Forintban vagy euróban érdemes most befektetni?

Forintban vagy euróban érdemes most befektetni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-21 Frissítve: 2023-08-23
 

A háború kitörése óta egyre többen vannak azok a megtakarítók, akik az eurós befektetésekben vélik megtalálni a számításaikat. Most kiderül, tényleg jobb hozamot lehet-e elérni egy eurós befektetéssel a következő néhány év folyamán!

Az utóbbi egy hónapban kiemelt érdeklődésre tartott számot a különböző devizákban való befektetés kérdésköre. A kirobbant háború következtében nagyot gyengült a forint, ezért számos magyar kisbefektető gondolta úgy, hogy ideje átváltani a megtakarításokat valamilyen másik pénznemre, például euróra. De vajon mire juthatunk, ha eltekintünk a hirtelen jelentkező pániktól, és egy lépéssel messzebbről vizsgáljuk meg a forintos befektetések jövőjét? Képes még középtávon versenyre kelni a hazai fizetőeszköz az eurós alternatívákkal szemben, vagy most az a racionális döntés, ha mellőzzük a forintban eszközölt befektetéseket?

Hirdetés

Hirdetés

Mik legyenek a fő szempontjaink befektetőként?

A befektetők elsődleges elvárása jellemzően az, hogy az elhelyezett tőke hozamot termeljen. Természetesen itt figyelembe kell venni az inflációt is, amely negatív hatással van a befektetések teljesítményére. Éppen ezért szokás gyakran a „reálhozamot” vizsgálni, amelyet úgy számíthatunk ki, hogy az inflációval korrigáljuk az elért nominális hozamot. Azaz tulajdonképpen az elérhető hozam és a várt infláció eltérése a kérdés: minél nagyobb ez a különbség, annál inkább képes megtartani az értékét egy adott befektetés. A korábbi években megszokott alacsony infláció nagyon kedvező környezetet jelentett a befektetőknek, de a trend mostanra megfordulni látszik.

Láthatjuk, hogy 2015. környékén még egészen másmilyen inflációs környezet uralkodott Európában. A fogyasztói árak emelkedése sok helyen – így Magyarországon is – megállt, sőt, egyes országokban még némi csökkenés is megfigyelhető volt! Ehhez képest 2021-ben mindenütt megjelent az erőteljes infláció. Hazánkban és Lengyelországban már 5,2%-ra emelkedett a harmonizált fogyasztói árindex mértéke, de Csehországban és Romániában is felütötte a fejét a 3-4% körüli pénzromlás. Az eurózóna országai is régen láttak már ilyen erős drágulást: tavaly 2,6%-os szintet ért el a vizsgált árindex. (A mostani információk alapján pedig borítékolhatjuk, hogy 2022-ben az infláció Európa-szerte tovább fog erősödni.)

Milyen befektetések közül lehet ma választani?

A magyar befektetők körében az egyik legkedveltebb befektetés az állampapír, különösen középtávon. Mivel lakossági befektetőként forintért és euróért egyaránt vásárolhatunk magyar állampapírt, így van relevanciája a kérdésnek, hogy a következő években milyen irányt fog venni a forint és az euró vetélkedése. A magyar infláció nem csak Európa egészét tekintve, de régiós összehasonlításban is kiugróan magas, így sokan fogadnak most arra, hogy az eurós befektetés kecsegtet kedvezőbb reálhozammal. Nézzük meg konkrétan, hogy mire számíthatnak a következő években azok a befektetők, akik a forintos Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) vagy az eurós Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) mellett teszik le a voksukat.

Milyen hozamot lehet most elérni a forint és az eurós állampapírokkal?

A 2022-ben kibocsátott új Prémium Magyar Állampapír-sorozat a korábbiaknál magasabb kamatot kínál a befektetők számára. Az öt éves kötvény kamatát úgy számítják ki, hogy az előző évi hivatalos inflációhoz hozzáadnak 1,5 százalékpontos kamatprémiumot. Tavaly 5,1% volt a KSH által mért infláció, így idén 6,6% a PMÁP első évi kamata. (Összehasonlításképpen: a korábbi években favoritnak számító Magyar Állampapír Plusz évesített hozama 4,95% az öt éves futamidő során.)

