Fontos változás, aminek köszönhetően jövőre másként fektetsz be

Fontos változás, aminek köszönhetően jövőre másként fektetsz be
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-23 Frissítve: 2022-11-25
 

A befektetések világágban viszonylag kevesen igazodnak el, ezért a szabályzók is számos módon próbálják elősegíteni, hogy a befektetőknek könnyebb legyen a legjobbat kiválasztani a lehetőségek közül. Az egyik ilyen segítség az értékpapírszámla nyitásakor, vagy a befektetési döntés előtt elvégzett ügyfélteszt (röviden MiFID teszt). De a MiFID nem csak a tesztről szól. Ebben szabályozzák többek között, hogy az értékesítő mit ajánlhat az ügyfélnek és mit nem. Ez a szabályozás változott meg az új MiFID 2 megjelenésével. Nézzük, miért véd jobban a rossz befektetési döntésektől az új szabályozás!

Amennyiben rendelkezel valamilyen befektetéssel, a szolgáltatódnál már biztos kitöltöttél olyan tesztet, ami a pénzügyi ismereteidet, eddigi tapasztalataidat mérte fel. A legtöbben csak ezen az az ún. MiFID- teszten keresztül találkozhatunk (a MiFID mozaik szó, az angol Markets in Financial Instrument Directive, vagyis a piacokról és pénzügyi termékekről szóló rendelet rövidítése), azzal a szabályozással, amit az Európai Unió a befektetési szolgáltatók részére előírt már hosszú évekkel ezelőtt.

A MiFID többek között a befektetők védelmét szolgálja, hogy a profiljukhoz leginkább passzoló befektetést tudják kiválasztani. Egy példán keresztül: ha a teszten kiderül, hogy az ügyfél nem tudja mi az a részvény, ilyen befektetést nem ajánlhatnak neki, csak a saját felelősségére vásárolhat ilyen befektetést.

Hirdetés

Hirdetés

Készülnek a szolgáltatók, jövőre jön az új MiFID

Nyilvánvalóvá vált a szabályzók előtt (főleg a válság tapasztalatai által), hogy a pénzügyi piacok működésének bonyolultsága évről-évre csak növekszik, sőt egyre több bonyolult pénzügyi konstrukció is lát napvilágot. Éppen ezért már évek óta várható volt az új szabályozás, a MiFID 2, ami az elődje által tisztázatlan kérdéseket is igyekszik megválaszolni a hozzá kapcsolódó (MiFIR) rendelettel együtt. Július elején hazánkban is megjelentek a rendeletek és a jövő év elejétől életbe is lép az új rendszer.

A médiában olvasható hírek alapján a hazai befektetési szolgáltatók is gőzerővel készülnek a szabályozás életbe lépésére, hiszen a megfogalmazott elvárásokhoz fel kell készíteni az informatikai rendszereket és megteremteni a feltételeket. Szempontunkból sokkal lényegesebb az, hogy vajon a szabályozás változása hogyan érinti a kisbefektetőket, és miben változik az ő helyzetük?

A befektetési alap keresőnk segítségével a legjobb alapok közül válogathatsz!

Hogyan is érint minket befektetőként mindez?

A MiFID 2 előírásainak értelmében is elsődleges szempont a befektetők védelme, amit elsősorban a befektetési szolgáltatók ügyfélkezelési folyamatainak szabályozásával igyekszik elérni.

Már az előző MiFID 1-es szabály is fontos alapelveket fektetett le, ami például a befektetésre való alkalmasság, pénzügyi ismeretek, és tapasztalat felmérésével a befektető védelme (például ügyfélteszt által).

A MiFID 2 alapján azonban mélyebben kell majd felmérnie a szolgáltatónak az igényeinket és a tájékoztatásnak is alaposabbnak, minden részletre kiterjedőnek kell lennie (a termékek jellemzőiről, kockázatairól, költségeiről). Ebbe beletartozik az is, hogy az ügyfelek veszteségviselési, és kockázattűrési képességét is pontosabban kell megbecsülni, amihez a befektetési tanácsadás, termékajánlás is igazodik. Emellett bővül azon befektetések köre is, ahol szükséges lesz az ügyfél ismereteinek feltérképezésére. Ez azt a célt szolgálja, hogy nehezebben lehessen olyan terméket eladni, amihez nem ért megfelelő módon az ügyfél.

Ez vonatkozik az újonnan kialakított befektetési termékekre is, hiszen ezután ezeket is célpiacok, vagyis a potenciális ügyfelek igényei szerint kell kialakítani és rendszeres időközönként felül is vizsgálni azokat. Ráadásul a szolgáltatóknak kerülni kell a rejtett díjak, költségek alkalmazását.

Magánál a pénzügyi tanácsadásnál is meg kell majd különböztetni a függő, és a független tanácsadást, és ezt az ügyféllel is közölni kell. A független tanácsadó átfogó betekintést kell, hogy nyújtson a piaci lehetőségekről, míg a függő tanácsadónak (hazánkban ez a jellemző) ilyen kötelezettsége nincs, csak a hozzá kötődő befektetéseket (például befektetési alapokat) ajánlja. Emellett nagyon szigorúan szabályozzák az elfogadható ösztönzők (jutalékok, díjak) körét, amit a szolgáltató a tanácsadásért cserébe kap.

Továbbá a felmerülő költségekről az ügyfeleket is részletesen tájékoztatni kell majd, emellett a visszaélések korlátozása érdekében az ügyfélmegbízások (például telefonbeszélgetések, elektromos kommunikáció) rögzítése is bevezetésre kerül, amiket 5 évig is őrizni kell.

Hirdetés
Hirdetés