Ezzel a módszerrel évi 130 000 forintot nyerhetnek a katások!

Ezzel a módszerrel évi 130 000 forintot nyerhetnek a katások!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-06
 

Egyre több katás vállalkozó ismeri fel a nyugdíjelőtakarékosság kérdésének fontosságát. Közülük sokan azt hihetik, hogy számukra nem elérhető semmilyen nyugdíjcélú állami támogatás. Azonban létezik egy kiskapu, melynek köszönhetően a katások is szert tehetnek évi 130 000 forint állami támogatásra! Most utánajártunk, hogyan működhet ez a megoldás. 

Nagy port kavart a hír, miszerint a katás egyéni vállalkozók milyen megdöbbentően alacsony nyugdíjra lehetnek majd jogosultak. A jelenlegi állás szerint mindössze 42 000 forint nyugdíjra számíthatnak azok a vállalkozók, akik egész életükben a kata-adózást választották! A helyzet mégsem nevezhető teljesen igazságtalannak, mivel a katások nagyon kevés adót is fizetnek az alkalmazottakhoz képest. Az állam ezért úgy vélekedik, hogy ők könnyebben tesznek félre pénzt önmaguk számára, és abból fedezhetik majd a saját nyugdíjukat.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetnek a katások a saját érdekükben?

A katások számukra egyértelműen létfontosságú kérdés az, hogy pénzügyileg hogyan készülnek fel a nyugdíjas éveikre. Az ő esetükben az öngondoskodás jelenti az egyetlen megoldást: ha szeretnének tisztes időskori megélhetést, akkor ezt aktív korukban kell megalapozniuk. Jó hír, hogy van reális esély egy kellően nagy nyugdíjtőke felépítésére, de ehhez igazán komolyan kell venni a kérdést. Érdemes a lehető legkorábban elkezdeniük a takarékoskodást, és magasabb összegeket is kell félretenniük, mintha alkalmazottak lennének.

Mennyi pénzt kell félretennie egy katásnak?

Mivel a katásoknak nagyon jelentős nyugdíjkiegészítésre lesz szükségük, így nagyon nagy hangsúlyt kell fektetniük az előtakarékosságra. Általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb korban kezdi valaki, annál kisebb összegeket is elegendő félretennie. 25 évesen kezdve például havi 52 000 forintból már fel lehet építeni egy kielégítő nagyságú portfóliót. De 35 éves korban indítva akár 72 000 forintos havi megtakarításra lenne szükség. Aki pedig 45 éves koráig halogatja a döntést, neki havi 109 000 forint lesz csak elegendő! A szükséges összeg tehát erősen függ a megtakarítás kezdetének időpontjától.

Te tudod, hogy mennyi pénzt gyűjthetnél össze a saját nyugdíjadra? Nézd meg a kalkulátor segítségével!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Támogatja-e az állam a katások nyugdíjmegtakarításait?

A nyugdíjcélú megtakarításokra jelenleg állami támogatás is igényelhető: az állam így szeretné ösztönözni az öngondoskodást. Ennek módja, hogy a megtakarítók évi 20%-os SZJA-visszatérítést igényelhetnek minden befizetésükre. A katások esetében azonban nem egyszerű a helyzet: hiszen a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szinte minden adónemet kivált. Így egy katás nem fizet személyi jövedelemadót sem, tehát alapesetben nem lenne miből igényelnie ezt az állami támogatást. Mégis van egy lehetőség, amellyel a katások is kaphatnak ilyen jellegű adóvisszatérítést!

Hogyan kaphatnak a katások állami támogatást?

A kérdés megválaszolásához először a különböző nyugdíjcélú megtakarításokat kell megismerni. Jelenleg három államilag támogatott konstrukció létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíjbiztosítás. Ezek közül a NYESZ és az ÖNYP sajnos nem teszi lehetővé az adóvisszatérítést a katások számára. A nyugdíjbiztosítások esetében azonban van egy módszer, amellyel a katások „átugorhatják” ezt az akadályt. Itt ugyanis különbözhet egymástól a szerződő fél és a biztosított személye! Ez azért jó hír, mert az SZJA-visszatérítés a szerződőnek jár, de a megtakarított összegre a biztosított jogosult. Ha tehát a katás a biztosított, de egy SZJA-fizető közeli hozzátartozója a szerződő fél, akkor gyakorlatilag egy katás számára is igényelhető az adójóváírás.

Mennyi állami támogatás jár a nyugdíjbiztosításokra?

A nyugdíjbiztosítások révén visszaigényelhető adóvisszatérítés az éves befizetések 20%-a, de maximum 130 000 forint. Feltételezzük azt, hogy egy katás vállalkozó 35 éves korban kezd félretenni a nyugdíjára. A magasabb jövedelme lehetővé teszi számára, hogy félre is tegye a célja eléréséhez szükséges havi 72 000 forintot. Ebben az esetben ő már teljesen ki tudja használni a 130 000 forintos támogatást, hiszen az éves megtakarítása eléri az ehhez szükséges összeget. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy milyen különbséget eredményezhet a támogatás a lejárati összegekre nézve!

Jól látszik, hogy az állami támogatásnak köszönhetően egy azonos tulajdonságokkal rendelkező, de államilag nem támogatott megtakarításhoz képest akár 9 millió forintos nyereség is elérhető. (Ennek azonban feltétele, hogy a teljes 130 000 forintos támogatás mindvégig az ő megtakarításukra érkezzen.)

Mik egy nyugdíjbiztosítás további előnyei?

A katások számára is elérhető támogatáson kívül a nyugdíjbiztosításnak további előnyei is vannak. Például ez az egyetlen olyan nyugdíjmegtakarítás, amelyik biztosan lejár 65 éves korban. A másik két konstrukciónál a lejáratot a nyugdíjkorhatár tényleges eléréséhez kötik: azaz a korhatár emelkedése esetén a lejárat is kitolódna. A nyugdíjcélú megtakarítások mindegyikénél, így a nyugdíjbiztosításnál is van lehetőség eseti befizetésekre: ez jól jöhet akkor, ha éppen a szokásosnál magasabbak a vállalkozói bevételek. Fontos, hogy a nyugdíjbiztosítások esetében is érdemes körültekintően összehasonlítani a különböző szolgáltatók ajánlatait. Ugyanis jelentős különbségek lehetnek közöttük mind hozamok, mind költségek tekintetében.

Az optimális nyugdíjbiztosítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Hirdetés
Hirdetés