A PMÁP-hoz hasonló elven alapul az eurós állampapír kamatozásának számítási módja is: itt az eurózóna átlagos inflációjára épül rá 0,5% kamatprémium. A tavalyi eurós infláció 2,6% volt, így idén 3,1% kamatot fizet az államkincstár az euróban elhelyezett befektetésekre. Ha tehát pusztán a kamatokból indulnánk ki, akkor a PEMÁP nem tudna versenyezni a forintos állampapírokkal. Azonban az eurós befektetés magában hordozza a devizaárfolyamon elért nyereség lehetőségét is. Az elmúlt 5 évben összesen 21%-ot értékelődött le a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, ami évente kb. 4%-os gyengülésnek felel meg. Az esetleges árfolyamnyereség hozzáadódik a kötvény által fizetett kamathoz, és így már versenyképessé válhat a PEMÁP, sőt, akár le is körözheti a forintos papírokat.

Mire számítsunk az előttünk álló néhány évben?

Az orosz-ukrán háború kitörése erős sokkot jelentett az inflációs várakozásokra nézve. A megváltozott környezet miatt az Európai Központi Bank jelentősen megemelte az előrejelzéseit: a friss (márciusi) közzététel szerint 2022-re már 5,1%-os euróinflációt várnak. A Magyar Nemzeti Bank legutolsó nyilvános előrejelzése decemberben jelent meg, de a következő, márciusban várható közzététel valószínűleg sokkal magasabb értékeket fog tartalmazni az abban foglaltaknál. Az elemzők ma már könnyedén elképzelhetőnek tartják, hogy eléri a 8%-ot a 2022-es magyar infláció.

Ebben a kiszámíthatatlan környezetben nehéz megjósolni, hogy hogyan fognak teljesíteni a különböző befektetések. Nem csak az infláció, hanem a devizaárfolyam pályája is teljesen bizonytalan: március elején egy korábban elképzelhetetlennek tartott szintre (400 HUF/EUR) gyengült a forint. Éppen ezért az alábbi számítások során a korábbi évek tapasztalataira, a hivatalos előrejelzésekre, illetve az elemzői várakozásokra támaszkodunk.

Eurós állampapír lehetséges hozama:

Az Európai Központi Bank előrejelzése alapján a tavalyi 2,6%-os euróinfláció után 2022-ben 5,1%-os áremelkedés jöhet. Ha teljesül a várakozásuk, akkor az idei 3,1%-os kamatot követően jövőre 5,6%-ot fizethet az eurós állampapír. Emellé még feltételezünk évi 4%-os forintgyengülést, illetve levonjuk az 1%-os visszaváltási költséget. Így nagyjából évi 8,0%-os hozamra tehet szert az, aki most 2 évre befektet az eurós állampapírba. Konkrét összegekben kifejezve ez azt jelenti, hogy ma 1 millió forintnak megfelelő euró befektetésével két év múltán 1,166 millió forinttal egyenértékű euróhoz lehetne hozzájutni.

Forintos állampapír lehetséges hozama:

A tavalyi 5,1%-os érték után idén akár 8% is lehet a magyar infláció. Eszerint a mostani 6,6%-os kamatot követően jövőre 9,5%-ot is fizethet a Prémium Magyar Állampapír. Az 1%-os visszaváltási költség levonása után így 7,5%-os évesített hozamot kapunk, azaz 1 millió forint befektetésével 1,156 millió forinthoz juthatunk hozzá 2 év múlva.

FRISSÍTÉS: a 2022. március 23-án megjelent MNB-előrejelzés szerint 2022-ben 7,5-9,8% lehet a magyar infláció, 2023-ban 3,3-5,0%, 2024-ben 2,5-3,5%. Ezek alapján további becslések készíthetők a PMÁP várható hozamára.

Kinek éri meg az eurós befektetés?

Láthatjuk, hogy a példában feltételezett forgatókönyv teljesülése esetén a PEMÁP képes lehet jobb hozamot biztosítani a forintos Prémium Magyar Állampapírnál. Azonban a két fő tényező (inflációs különbség és devizaárfolyam) sokféleképpen változhat a következő két évben. Annak éri meg most az eurós alternatívát választani, aki arra számít, hogy a feltételezett inflációs kilátások mellett 3,5%-nál komolyabb forintgyengülés várható, vagy pedig az elmúlt években tapasztalt 4 százalékos forintgyengülés mellett legfeljebb évi 2,5%-kal lesz magasabb a magyar infláció az eurósnál. Fontos, hogy az idegen devizában való befektetés árfolyamkockázatot is hordoz magában, hiszen nem lehetünk biztosak abban, hogy a forint leértékelődése a következő években is folytatódni fog. Továbbá nem szabad megfeledkeznünk a visszaváltási árfolyamokról sem: az államkincstár dönthet úgy a jövőben, hogy kedvezőtlenebbé teszi a futamidő előtti kiszállást, így ez is felülírhatja még a számításokat.

Ha szeretnél euróban megtakarítani, kérd a Bankmonitor tanácsadóinak szakértői segítségét!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Hirdetés
Hirdetés