Csökkennek a lakáshitel kamatok, 2024 lehet a hitelkiváltás éve?

Csökkennek a lakáshitel kamatok, 2024 lehet a hitelkiváltás éve?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-17
 

Jelentős változásokkal indult a 2024-es év a lakáspiacon. A megjelenő, átalakuló, vagy épp lecsengő támogatások mellett a piaci lakáshitelek költségének alakulását is érdemes számításba vennie mindazoknak, akik ingatlanvásárlás előtt állnak, de azoknak is, akik szabadulnának egy kedvezőtlen jelzáloghitelből. Összegyűjtöttük, hogy kinek és miért érdemes megfontolni most a hitelkiváltást.

Mi történik az ingatlanpiacon?

A KSH legfrissebb, a 2023-as harmadik negyedévi, előzetes lakásárindexe alapján az ingatlanárak továbbra is stagnálnak. Gyakorlatilag 2022 második fele óta nem történt érdemi árváltozás a hazai piacon. A megtorpanást bárki érzékelhette, aki valamilyen formában bekapcsolódott a lelassult vérkeringésbe, az ingatlanértékesítők, az eladók és a vásárlók is kénytelenek voltak visszavenni a tempóból. Bizonyára az ingatlanpiac összes szereplője feszült figyelemmel várta a 2024-es év indulását, az újdonságok, a piaci változások hatását. 

Tavaly év végén kénytelenek voltunk elbúcsúzni a CSOK támogatástól, 2024-re csak a kistelepüléseken elérhető, megemelt összegű Falusi CSOK támogatás és a mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel (CSOK-hitel) maradt elérhető. Újdonságként robbant be az új CSOK Plusz, és a szabad felhasználású Babaváró hitel is jelentős átalakuláson ment keresztül.

Összességében elmondható, hogy az idei évtől az állami kedvezmények sora azoknak kedvez, akik házastársi kapcsolatban élnek és szeretnének gyermeket, gyermekeket vállalni.

Azok számára is tartogatott ugyanakkor jó híreket az új év, akik nem jogosultak a támogatásokra, hiszen a lakáshitelek kamatcsökkenése az eddigi lejtmenetből idén magasabb fokozatba kapcsolt, akár 6 százalék alatti kamatokkal is találkozhatunk 2024 első hónapjában.

Hirdetés

Hirdetés

Kivételes lehetőséget rejt a lakáshitelek érdemi kamatcsökkenése

A lakáshitelek komoly drágulást követően a 2023-as évben már elkezdtek visszarendeződni az elviselhető tartományba. Ezt követően az idei év első hónapja is üdítően indult, az önkéntes kamatplafon (a lakáshitelek THM értékének) felső korlátja 8,5 százalékról 7,3-ra mérséklődött, amire a bankok kamatcsökkentéssel válaszoltak.

Amíg egy éve még bőven akadtak kétszámjegyű kamattal elérhető piaci ingatlanhitelek, idén alig több, mint két hét telt el az évből, és már van olyan bank, amely másodszor csökkenti lakáshitele kamatát. Ez a kamatkörnyezet is komoly felhajtóerővel hathat az ingatlanpiaci fellendülésre, és nem csak a lakásvásárlóknak, ugyanis a már meglévő, kedvezőtlenebb költséggel rendelkező lakáscélú jelzáloghiteleket is érdemes lehet most kedvezőbbre cserélni.

Sokak számára lehet tehát kivételes lehetőség most a hitelkiváltás. A cél, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljünk, így ha korábban magas kamattal és törlesztőrészlettel voltunk kénytelenek ingatlanhitelt felvenni, akkor most érdemes utánanézni, hogy milyen ajánlatok érhetőek el számunkra, és összevetni azt a korábbi kölcsön kondícióival. 

Például ha tavaly januárban egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitelt (500 ezer forintos összjövedelemmel) havi 172 134 forintos törlesztőrészletekkel vettünk fel, most egy azonos paraméterekkel rendelkező kölcsönért havonta 150 060-ot kell fizetnünk. Ez a különbség a 19 év alatt összességében több mint 5 millió forint megtakarítást eredményez, ha élünk a hitelkiváltással.

Ebben az esetben tehát még akkor is megérheti a csere, ha az új kölcsön igénylésének és a meglévő hitel végtörlesztésének költségével is számolunk. A régi hitel visszafizetésének díja jellemzően a fennálló tartozás 1-2 százaléka, az új igénylésnél az értékbecslésre és a közjegyzői díjra kell jellemzően több tízezer forintot félretenni.

Jó tudni
Az egyszeri költségek egy részét vagy egészét a bankok különböző kedvezmények keretében elengedhetik, vagy visszatéríthetik, ilyen előnyökkel a Bankmonitoron keresztül is komoly anyagi előny érhető el. Fontos, hogy a költségeket összességében vegyük figyelembe, így derülhet ki pontosan, hogy mekkora megtakarítás érhető el a cserével.

Milyen előnyök járnak még a hitelkiváltással?

Az elsődleges cél tehát az, hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljünk, csökkentsük a havi fizetnivaló és a teljes tartozás összegét. Ugyanakkor az előnyök sora nem áll meg ennyiben. 

Bizonyos esetekben arra is lehetőség nyílhat, hogy

  • rövidebb kamatperiódusú kölcsönt hosszabbra, vagy végig fix kamatúra cseréljük, így biztonságosabb helyzetben lehetünk
  • rövidítsünk a futamidőn, hogy hamarabb visszafizethessük a tartozást
  • korábban több fedezeti ingatlanból egy vagy több felszabaduljon a jelzálogteher alól
  • visszaállítsuk hitelképességünket
  • felszabadítsuk a korábbi ügyletben részt vevő adóstársat vagy társigénylőt a kötelezettsége alól
  • ha több tartozást egyidejűleg váltunk ki egy új kölcsönnel, akkor a törlesztés a továbbiakban átláthatóbb és egyszerűbb lesz, hiszen csak egy bank felé kell törlesztési kötelezettséget vállalnunk.

Hogyan induljunk el?

Érdemes tehát összehasonlítást készíteni az elérhető ajánlatok és a meglévő lakáshitelünk között, ehhez használhatjuk a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátorát, vagy az alábbi lakáshitel kalkulátort, amelyben a hitelcélnál a hitelkiváltást kell beállítanunk. 

Az összehasonlításban segítséget biztosítanak a Bankmonitor hitelszakértői is, akik néhány adat ismeretében meg tudják mondani, hogy meglévő hitelednél van-e jelenleg kedvezőbb opció a bankoknál. A tanácsadás ügyfeleink számára teljesen és mindvégig díjmentes, kötelezettség nélküli. Egy független szakértővel karöltve a bonyolultnak tűnő folyamat jelentősen egyszerűbbé és gyorsabbá válik.

Kalkulálj
Nézd meg, melyek most a legjobb lakáshitelek számodra a Bankmonitor jelzáloghitel kalkulátorával és kérd szakérőink díjmentes segítségét!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés