bankolást, ha valaki hajlandó pár percet szánni a pénzügyeire.

Első lépés, hogy megnézzük az elmúlt pár havi bankszámlakivonatunkat, vagy egy hosszabb időszak számlatörténetét. A legegyszerűbben a netbankból tudjuk ezt megtenni, a lényeg, hogy lássuk az elvégzett tranzakciókat és azok költségét is. Így egész könnyen ki lehet szűrni azt is, melyek azok a szokások, amelyek megdrágíthatják a számlavezetést.

Ha valakit elborzaszt a gondolat is, hogy a számlakivonatából szemezgesse ki, mi mennyibe kerül, levesszük ezt a terhet a válláról! Bankszámlakivonatát beküldheti nekünk, és megvizsgáljuk, melyek a legolcsóbb bankszámlák számára, és érdemes-e bankot váltania!

Érdeklődőnk is így tett, és nyomban szembesítettük is azzal, milyen drágán bankol jelenleg. Közel havi 3 000 Ft a számlaköltsége úgy, hogy ebben a bankkártya díja még nincs is benne! Ezzel szemben az ő szokásaival elérhető legolcsóbb számla havi 500 Ft a bankkártya díjával együtt.

Hirdetés

Hirdetés

Rossz szokás miatt is lehet drága a bankszámla

A fenti példában jól látható az is, hogy ha csupán a készpénzfelvételi szokásain változtatna az illető, máris megspórolhatná a jelenlegi költségek több mint felét. A hónapban az első kettő bankkártyás készpénzfelvétel ugyanis ingyenes 150 000 Ft összeghatárig, és bármelyik bank automatájára érvényes attól függetlenül, melyik pénzintézet a számlavezető. Érdemes tehát erre a két tranzakcióra szorítkozni és kerülni a gyakori ATM használatot!

Ha a brutálisan drága bankkártyás díjakat leszámítjuk, még akkor is túlságosan költséges bankszámlát vezet jelenleg, és az új bankszámla esetében ennek töredéke lenne a havi költség.

A szokásoknál maradva a másik pénztárca gyilkos szolgáltatás az SMS. Ezeknek lehet egyrészt havi fix díja, és emellett további SMS darabonkénti díj is. Ha valaki nem tud megválni teljes egészében az azonnali értesítésektől, már több banknál igényelhet SMS helyett ingyenes üzenetküldést. Ehhez egy okostelefonra letöltött banki mobilalkalmazás szükséges, az azonnali üzenetek megérkezéséhez pedig aktív internetkapcsolat.

Mennyire lehet olcsó egy bankszámla ma?

Akár 0 Ft-os bankszámla ajánlattal is találkozhatunk, amely már egy minimálbérnek megfelelő számlára érkező összegtől elérhető. A 10 legolcsóbb bankszámla ajánlatot vizsgálva ma átlagosan 400 Ft-ért bankholhatunk az előbb említett jövedelem átutalás esetén.

Mindenkinek más és más lehet a befutó számlacsomag, mert jelentősen eltérhetnek a számlahasználati szokások. Ami viszont még mindig sokakat elriaszt, az a váltás, pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhetők a bankváltás buktatói, és pár nap alatt elintézik a bankok az ügyfél helyett a teljes folyamatot!

 

Hirdetés
Hirdetés