Érvényes lehet az 5%-os áfa egy idén megvásárolt lakásra is! De van még más meglepetés is!

Érvényes lehet az 5%-os áfa egy idén megvásárolt lakásra is! De van még más meglepetés is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-29
 

2021. januártól az új építésű lakások esetében ismét 5 százalékos lesz az áfa. Ha a kivitelező nem nyeli le az adócsökkenést, akkor emiatt akár több millió forinttal csökkenhet az új építésű lakások ára a jövő évtől. Nem kell azonban 2021-ig várni az adásvételi szerződések megkötésével, sőt bizonyos esetekben az építkezésekre is érvényes lehet az adócsökkentés.

Benyújtották a törvényjavaslatot, amely az új építésű lakások áfa csökkentését tartalmazza. Bizonyos részletekre fény derült, sőt eddig a köztudatban lévő félreértések is tisztázásra kerültek.

1. A 2021. január előtt kötött adásvételi szerződések esetében is érvényes lehet az 5 százalékos áfa  

A törvénytervezetben ugyanis az szerepel főszabályként, hogy a 2021. január 1-jét követően megfizetett vételárrészletekre lesz érvényes a kisebb mértékű adó. Ezek alapján egy új építésű lakás megvásárlására akár idén is meg lehet kötni a szerződést, a jövő évtől esedékes részletekre pedig már a csökkentett adómérték lesz az irányadó.

Viszont az idén megfizetett részletekre utólag nem fogják csökkenteni az adótartalmat. Emiatt a fizetés ütemezését érdemes nagyon alaposan átgondolni és átbeszélni az eladóval.

Lehetnek kivételesek esetek, amikor nem a pénzügyi teljesítés számít, ezért érdemes minden esetben előzetesen tájékozódni a konkrét szerződés áfa-tartalmáról.

Hirdetés

Hirdetés

2. Meddig lesz érvényes az alacsonyabb mértékű áfa?

2022. év végéig lesz érvényben az új építésű lakások vásárlására az 5 százalékos adókulcs. Bevezetésre kerül azonban egy türelmi időszak is: 5 százalékos áfát szükséges fizetni az egyes vételárrészletek után, amennyiben a pénzügyi teljesítés még 2023. január 1. és 2026. december 31. közé esik. Ennek feltétele, hogy a végleges építési engedélyt még 2022. december 31-ig megkapja a kivitelező.

Ez azonban azt is jelenti, hogy egy 2021. január 1-e és 2022. december 31-e között aláírt adásvételi szerződéshez is kapcsolódhat már 27 százalékos adófizetési kötelezettség, amennyiben a vételárrészletet 2026 decemberét követően fizetné meg a vevő.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

3. Lakásépítésekre is érvényes lehet az 5 százalékos áfa, amennyiben generálkivitelezővel építtetik a lakást

Jelenlegi ismereteink alapján a generálkivitelezővel építtetett szerkezetkész lakás átadása is termékértékesítésnek minősülhet. Emiatt pedig érvényes lehet rá az új lakások vásárlására bevezetett alacsonyabb, 5 százalékos áfakulcs.

Vagyis bizonyos esetekben – erről mindig érdemes előzetesen egyeztetni – generálkivitelezővel épített lakások építési költségének áfája is lecsökkenhet. Az adócsökkenést pedig pénzügyi teljesítéshez köti a jogszabály, vagyis már egy megkötött kivitelezői szerződésre is érvényes lehet. Így a már folyamatban lévő építkezéseket is befolyásolhatja a változás.

 4. Érintheti-e ez a preferált kistelepüléseken érvényben lévő áfa-visszatérítési támogatás lehetőségét?

Jelenleg a falusi csok-kal érintett, úgynevezett preferált kistelepülésen megvalósuló építkezéseknél érvényben van az adó-visszatérítési támogatás 5 millió forint összeghatárig. Itt azonban feltétel, hogy a kiállított számlák 27 százalékos adót tartalmazzanak.

Ha a generálkivitelezői számlák áfa tartalma csökkenne – amely bizonyos esetekben előfordulhat -, akkor ezen számlák jelenlegi ismereteink alapján nem lesznek elfogadhatók az adó-visszatérítéshez.

+ 1. Mi történik az elengedett vagyonszerzési illetékkel, ha a csok-ot vissza kell fizetni?

Ugyanezen törvénytervezet tartalmazza a vagyonátruházási illeték elengedésére vonatkozó kitételeket is. A tervezetből egy fontos részlet derül ki.

Az illetékmentesség egyik feltétele, hogy a vevő új építésű, vagy használt lakásának megvásárlásához csok támogatást is igényeljen. Megfelelő természetesen az az eset is, amikor vállalt gyermek után veszi igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt a vevő.

Ha kizárólag vállalt gyermekek után vette igénybe a vevő a csok támogatást, de nem születik meg határidőre a vállalt gyermek, vagy a a baba születése előtt a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetését rendelték el, akkor az illetéket utólag meg kell fizetnie a vevőnek.

A vételár alapján szükséges megfizetni az adót, az illeték nagysága is az akkor érvényes szabályoknak megfelelő lesz. Az illeték utólagos megfizetése alól mentesülnek azok a párok, amelyeknek valamilyen egészségügyi okból nem lehet gyermekük.

Arról azonban jelenleg nincsen információ, hogy mi történne, ha több vállalt gyermek közül egy megszületne. Hiszen ekkor sem teljesíti az igénylő a teljes gyermekvállalást és elrendelnék a csok támogatás részbeni visszafizetését.

Bankmonitor szakértői javaslat:

  • Nem kell megvárni a jövő évet az adásvételi szerződések aláírásával.
  • Mindenki nézze meg hogyan van a szerződésben szereplő vételár feltüntetve: egy összegként, vagy megbontva nettó vételárra és adóra. Utóbbi esetben ugyanis az esetleges áfacsökkentés biztos megjelenik a megfizetendő összegben. Előző esetben azonban a konkrét árat fogadta el a vevő, azon belül az eladó akár megvariálhatja az áfa és a nettó vételár nagyságát.
  • A generálkivitelezői szerződések esetében is mindenképpen érdemes megnézi hogyan szerepelnek az egyes megfizetendő összeget. Ott is az lenne a megfelelő, ha külön szerepelne a nettó ár és az adó.
  • Akik preferált kistelepülésen szeretnének építkezni és az adó-visszatérítési támogatást is igénybe vennék előzetesen tájékozódjanak: hogyan érinti építkezésüket az adóváltozás. Nehogy utólag derüljön ki, hogy a kapott számlák nem lesznek megfelelőek a támogatáshoz.

 

Hirdetés
Hirdetés