Felhasználnád a lakástakarékodat? Nézd meg, mire költheted!

Felhasználnád a lakástakarékodat? Nézd meg, mire költheted!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-11 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakástakarékot sokan használják a lakáscéljaik eléréséhez, ugyanakkor a felhasználás és annak igazolása nem feltétlenül egyértelmű minden előtakarékoskodó számára. Éppen ezért a CashMester legújabb részében a legfontosabb tudnivalóknak jártunk utána, hogy milyen dokumentumokkal és határidővel lehet igazolni a felhasználást lakástakarékpénztáraknál.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Mi történt pontosan?

A lakástakarék adta lehetőséget sokan igyekeznek megragadni, ma a becslések szerint már bőven több mint 1 millió élő szerződés van. A Bankmonitornál aktuálisan a felhasználással kapcsolatban futottunk bele rengeteg kérdésbe, ezért gondoltuk megnézzük, mik a lehetőségek. Például, hogy mit lehet számlával igazolni, vagy éppen, hogy mennyi időn belül használható fel az összeg.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

A lakástakarékok esetében pontosan meg vannak határozva azok a felhasználási célok, amelyekre el lehet költeni a megtakarítást. A lista kellőképpen hosszú lehet, amelyekbe akár olyan egyedi lakáscélok is beleférnek, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak. Nagyon leegyszerűsítve azt szokás mondani, hogy minden olyan dologra fordítható a lakástakarék, ami az ingatlanból nem mozdítható el (például beépíthető bútorok, műszaki eszközök).

A legfontosabb, hogy minden esetben a megfelelő módon szükséges igazolni a felhasználást. Lakásvásárláskor az adásvételi szerződést szükséges bemutatnod és azt is igazolnod kell, hogy tulajdonos lettél. Építés, felújítás esetében a felhasználás után számlával kell igazolni a felhasználást.

Lakásvásárlásnál figyelembe kell venned, hogy kizárólag lakásra, családi házra, vagy tanyára használható fel a megtakarítás (az üdülő kiesik ebből a körből). Az anyagköltségekről és munkaköltségekről szóló számlák egyaránt elszámolhatóak, azonban a határidőkre nem árt figyelned.

Felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 120 nap, míg építésnél, bővítésnél (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén bizonyos lakástakarékoknál) 18 hónap áll rendelkezésedre, hogy bemutasd a megfelelő dokumentumokat.

Emellett hitel-előtörlesztésre is lehet fordítani a megtakarítást, amikor is a banki hitelszerződésre és a tartozásigazolásra van szükség. Erre alapvetően 30 nap áll rendelkezésre, azonban az ügyintézés menete nem mindig egyszerű, így egyedi kérelemmel ettől el lehet térni.

Miért kellene engem érdekelnie?

Nagy segítség lehet a 30%-os állami támogatás a lakáscélodhoz, akár a lakásvásárlásnál az önerő kiegészítésről, akár valamilyen felújításról, korszerűsítésről van szó. Felújítás/korszerűsítés esetében már egy 20 ezer forintos 4 éves szerződés is értelmezhető összeget jelent. Lakásvásárlásnál a jelenlegi ingatlanárak mellett inkább a hosszabb szerződésekkel lehet a kellő összeget összegyűjteni.

Adott esetben a közeli hozzátartozó részére kötött plusz szerződésekkel feljebb tornászhatod a megtakarítás összegét. Márpedig a családtag lakáscéljára a kiutaláskor le lehet mondani, így a lakástakarékot te tudod felhasználni.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés