Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-20 Frissítve: 2018-09-19
 

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók, díjkedvezmények kell, hogy előtérbe kerüljenek. Lakáshiteleseknél döntő szempont, hogy a hitelterheiket csökkenteni tudják, erre pedig a 4 éves lakástakarékok évi 9,85-12,54%-os hozama kedvezőbb megoldás, mint a 10 évesek évi 4,22-5,22%-a. Cikkünk a számlanyitásnál figyelembe veendő szempontokra hívja fel a figyelmet.

Milyen helyzetekben milyen hosszú lakástakarékot kötünk?

Rövidebb futamidőre:

  • Lakáshitelünk előtörlesztéséhez
  • Magasabb betéti hozamhoz
  • Kisebb önerő előteremtéséhez a lakásvásárláshoz
  • Kisebb felújítási munkálatokhoz
  • 4-6 éven belül esedékes lakáscél megvalósításához

Hosszabb futamidőre:

  • Nagyobb lakáscélú megtakarítás eléréséhez
  • Az állami támogatás nagyobb összegének igénybevételéhez
  • Nagyobb összegű LTP-s hitel lehetőségéhez
  • Több lakáscélra fordítható pénzhez
  • A gyerekeink lakáscéljának elősegítéséhez
  • 8-10 éven belül esedékes lakáscél megvalósításához

Hirdetés

Hirdetés

Hozam és futamidő

Ha a legmagasabb betéti hozam (EBKM) realizálása a célunk, akkor ezt például a rövidebb futamidővel érhetjük el. 4 éves szerződéssel akár évi 12,54%-ot is elérhetünk. Ugyanez 10 éves szerződés esetén mindössze évi 4,22-5,22%. A hozam nagysága azonban nemcsak az időponttól, hanem a számlanyitási díjtól, az egyes akcióktól és a betéti kamat mértékétől is függ. Különösen akkor fontos magasabb hozamot elérnünk a lakástakarékkal, ha lakáshitelünk van. A tőketartozásunk korábbi időpontban történő csökkentésével a lakáshitelünk kamatain is spórolhatunk. Ezt hívjuk lakástakarékkal történő előtörlesztésnek.

Megtakarítási rész, hitelköltség, hitelösszeg

Előfordulhat az a helyzet is, hogy nem a hozam nagysága, és nem is a mihamarabbi pénzhez jutás a célunk a lakástakarékkal. Például az is szempont lehet, hogy a megtakarítási összeget maximalizáljuk, de az is, hogy az LTP szerződésbe foglalt, a megtakarítási időszakot követően felvehető lakáshitelünk minél kisebb költséggel járjon. Másoknak pedig a minél nagyobb hitelösszeg számít döntő tényezőnek. Végül ha tartanánk attól, hogy a 30%-os állami támogatást esetleg a jövőben csökkentenék, akkor az is szempont lehetne, hogy egy 10 éves lakástakarék megnyitásával bebiztosíthatnánk magunknak 10 évre a 30%-os állami támogatást.

Tehát lássuk a négy tényezőt:

  • A megtakarítási rész nagysága elsősorban a futamidőtől és a havi megtakarítás összegétől függ, ennek arányában kapjuk a 30%-os állami támogatást is. Mint az elég nyilvánvaló is, minél hosszabb a futamidő, és minél több pénzt fizetünk be havonta a lakástakarékba (például havi 20 000 forint), annál magasabb lesz a megtakarítási összegünk is.
  • A hitelköltség a teljes hiteldíj mutató (THM) függvénye. Minél kisebb a THM, annál olcsóbban jutunk a hitelhez. Miközben 10 éves szerződések esetén 3,76-7,4%-os THM értékekkel találkozhatunk, addig a 4 éves szerződések esetében ez már 4,48-8,5%.
  • A hitelösszeg a szerződéses összeg és a megtakarítási rész különbsége. A szerződéses összeg lakás-takarékpénztáranként és módozatonként is változik. Ez az oka annak, hogy az igényelhető hitelösszegek is különböző mértékűek. Ha a szerződés szerinti futamidő után szerződésmódosítás nélkül fizetjük tovább a lakástakarékunkat, vagy a szerződöttnél több pénzt teszünk bele havonta, akkor ezáltal a felvehető hitelünk összegét csökkentjük. Ha nem szeretnénk, hogy ez csökkenjen, akkor ilyen esetekben szükséges szerződésmódosítást kérnünk.
  • A 30%-os állami támogatás: ha attól félnénk, hogy a 30%-os állami támogatást lecsökkenthetnék, akkor egy 10 éves szerződéssel 10 évre bebiztosíthatnánk, hogy nekünk a 10 év alatt végig 30%-os állami támogatás járjon.

Az optimális lakástakarék kiválasztásához nézd meg a Lakástakarék kalkulátorunkat!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

     

    Lakástakarék akciók

    Az elmúlt napokban megjelent, lakástakarék nyitási akciókat felsoroló cikkünkben bemutattuk az Erste, a Fundamenta és az OTP Lakástakarékok aktuális akcióit. A legjobb döntés meghozatalának érdekében, tekintsd meg a teljes kínálatot!

    Tedd rendbe a pénzügyeidet! Nézd meg a kalkulátoraink listáját!

    1
    Hirdetés
    Hirdetés