Ellopták a bankkártyádat? Mutatjuk, mi a teendő!

Ellopták a bankkártyádat? Mutatjuk, mi a teendő!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-31
 

Bárkivel előfordulhat, hogy elveszíti (vagy elveszettnek hiszi) a bankkártyáját. Ilyenkor természetes reakció a pánik, de nagyon fontos, hogy ezt leküzdve megtegyük a szükséges óvintézkedéseket. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, mi a teendő akkor, ha valaki arra gyanakszik, hogy a bankszámlán tartott pénze veszélyben van.

A 21. században már védelmi rendszerek hada gondoskodik arról, hogy a számlatulajdonosok pénze a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Mégis megeshet, hogy a bankkártya elvesztése/ellopása miatt fennáll a visszaélés lehetősége. A bankkártya megszerzésével a tolvajok könnyedén végrehajthatnak kisebb összegű kártyás vásárlásokat, a PIN-kóddal együtt pedig a napi limiten belül bármennyi pénzt felvehetnek egy ATM-automatából. Jó hír azonban, hogy ha pusztán a bankkártya adatai kerülnek jogosulatlan kézbe, az még nem feltétlenül teszi lehetővé az internetes vásárlásokkal történő visszaélést: hiszen 2021. január 1-től minden Európán belüli internetes vásárlás esetén kötelező az „erős ügyfélhitelesítés” (SCA).

Hirdetés

Hirdetés

Veszély esetén azonnal cselekedni kell!

Minél előbb megtesszük a szükséges lépéseket, annál kisebb az esélye annak, hogy veszteségünk keletkezzen. Éppen ezért a kártya hiányának észlelésekor haladéktalanul intézkedni kell!  Ha úgy véljük, van még esély arra, hogy megtaláljuk a kártyát (csak épp nincs a megszokott helyén), akkor praktikus megoldás a kártya limitjeinek lenullázása. Ezt a műveletet könnyedén elvégezhetjük az internetbankon vagy a mobilapplikáción keresztül is. A limitek lenullázása után a kártya lényegében használhatatlanná válik, így stressz nélkül kereshetjük tovább. Miután megtaláltuk, a limitek visszaállításával minden ugyanúgy mehet tovább, mint korábban. Érdemes tudni, hogy a limit módosításáért a bankok díjat számíthatnak fel.

A bank értesítése és a kártya letiltása

Ha a kártya valószínűleg örökre elveszett (például ellopott táska esetén), akkor a legokosabb megoldás a bankkártya végleges letiltása. Ezt a kártyakibocsátó banknál a hét bármely napján, 24 órában intézhetjük telefonon: a belföldről és külföldről történő letiltáshoz általában két különböző telefonszám tartozik. Nyitvatartási időben természetesen a személyes bankfióki ügyintézés is lehetséges. Továbbá általában netbankon vagy mobilapplikáción keresztül is van lehetőség a kártya letiltására. A letiltáshoz jellemzően a bankkártya száma, lejárati dátuma, illetve a fedezeti bankszámlaszáma szükséges. Fontos, hogy a bank értesítése előtt keletkezett károkat 15 000 forintig az ügyfél viseli, ezért kulcsfontosságú az azonnali cselekvés! A letiltott kártyát már nem lehet újra aktiválni, így mindenképp újat kell igényelni helyette. A kártya letiltásáért a pénzintézet 2021. január 1-jétől nem számíthat fel díjat, de az új kártya kibocsátása pénzbe kerülhet.

Bűncselekmény esetén rendőrségi feljelentés

Ha már megtörtént a lopás, akkor feljelentést is kell tenni a rendőrségen, akik foglalkozni fognak az eset felderítésével. Ugyanakkor a banki eljárásnak, a visszaélés kivizsgálásának ez nem feltétele. Ha a kár az értesítés után keletkezett, akkor a bank köteles az elveszett összeg egészét megtéríteni, azaz ilyenkor még 15 000 forintig sem kell az ügyfélnek viselnie a kárt. Azonban a bank mentesülhet a térítési kötelezettség alól, amennyiben a veszteséget bizonyíthatóan az ügyfél szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása okozta. (Például a bankkártya mellett tartotta a PIN-kódot.)

Hogyan lehet megelőzni a károkat?

A legjobb megoldás az, ha gondoskodunk arról, hogy minimális legyen a visszaélésre való lehetőség, például internetes vásárlások esetén a többlépcsős azonosítás használatával. Mindenképpen ajánlott biztonsági értesítést kérni a tranzakciókról, akár SMS-üzenet, akár mobilappos értesítés formájában. Az SMS-szolgáltatás költséges lehet, a push-értesítések azonban sokszor díjmentesek, bár ezeknek a működéséhez internetkapcsolat szükséges. A kártya lemásolásának veszélyét leginkább úgy lehet elkerülni, ha vásárláskor a bankkártyát soha nem engedjük ki a látóterünkből, illetve csak megbízható automatákból veszünk fel készpénzt. Kifejezetten tilos a PIN-kódot a kártya közelében felírva tartani! Egyes szakértők azt is javasolják, hogy a kártya hátoldalán található háromjegyű kódot is érdemes eltávolítani, így a tolvajok a kártya lefotózásával vagy ellopásával sem tudják megszerezni a vásárláshoz szükséges összes információt.

Szeretnél akár százezer forintos nagyságrendű banki költséget megspórolni? Ma már az átlagember számára is léteznek 2-3 évig teljesen ingyenes bankszámlák! Nézd meg a Bankmonitor kalkulátorával, te hogyan tudnád kihasználni ezt a lehetőséget!

Hirdetés
Hirdetés