Lakástakarék választás okosan – Mire érdemes figyelned?

Lakástakarék választás okosan – Mire érdemes figyelned?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-20 Frissítve: 2021-08-06
 

Egymilliónál is több élő lakástakarék szerződés van már hazánkban, ami nagyon jól mutatja a 30%-os állami pénzzel megtoldott megtakarítás népszerűségét. Emellett nagyon sokan tisztában vannak az alapvető fogalmakkal és alapos tervezés mellett takarékoskodnak, sőt még az olyan lehetőségeket is kihasználják, mint a közeli hozzátartozók részére kötött szerződések. Igen ám, de a lakástakarékból még ennél többet is kihozhatsz, ha néhány dologra odafigyelsz. Éppen ezért mostani cikkünkben praktikus tanácsokat szedtünk össze az okos választáshoz, nem csak kezdőknek!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Takarékoskodj okosan!

Hiába van 4 lakástakarékpénztár hazánkban, az ajánlataik első ránézésre kísértetesen hasonlónak tűnnek. A konstrukció lényegét adó 30%-os támogatás egyformán jár és az alapvető, törvényben szabályozott feltételek is azonosak. Ugyanakkor nem érdemes a látszatra alapozni, hiszen az azonos futamidejű termékek között is lényeges eltérések lehetnek. Nézzük is a leglényegesebb pontokat:

 • Elérhető hozam, vagyis az EBKM nagysága
 • Ingatlanra fordítható pénz (szerződéses összeg)
 • Lakáskölcsön kondíciói (hitelkamat és THM)
 • Akciók, kedvezmények (számlanyitási díj nagysága)

Az már a lista alapján is látszódhat, hogy a lakástakarékoknál tuti recept nincs, mivel az egyes termékek nem egyformán jók mindenben. Van ahol nagyobb a hozam, vagy éppen többet fordíthatsz a lakáscélodra, így az élethelyzeted is nagymértékben meghatározza, hogy melyik lesz a legjobb választás.

Hirdetés

Hirdetés

Ha a legmagasabb hozamot szeretnéd

Az általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb futamidőt választasz, a lakástakarék hozama (EBKM-je) annál kisebb lesz. Természetesen a 30%-os állami támogatás minden esetben jár, viszont az nem egyenlő az elérhető hozammal, hiszen utóbbi egy évesített érték. Az évesített hozam a 4 éves futamidejű konstrukciónál a legmagasabb, itt akár 10,76%-os is lehet, míg egy 10 évesnél már mindösszesen 5,11%.

Ugyanakkor ne hagyd figyelmen kívül, hogy még azonos futamidőn belül is lehetnek eltérések. Ezt a eltérő lejárat, amit hónapban határoznak meg, és a számlanyitási díj összege befolyásolja. Viszont a lakástakarék által fizetett betéti kamatban már nincsenek lényeges eltérések (egységesen 0,1%). Pontosan az ilyen eltérések számbavételére alkalmas a Bankmonitor által használatos futamidő egyenértékes összehasonlítás is, hiszen ez közös nevezőre hozza az egyes konstrukciókat.

Ha a lehető legtöbb pénzt mozgósítanád

Könnyen elképzelhető, hogy már a takarékoskodás kezdetekor pontosan tudod, hogy a lakáscélodhoz nemcsak a lakástakarék megtakarítási részére, hanem a lakáskölcsönre is szükséged van. Márpedig ilyenkor a szerződéses összeget kell szem előtt tartani, mert ez mutatja meg, hogy összesen mennyi pénzt költhetsz az ingatlancélra.

Futamidőtől függően (4-10 év) havi 20 ezer forintos befizetéssel 1,12 – 3,13 millió forint megtakarításra, valamint ezen felül 1,4 – 4,36 millió forint lakáskölcsönre számíthatsz. Ugyanakkor érdemes résen lenned, hiszen az egyes futamidőkön belül az egyes szolgáltatók eltérő szerződéses összegeket határoznak meg. A Fundamenta Lakástakarék rendszerint a legmagasabb megtakarítási összeget fizeti ki, aminek az okát a pár hónappal hosszabb lejárat okozza. Ugyanakkor az elérhető lakáskölcsön a versenytársakhoz képest akár több százezer forinttal magasabb lehet.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy lakástakarék mennyivel járul hozzá a lakásprojektedhez!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Ha már lakáskölcsön, akkor a legkedvezőbb legyen

  Amennyiben biztos vagy benne, hogy a lakástakarék hitelére is szükséged lesz, akkor annak a feltételeire is érdemes figyelned. Általánosságban elmondható, hogy a THM az a közös pont, ami alapján eldöntheted, hogy melyik az az ajánlat, ami a legkisebb törlesztővel jár. Ez alapján arra az ajánlatra célszerű figyelni, aminél a legkisebb a THM.

  Azt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a hitelt nemcsak a megtakarítási idő végén lehet felvenni, hanem egy áthidaló kölcsönnel időközben is. Ez akkor jelenthet jó lehetőséget, ha a lejárat előtt sürgősen szükség lenne a pénzre, de nem akarod elbukni az állami támogatást.

  Akciókról és kedvezményekről

  A számlanyitási díj részleges vagy teljes elengedését több lakástakarék lehetővé teszi, aminek köszönhetően az EBKM is feltornászható. Ugyanakkor résen kell lenni, hiszen ehhez rendszerint valamilyen plusz termék igénybevételét kell bevállalni (például bankszámla, biztosítás). Ebből fakadóan többletköltségek is felmerülhetnek, amit viszont az EBKM nem mutat, így elképzelhető, hogy ráfizetést jelent az akció.

  Ugyanakkor ki lehet fogni olyan kedvezményeket is, amelyekhez nem kell kapcsolt terméket igénybe venni. Az Erste Lakástakarék esetében, ha a Bankmonitoron keresztül kötsz szerződést, a 6-10 éves lakástakarékoknál a 44-76 ezer forint helyett egységesen 20 ezer forint a számlanyitási díj. Ráadásul a lakástakarék mellé a futamidőtől függően 4-40 ezer forint Erzsébet utalványt is adunk.

  Hirdetés
  Hirdetés