Hogyan jutok hozzá azonnal a teljes összeghez a lakástakaréknál?

Hogyan jutok hozzá azonnal a teljes összeghez a lakástakaréknál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-15 Frissítve: 2021-08-06
 

„A lakástakaréknál elérhető hitellehetőségek feltételeiről szeretnék érdeklődni. Hallottam az áthidaló kölcsönről, és érdekelne, hogyan is működik és a szerződéskötés után mennyi idő múlva tudok a hitelhez hozzájutni?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, a szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

A lakástakaréknál amellett, hogy lehetőséged van 30%-os állami támogatás mellett megtakarítani, még kedvezményes lakáskölcsönt is vehetsz fel. A szerződéses összegből értesülhetsz arról, hogy a megtakarítással és a hitellel együtt mennyi lehet a teljes ingatlanra fordítható összeg. Például egy 4 éves lakástakarék szerződésnél ez 2,8 millió forint (1,2 millió megtakarítás + 1,6 millió forint hitel), míg egy 10 évesnél már 7,6 millió forint lehet (3,1 millió megtakarítás + 4,5 millió hitel). Ez azonban további lakástakarékok nyitásával még feljebb is tornászható.

Az áthidaló kölcsön a lakástakaréknál elérhető hitel speciális formája, ugyanis ez esetben lehetőséged van arra, hogy egyből a megtakarítási időszak elején a teljes szerződéses összeghez hozzájuss. Csak az eligazodás végett: akkor hívják azonnali áthidaló kölcsönnek, ha lakástakarékot kötésekor vagy 1 éven belül igényeled a hitel, normál áthidaló kölcsönnek, pedig ha ezután jelzed a hiteligényt.

A konstrukció lényege, hogy az áthidaló időszakban fizeted a lakástakarék megtakarítási részét és a felvett kölcsönre a kamatot. A megtakarítási időszak lejártakor az összegyűlt pénz automatikusan csökkenti a hiteltartozásod, és a lakáskölcsön alatt a fennmaradó összegre fizeted a törlesztőt (már a tőkét és kamatot egyaránt beleértve).

Nem olyan egyszerű azonban az igénylés, mintha csak a lakástakarék megtakarítási részét igényelted volna. Meg kell felelni a lakástakarékpénztár által előírt feltételeknek, és persze az igényléshez a szükséges dokumentumokat is elő kell teremtened, akárcsak egy normál lakáshitelnél. Így például a jövedelmet igazoló papírokra, a fedezetként szereplő ingatlanra vonatkozó dokumentumokra mind szükség van (például adásvételi, tulajdoni lap, térképmásolat). Ugyanúgy van értékbecslés, és ezenkívül azt is megnézik, hogy mennyire lehetsz hitelképes (a jövedelmed, felajánlott fedezet mennyire megfelelő a stabil törlesztéshez).

Ezek után a lakástakarékpénztár elvégzi a hitelbírálatot, ami jellemzően 3 hetet vesz igénybe, mint egy lakáshitel esetében. Ha minden megfelel és átmész a szűrőn, akkor megkötheted a szerződést is. Most érkeztünk el a kérdésben szereplő fontos ponthoz, vagyis hogy mikor lehet az összeghez hozzájutni.

A szerződéskötés után megtörténik a folyósítás, amennyiben a feltételeknek megfelelsz (például az önerő kifizetése és erről igazolás bemutatása a banknak, ingatlanra lakásbiztosítást kötni, jelzálog bejegyzés kezdeményezése). Ezeket 1-2 nap alatt el tudod intézni, és ezt követően 2-3 nap alatt folyósítja a lakástakarékpénztár az igényelt összeget. Az igényléstől a folyósításig számítva átlagosan pedig 1 hónapot vesz igénybe a folyamat, ami megegyezik egy lakáshitel időigényével.

Hirdetés
Hirdetés