Keveset fizet a bankbetét? Van más megoldás!

Keveset fizet a bankbetét? Van más megoldás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-19 Frissítve: 2024-07-01
 

A jegybanki kamatdöntés feladta a leckét a magyar befektetőknek. Fel kell készülniük arra, hogy az amúgy sem túl vastag bankbetéti kamatok tovább csökkennek. Ilyen alacsony szinten már nem biztos, hogy pénzünk fialtatására a legjobb megoldás a bankbetét. De ha nem a bankbetét, akkor mi?

Leáldozott a bankbetétnek?

Rossz hírt kaptak e hét kedden a pénzüket lekötött bankbetétben tartók. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2,7 százalékra mérsékelte a kamatot. Ennek egyenes következménye, hogy a bankok a jelenleginél is kevesebb kamatot fognak fizetni a náluk elhelyezett pénz után. Nem mintha most sokat fizetnének, hiszen
ha most fél millió forintot lekötünk egy évre, azért mindössze 3 százaléknál alig valamivel több hozamot tehetünk zsebre.

Fel kell készülni arra, hogy a jegybank döntésének hatására az amúgy sem túl magas
kamatok tovább olvadoznak. Könnyen lehetséges, hogy a következő hetekben
2 százalék alá is benéznek. Ha ebből levonjuk a 16 százalékos kamatadót és a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást, bizony
nem sok pénzünk marad. Vegyük alapul a
jelenleg legjobb betéti kamatot kínáló AXA Bank akciós ajánlatát. Itt a már említett 500 ezer forintunkra 17500 forintot kapunk. Ha ebből levonjuk az adókat, 13650 forint marad.

Megéri? Nem nagyon, hiszen más alacsony kockázatú befektetések is könnyen termelnek ennél többet. Mindezek után nem nehéz megjósolni, hogy a magyar lakosság korábbi kedvenc befektetési formájának, a bankbetétnek egy időre leáldozott. Ezt mutatják egyébként a jegybank statisztikái is, amelyből világosan látható a másfél éve folyamatosan morzsolódó kamatok miatt egy év alatt 1130 milliárd forintot vettek ki az emberek a bankbetétekből. (Azért maradt még ott elég pénz, mintegy 5211 milliárd forint.)

A befektetőknek azért van némi szerencséjük is. Az állami sarcon túl
az infláció hozamokat apasztó hatásától legalább nem kell tartaniuk. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb az közölte, hogy idén januárban
0 százalék volt az pénzromlás Magyarországon. Az infláció növekedésétől a közeljövőben sem kell tartanunk. A kormányzat ugyanis bejelentette, hogy újabb rezsicsökkentést hajt végre, ami fékezi a drágulást.

Hirdetés

Hirdetés

Akkor hova tegyem a pénzem?

Erre a kérdésre is felelni tudunk, ha górcső alá vesszük a jegybank statisztikáit. Ezekből a számokból kiderül, hogy a bankbetétekből kivett pénzekre több szereplő is rástartolt. Komoly versenyző a magyar állam. Az infláció felett 3 százalékos garantált hozamot kínáló 3 vagy 5 éves futamidejű állampapír a jelek szerint remek mézesmadzagnak bizonyult, hiszen tavaly 742 milliárd forintért vettek belőle az emberek. Az érdeklődés a gyatra banki kamatok miatt várhatóan idén is fennmaradhat.

Az állam azonban a jó kamatokon kívül mással is megédesíti a befektetők életét. Az egyik módszer a lakáscélra, a lakástakarék pénztárakban gyűjtött pénzekhez is ad évente 30 százalék, de legfeljebb 72 ezer forint támogatást. Hasonlóan jó biznisz lehet a babakötvény. A gyermekeink életkezdését megkönnyíteni hivatott termék tulajdonképpen egy 19 éves futamidejű állampapír, amely infláció felett 3 százalékos hozamot fizet és az állam is támogatja akár 150 500 forinttal.

A másik nagy nyertese a befektetők pénzéért folytatott versengésnek a befektetési alapok köre, ahol már 3353 milliárd forintot tart a lakosság. Csak tavaly 920 milliárd forint értékben vettek befektetési jegyet a magyarok. Ha megnézzük, hova tették az emberek a legtöbb pénzt, akkor a különböző alapfajták közül a
pénzpiaci, a kötvény és az abszolút hozamú alapok a legnépszerűbbek. Ám itt már azért vannak kockázatok. Mivel a kamatcsökkentési periódusnak lassan vége, az ebből profitáló pénzpiaci és kötvényalapok teljesítménye már aligha lesz olyan, mint tavaly.

Az abszolút hozamú alapok ugyan profitálhatnak az árfolyamok növekedéséből éppúgy, mint a csökkenésükből, de teljesítményük tekintetében nagy a szóródás. Emiatt nem könnyű a választás. A tavaly tíz legjobb teljesítményt nyújtó és a tíz legrosszabb abszolút hozamú alap teljesítménye között 14,5 százalék különbség mutatkozott.

Befektetési alap kalkulátorunk megkönnyíti a választást. Segítségével megtalálhatod a neked legjobban megfelelőt alaptípust!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés