Életbiztosítások: döntsd el, milyen védelemre van szükséged!

Életbiztosítások: döntsd el, milyen védelemre van szükséged!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-14 Frissítve: 2022-06-15
 

Ha barkácsboltba mész, mert szerszámot szeretnél vásárolni, előtte eldöntöd, hogy lyukat akarsz fúrni a falba, vagy csak egy szöget vernél be oda. Ha nem tudod, mire akarod használni azt, amit keresel, az eladó talán mosolyog, de segíteni nem tud. Az életbiztosítások kiválasztásánál is pontosan ez a helyzet. Akkor jelentenek segítséget egy nem a várakozásaidnak megfelelően alakult élethelyzetben, ha úgy kötötted meg a szerződést, hogy tudtad, mire akarod majd használni azt.

A lakásod, vagy az autód biztosításánál nem okozhat túl nagy fejtörést, hogy miért és milyen váratlan helyzetekre kell készülnöd. Az élet-, baleset- és egészségbiztosítások esetében egy kicsit jobban meg kell gondolni, hogy vajon mi a célod velük.

Biztosítás ajándékba!

Vannak olyan konstrukciók, amelyeknek nincs sok hasznuk, főleg azoknak, amelyeket ajándékba adnak. Ha van egy ilyen biztosításod, az valószínűleg olyan, mint amikor a népszerű vetélkedőműsorban a győztes kapott egy hangszórót, vagy akár többet is. Nagyon klassz, de igazából semmire sem jó. Az ilyen termékeknek semmi köze sincs az élethelyzetedhez, probléma esetén talán némi segítséget nyújthatnak. Általában a biztosítási összeg néhány százezer vagy milliós összegű, a szolgáltatás baleseti halál esetére szóló, a tartam legfeljebb egy év.

Baleseti halálesetek ritkán következnek be, ezért ez a biztosítástípus nagyon olcsó főleg, ha rövid távra nyújtja a védelmet. Szóval az ajándékod olyan, mint az a bizonyos hangszóró.

Hirdetés

Hirdetés

Bankkártyákhoz, egyéb pénzügyi szolgáltatások mellé nyújtott biztosítások

Ennél egy fokkal jobb a helyzet a bankkártya vagy hasonló pénzügyi termékek mellé nyújtott csoportos balesetbiztosításoknak. Ezek a termékek sincsenek rád szabva, de legalább több évre szólnak. A biztosítási összegük szintén alacsony, de váratlan helyzetben továbbra is kérdéses, hogy azt a segítséget jelenti majd számodra, amelyre valóban szükséged van.

Ezzel el is jutottunk ahhoz a ponthoz, amely kulcskérdés a megfelelő biztosítás megtalálásához: piacon található rengeteg típus között akkor tudsz igazán eligazodni és a megfelelő védelmet megtalálni, ha először a saját élethelyzetedet gondolod végig.

Biztosítási védelem hitel felvételéhez

Viszonylag könnyű a helyzet, ha hitelt vettél fel és biztosítási védelmet keresel a kölcsön futamidejére magadnak és a családodnak. Ebben az esetben a cél egyértelmű: a biztosító oldja meg helyetted a hitel visszafizetését, ha te ezt esetlegesen nem tudod majd megtenni, mert például nem vagy életben, vagy súlyosan megrokkantál. A hiteltartozást ugyanis örökölhető, vissza kell fizetni akkor is, ha valamilyen szerencsétlenség történik, így ahhoz, hogy családod az ingatlant ne veszítse el a hitelt törleszteniük kell.

Ha egy ilyen helyzet elkerülése érdekében szeretnél biztosítást kötni, akkor ennek összeget ebben az esetben a hitelösszeg nagyságával, a biztosítási időtartam hossza a futamidővel lesz egyenlő. A futamidő alatt a biztosítási összeg a hiteltartozásodhoz igazodik majd, így folyamatosan csökken, amíg el nem fogy.

A legolcsóbb hitelfedezeti biztosítások a csoportos törlesztésvédelmi konstrukciók.

Törlesztésvédelmi biztosítás havi díjának alakulása különböző hitelösszegek és futamidők esetén

A csoportos biztosítások már valamennyire igazodnak hozzád és az élethelyzetedhez, ebben az esetben a hiteled nagyságához, de még nem adnak olyan szabadságot a szolgáltatások és azok nagyságának kiválasztásában, mint az egyéni biztosítási konstrukciók.

Dupla védelem

Még mindig a hitelfedezetnél maradva, van olyan biztosítási konstrukció is, amely nemcsak a hitel visszafizetését, hanem a jövedelemkiesést is pótolhatja. Ez egy egyéni kockázati életbiztosítás, amelynek a biztosítási összege állandó marad a hitel futamideje alatt. Halál esetén a biztosító kifizeti a hiteltartozásodat a bank felé, a biztosítási összeg fennmaradó része pedig a családé lesz, így a jövedelemkiesésedet pótolhatja.

Az ilyen típusú egyéni biztosításokhoz igényed szerint kiegészítő termékeket vásárolhatsz.

Kockázati életbiztosítás hitel nélkül

Ha nem vettél fel hitelt, de mégis gondoskodni akarsz a családod és magad védelméről, akkor az egyéni kockázati életbiztosítások jelenthetnek erre jó megoldást számodra. Ha viszont megalapozott döntést szeretnél hozni, kellene valamilyen támpont arra vonatkozóan, hogy mekkora biztosítási összeget és milyen időtartamot válassz.

Az életbiztosítási védelem nem rólad szól, hanem a családod biztonságáról. Kockázati életbiztosításnál indulj ki abból, hogy te vagy a családfenntartó. Ha elveszíted az életed mekkora az a jövedelem, ami kiesik a családi kasszából. Ha az életbiztosítási összeget minimálisan három, öt évnyi nettó jövedelmed alapján határozod meg, akkor gondoskodni tudsz szeretteidről, amíg a család anyagi helyzete valamelyest rendeződik.

A baleset- és egészségbiztosítások esetében arra kell gondolnod, hogy mennyi pénzre lesz szükséged akkor, ha a munkaképességed csökken, már nem tudsz dolgozni, a jövedelmedet nélkülözi a családod, de te életben vagy. Megváltozik az életed, lehet, hogy gyógyszerekre, rehabilitációra több pénzt kell költened, mint amit az állami gyógykezelés biztosítani tud neked. A biztosítási összeg egy részével az életminőségedet tudod javítani vagy a gyógyulásodat tudod elősegíteni, lerövidíteni.

Ebből is látható, hogy az életbiztosítási védelemnél magasabb biztosítási összegre lesz szükség, ha baleset vagy komolyabb betegség ér, ami az életedet ugyan nem veszi el, de drasztikusan megváltoztatja. Ebben az esetben nemcsak a családról, hanem magadról is gondoskodnod kell.

Az egészségbiztosítások, vagy más néven rokkantsági biztosítások a rokkantság foka alapján fizetik ki a biztosítási összeget. Van két nagyon fontos információ, amit tudnod kell egy egészségbiztosítás megkötése előtt:

  • az egyik az, hogy mi a legalacsonyabb rokkantsági fok, amelytől már fizet a kiválasztott biztosító,
  • a másik, hogy bármely okú rokkantságra, vagy csak balesetből eredő rokkantságra fizet.

A baleseti szolgáltatások mindig olcsóbbak, a betegséget is magába foglaló biztosítások drágábbak, de komplex védelmet nyújtanak.

A kockázati életbiztosítás időtartama

A biztosítás időtartamának megválasztásakor lehet az egyik szempont a gyermekeid önálló életkezdete. Ha már rendelkeznek jövedelemmel, nem szorulnak rá az anyagi támogatásodra, így a jövedelmed nagy részét nem a róluk való gondoskodásra kell fordítanod.

Az időtartamot úgy is meghatározhatod, hogy a biztosítás az aktív életkorod végéig, vagyis 65 éves korodig tartson. Erre általában akkor érdemes gondolni, ha már idősebb korban vagy.

Számold ki mire számíthatsz!

Kalkulátorunk segítségével magadnak is kiszámolhatod kockázati vagy hitelfedezeti életbiztosításod díját. Három kiegészítő lehetőség közül is választhatsz:

  • baleseti,
  • rokkantsági és
  • kritikus betegségre

szóló kiegészítővel is bővítheted a védelmet. Kalkulátorunk átlagos, a piacon elérhető díjakkal számol tájékoztató jelleggel. A konkrét biztosító és termékének kiválasztása után, új szerződésed díja kalkulátorunk eredményeitől eltérhet.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Bonyolult? Tudunk segíteni!

Ahogy a fentiekből láthatod elég sok mindenre oda kell figyelni, ha egy jó biztosítási szerződést akarsz kötni. A jó ebben az esetben nemcsak azt jelenti, hogy a biztosítás díja alacsony, hanem hogy a neked megfelelő védelmet nyújtja. Vagyis a saját, egyéni igényeidnek leginkább megfelelő. Csak ilyen biztosítás megkötésének van értelme.

Tanácsadóink tudnak ebben segíteni. Kérdéseikkel, tanácsaikkal feltérképezik, hogy pontosan mire van szükséged, és segítenek a szerződés megkötésében is.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés