Így reagáltak az emberek az elszálló ingatlanárakra!

Így reagáltak az emberek az elszálló ingatlanárakra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-27 Frissítve: 2021-07-01
 

A lakáshitelek piacán folyamatos fellendülést tapasztalhatunk, ami jól látszik a kihelyezett hitelek számának és összegének növekedésében. A mélyponton lévő kamatok mellett sokan csapnak le a lakáshitelekre, hiszen ma már 2,4%-os kamat mellett is elérhetőek a lakáshitelek. Azonban az ingatlanárak növekedése miatt egyre nehezebb helyzetben van a lakosság, amiatt egyre nagyobb hitelösszeget, egyre hosszabb futamidőre kénytelenek felvenni az emberek. Tisztán látszik, hogy a jelenlegi helyzetben minden támogatási lehetőséget ki kell használni, de a biztonság is egyre nagyobb szerepet játszik a hitelfelvételkor.

Annak ellenére, hogy a teljes lakáshitel állomány még tavaly is csökkent, érezhető élénkülésen ment keresztül a lakáshitelek piaca. Ez már csak abból is látszik, hogy tavaly 85 ezer darab hitelt folyósítottak, ami évek óta a legmagasabbnak számít. Ezenkívül összegszerűen is drámai a javulás, hiszen a 2013-as mélyponthoz képest csaknem a háromszorosára nőtt a folyósított lakáshitelek teljes összege.

Több tényezőnek köszönhető, hogy a lakosság körében hosszú évek után visszatért a hitelfelvételi kedv. Egyrészről például azok számára, akik pár éve elhalasztották a hitelfelvételt 7-8%-os kamat mellett, most megéri lecsapni a rekord alacsony kamatokkal kínált ajánlatokra, hiszen ma 2,4%-kal is lehet már hitelhez jutni. Vagyis egy 20 éves futamidejű 10 millió forintos hitelhez már 52 ezres havi törlesztővel is hozzájuthatunk, míg 3 éve még 81 ezret kellett fizetni havonta (a teljes visszafizetés is 12 millió forintra csökkent a 19 millióról).

Ezzel egyidejűleg a lakosság pénzügyi helyzete is pozitív irányba változott az elmúlt években, ami a reálbérek és a lakossági vagyon növekedésében nyomon is követhető. Ugyanakkor üröm az örömben, hogy a lakásárak is olyan mértékben elszálltak, hogy már nem is maradt más kiút, mint a nagyobb összegű hitel felvétele.

Persze az otthonteremtési támogatás (CSOK), és az egyéb állami intézkedéseknek is nagy szerepe volt a piac feltámadásában. Ezeknek köszönhetően az új építésű lakások piaca olyan mértékben megindult, hogy ma a fővárosban már 500 ezer forintos négyzetméter ár alatt nem is lehet új lakást kapni, ami sokak számára nehezíti meg a lakásvásárlást.

Ha a hitelcél alapján vizsgálódunk, azt látjuk, hogy az elmúlt években a használt lakásvásárlás volt túlsúlyban, de a támogatásoknak köszönhetően megnőtt a lakásépítésre, és új lakás vásárlásra felvett hitelek aránya is.

Az is látszik, hogy hiába jóval alacsonyabbak a kamatok, sokan még mindig a régi hitelükhöz ragaszkodnak, amire a hitelkiváltások alacsony számából lehet következtetni. Pedig most különösen megéri a hitelek kiváltásán gondolkodni, hiszen lehet, hogy a pár éve felvett lakáshitel után több ezer forinttal kevesebbet fizethetnénk havonta.

Megéri leellenőrizni a kalkulátorral, hogy melyik számodra a legkedvezőbb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Nagyobb összeg és hosszabb futamidő mellett mentek a lakáshitelek

Emellett a lakosság egyre nagyobb összegben is veszi fel a lakáshiteleket, aminek a folyamatosan növekvő ingatlanárakhoz van köze. A hiteligény természetesen az új lakásvásárlás esetében volt a legmagasabb tavaly, erre átlagosan 6,8 millió forintot vettek fel, míg a használt lakásoknál 6,1 millió volt az átlagos hitelösszeg. Bár azt meg kell jegyezni, hogy a mostani ingatlanárak mellett még ez is rendkívül alacsonynak bizonyul, ma már mind az új, mind a használt ingatlanoknál 10 millió fölött lehet az átlagos összeg.

Ugyanakkor az elszálló ingatlanárak hatása még abban is észrevehető, hogy egyre magasabb futamidővel vesz fel hitel a lakosság. A használt lakásoknál még 2015-ben 15 év volt az átlagos futamidő, ami tavaly már közel 16 évre nőtt meg. Mivel a magasabb ingatlanárak miatt nagyobb hitelösszeget kell felvenni, úgy tudnak csak spórolni a havi kiadásokon az igénylők, ha a futamidőt meghosszabbítják. Például, ha 3%-os kamattal veszünk fel egy 6 millió forintos hitelt, akkor 15 éves futamidővel 69 ezer forint lesz a törlesztőnk, de ha 20 évre vesszük fel, akkor 55 ezer forint.

Azonban nem lehet a végtelenségig növelni a futamidő nagyságát sem, mert ez azt eredményezi, hogy összességében jóval többet kell visszafizetnünk a hitel után. Ráadásul a hosszú futamidő és a rövid kamatperiódus sem szerencsés párosítás, mivel egy kamatemelkedés esetében a teljes visszafizetés is jelentősen megugrik.

Tippek a hitelfelvételhez

A lakáshitel felvétel során csak akkor tudunk jó döntést hozni, ha a lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb információt összegyűjtjük. Ma már komolyabb utánajárás nélkül, a Bankmonitornál is elérhető kalkulátorok segítségével ellenőrizni lehet a legjobb lehetőségeket.

Nyilvánvaló, hogy ma nem az hozza a legjobb döntést, aki csak aszerint választ, hogy melyik hitelnél a legalacsonyabb az induló törlesztő. Soha nem volt még ilyen fontos a biztonság, hiszen a mostani alacsony szintekről már a közeljövőben is elkezdhet emelkedni a kamat. Éppen ezért érdemes a hosszú kamatperiódusú hitelek felé mozdulni, ahol a hitelkamat és a törlesztő évekre rögzített. Ma már az ilyen hitelek is igen kedvezőek: a legjobb 5-10 éves kamatperiódusú hitel rendre 4,6%, illetve 5,86%-os THM-mel már elérhető.

A magas ingatlanárak mellett sok család számára nem marad más, mint hogy a CSOK nyújtotta feltételek kihasználásával, illetve nagyobb hitel igénylésével próbáljanak meg új lakáshoz jutni. Az egyébként is gyermekvállalást tervező házaspároknál például a 3 gyermek vállalása 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is jelenthet, amihez még ugyanennyi összegben kedvezményes hitel is felvehető.

Érdemes kihasználni a lakástakarék nyújtotta lehetőséget is, hiszen ott az állam a befizetéseket 30%-os támogatással toldja meg (20 ezer forintos befizetésnél max. 72 ezer forinttal). Ez nagy segítség a lakásvásárlásnál, de az is elképzelhető, hogy a megtakarított összeggel a jelenlegi lakásunkat bővítsük, korszerűsítsük, amivel az értékét növeljük. Ezzel akkor is nyerünk, ha a jelenlegi árak mellett nem engedhetjük meg magunknak a lakásvásárlást.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés