Döbbenetes összegeket fizetünk az SMS-ért!

Döbbenetes összegeket fizetünk az SMS-ért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-29
 

Sokan keresnek meg minket bankszámlaváltás kapcsán, és gyakran azt látjuk, hogy havi 2-3 ezer forintot simán kiadunk csupán SMS szolgáltatásra. Sokszor apró változtatásokkal is jelentős összeget lehetne ezen spórolni, de a bankváltás is megoldás lehet.

Évi 20-30 ezer forintért már érdemes „önvizsgálatot” tartani, azaz tételesen megnézni, hogy hogyan, hányszor, mire használjuk a bankszámlánkat, és mindezért mennyi pénzt fizetünk ki a bankunknak. Ugyanis ennyibe is kerülhet éves szinten egyetlen bankszámla, vagy valamely ehhez kapcsolódó banki szolgáltatás.

A számla átnézése során megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy akár egy-egy tranzakciónak is lehet kiemelten magas díja (pl. a hónapban a 3. készpénzfelvétel), vagy éppen az aktív számlahasználat (sok tranzakció) jár bizonyos szolgáltatások miatt magas összköltséggel.

A bankszámla költségeken belül a bankkártya mellett az SMS értesítések díjai teszik ki a legtöbbet, akár a teljes havi költség 70-80%-át. Amennyiben sikerül azonosítani, hogy konkrétan melyik a legdrágább tétel a számlakivonaton, jó eséllyel olcsóbb megoldást is találhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Egy SMS 39 Ft-ba is kerülhet

Ez még önmagában nem tűnik soknak, de ha sorra vesszük, hogy egy hónapban hány tranzakcióról kapunk SMS értesítést, könnyen összejöhet csupán ebből az egy szolgáltatásból adódóan a havi 1 000 Ft. Márpedig havonta ezer forintot ma nem hogy egyetlen szolgáltatásért, de a teljes bankszámlaköltségre sem kellene kiadnunk optimális esetben!

Az SMS értesítések havidíja állhat egyrészt egy havi fix díjból, valamint további SMS db díjból. Előbbit havonta egyszer, utóbbi értelemszerűen annyiszor számítják fel, ahány tranzakcióhoz kapcsolódóan értesítést kaptunk. Ebből adódóan a számlahasználati szokásoktól erősen függ, hogy adott hónapban mennyibe kerül az SMS szolgáltatás.

Így spórolhatsz az SMS-eken

Amennyiben jelenleg minden egyes, a bankszámládhoz kapcsolódó momentumról kapsz üzenetet a bankodtól, és használod a netbankot vagy mobilbankot, érdemes legalább az üzenetek egy részéről lemondani. Például ha valaki biztonsági szempontból ragaszkodik az SMS-ekhez, akkor nem kell, hogy a bejövő jóváírásokról, illetve az állandó megbízásokról is értesüljön, azokat megnézheti az előbb említett módokon. Azaz szorítkozhat kizárólag a bankkártyás tranzakciókhoz kapcsolódó SMS-ekre.

Ezen belül is tovább szűkítheti az értesítések számát, amennyiben csak egy bizonyos összeghatár felett tart igényt az azonnali értesítésekre. Például nem kér értesítést az 5 ezer Ft alatti tranzakciókról. Ezzel máris havi több száz forintot takaríthat meg az, aki szinte minden apróságot bankkártyával fizet.

Nem kell lemondania egyetlen értesítő üzenetről sem annak a szerencsésnek, akinek a bankjánál biztosítanak okosértesítéseket. Ehhez okostelefon, valamint a bank mobilalkalmazása szükséges, és az értesítések azonnali megérkezéséhez természetesen aktív internetkapcsolat. Egyelőre négy bank kínál okosértesítést SMS szolgáltatás helyett 0 forintért.

Ha mindezeken túl vagy és még mindig túl sokat fizetsz a bankszámládért, akkor kalkulálj bankszámla kalkulátorunkkal magadnak, és a bankváltást két hét alatt letudhatod!

A Bankmonitornál az alábbi kiemelt számla ajánlatokkal találkozhatsz:

Hirdetés
Hirdetés