Céges ingatlan vásárlásakor kell plusz ingatlanfedezet a hitelhez?

Céges ingatlan vásárlásakor kell plusz ingatlanfedezet a hitelhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-12 Frissítve: 2021-08-09
 

Nem mindig egyértelmű, hogy hitelből történő ingatlanvásárláskor kell-e pótlólagos ingatlanfedezetet biztosítani a banknak? Legtöbben úgy gondolják, elegendő maga a megvásárolt ingatlan fedezetként, ez azonban sajnos nem miden esetben van így. Összegyűjtöttük, hogy milyen helyzetekben szükséges  ingatlan pótfedezet a hitel mögé.

Használt ingatlan vásárlás

A legtisztább és egyben legegyszerűbb helyzet az, amikor olyan használt ingatlant vásárol meg egy cég, amelyen nincs bejegyzett teher. Ebben az esetben a vételár kifizetésével egy időben az ingatlan tulajdonjoga is azonnal az új tulajdonosra száll, így a bank is mindenféle bonyodalom nélkül bejegyezheti rá a jelzálogjogát. A legtöbb ilyen esetben az elvárt 20-30%-os önerő mellett a megvásárolt ingatlan értéke elegendő fedezetet biztosít a hitelhez.

Alacsonyabb önerő elvárásnál előfordulhat azonban, hogy a megvásárolt ingatlan nem elengedő fedezet. Ilyenkor két lehetősége van a vállalkozónak: biztosít egy további ingatlant fedezetként a hitel mögé – ez a megoldás a legkevésbé preferált a vállalkozók körében – , vagy igénybe veszi az állami kezességvállalás intézményét, a hitelgaranciát. Ennek azonban van költségvonzata: éves szinten a hitelösszeg 60-80%-ára vetítve 1,4%, függően a garanciavállalás mértékétől.

Nézd meg a Bankmonitor hitelkalkulátorával, hogy céged mekkora összegű hitelfelvételre alkalmas, mekkora önerőt kell a kiszemelt ingatlan megvásárlásához  saját zsebből hozzátenni.

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet, ha a megvásárolandó ingatlan jelzáloggal terhelt?

Már nem olyan egyszerű a helyzet, ha a megvásárolni kívánt ingatlanon (nem banki) jelzálogjog van bejegyezve. A banki „dobozos” hiteltermékek esetében ugyanis kizárólag tiszta tulajdoni lapra tud utalni a bank. Ilyenkor tehát szükség van átmeneti forrásbevonásra – az eladó (ez ritkább esetben történik meg) vagy a vevő oldaláról -, vagyis előzetesen rendezni kell a tartozást.

300 millió forint feletti árbevételű cég, illetve 100 millió forintnál nagyobb hiteligény esetén a bankok már egyedileg is tudják (és akarják) kezelni az ilyen típusú hiteligényeket, így nem akadálya a folyósításnak a bejegyzett teher. A bank ilyenkor az eladó fennálló tartozását közvetlenül a jelzálogjogosultnak utalja, aki előzetesen ígérvény formájában lenyilatkozza, hogy a követelés rendezésével a jelzálogjogát megszünteti.

Újépítésű ingatlan vásárlás

Alaphelyzetben addig, amíg az ingatlan nem rendelkezik önálló helyrajzi számmal – társasház jellegű irodai ingatlanoknál ez az albetétesítést jelenti -, vagyis amíg nem kerül véglegesen az adós cég nevére, a bank nem tudja forgalomképesnek tekinteni azt, így fedezetként sem veheti figyelembe. Klasszikus esetben átmeneti fedezetbiztosításra van szükség ilyenkor. Érdemes hangsúlyt fektetni az átmenetiségre. Sok bank hajlamos ugyanis arra, hogy az ideiglenesen biztosított fedezeten „rajta felejtse” a jelzálogjogot akkor is, amikor már elkészült a másik ingatlan is, és megtörtént azon a jelzálogbejegyzés is.

  • Ha már a szerződéskötésen túl vagyunk, annyit tehetünk, hogy kérvényezzük a banknál a jelzálogjog leszedését, amihez a banknak hozzá kell járulnia, amennyiben az elkészült ingatlan értéke elegendő fedezetet biztosít a hitel mögé.
  • Ha még hitelfelvétel előtt vagyunk, érdemes a hitleszerződésbe beletetetni az átmenetileg biztosított ingatlan automatikus kiengedését a jelzálogból.

A bankok szerencsére egyre kreatívabban igyekeznek az ügyfelek kedvére tenni. Mind több banknál jelenik meg a standard, dobozos banki termékeknél is annak a lehetősége, hogy újépítésű ingatlan vásárlásakor a pótlólagos ingatlanfedezet bevonása elkerülhető legyen. Ilyenkor a Garantiqa Hitelbiztosító állami kezességvállalásával, illetve a tulajdonos készfizető kezességvállalásával váltják ki az ingatlanfedezetet, így az ingatlan elkészültével sem vonják be a biztosítéki körbe. A haszon kettős:

  1. Nem kell pótlólagos ingatlanfedezet a hitel mögé, illetve;
  2. Az így megvásárolt ingatlan terheletlen marad, azaz akár egy újabb hitelfelvételnél is felhasználható biztosítékként.

Ha szeretnél ezekről a hitelekről részletesebb információt kapni, keresd bátran a Bankmonitor szekértő kollégáit:

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés