Lakásvásárlás önerő nélkül? Mutatjuk, hogy lépheted meg!

Lakásvásárlás önerő nélkül? Mutatjuk, hogy lépheted meg!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-13 Frissítve: 2021-08-06
 

Gyakran kapunk olyan kérdéseket, ahol az érdeklődők arra kíváncsiak, hogy lehetséges-e hitelt felvenni kellő nagyságú önerő hiányában. Szerencsére a válasz igen, hiszen pótfedezetként például a szülők háza bevonható, így még akár saját megtakarítás nélkül is el lehet indítani a hitelt. Viszont azt senkinek se tanácsoljuk, hogy meggondolatlanul ugorjon bele egy hitelbe, hiszen nem kis tét forog kockán.

Így vásárolhatsz lakást önerő nélkül

Amennyiben lakáshitelben gondolkodsz, számolnod kell azzal, hogy a bank legfeljebb csak az ingatlan 80%-áig ad hitelt, de ez a bank egyedi döntésén múlik. Tehát minimum az ingatlan vételárának 20%-a az, amit saját magadnak önerőként biztosítani kell a hitelnél. Nem is beszélve arról, hogy a hitel elindításakor még az olyan egyéb kiadásokra is gondolnod kell, mint az ügyvéd, a vagyonszerzési illeték, és az egyéb banki költségek.

Tapasztalatból tudjuk mi is, hogy gyakori eset a lakáshitel iránt érdeklődők körében, hogy nem tudnak a bank által elvárt mértékű önerőt felmutatni. Ebben az esetben az a megoldás jöhet szóba, hogy egy ún. kiegészítő vagy pótfedezet bevonása történik a hitelbe. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem egy, hanem két ingatlannal nullára próbálják lefaragni a szükséges önerő mértékét. Vagyis egyfelől a megvásárolni kívánt lakás, a másik részről pedig leggyakrabban a szülők, nagyszülők háza kerül a hitel mögé pótfedezetként.

Természetesen arra gondolnod kell, hogy ebben az esetben mindkét ingatlanra bejegyzésre kerül a hitel teljes összege. Tehát csak abban az esetben biztos megoldás ez, ha vállalni tudod, hogy nem adódik semmilyen probléma a hitel visszafizetése során. Idővel ugyan tehermentesíthető a pótfedezetként bevont ingatlan (ha kellő fedezetet nyújt már a saját ingatlan is), de ez mindig az egyedi helyzet kérdése.

Persze kapásból felmerül a kérdés, hogy van-e olyan bank, amelyik belemegy abba, hogy ugyan dupla fedezettel, de teljes finanszírozás mellett rábólintson a hitelre? A gyakorlatban azt látjuk, hogy vannak olyan pénzintézetek, ahol ez belefér, viszont ehhez a jövedelmednek is rendben kell lenni, és az ingatlanoknak is megfelelő értékűnek kell lennie. Az is előfordulhat, hogy túl rizikósnak találja a bank a hitelt, így nem kapod meg a kívánt összeget.

Ugyanakkor azt is le kell tisztázni, hogy az eladó elfogadja-e, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor egy forintot sem fog látni. A mai ingatlanpiaci viszonyok nagyon feszítettek, szinte tolonganak az emberek a lakásokért, olykor még készpénzes vevők is akadnak, akik zsebből kifizetik az ingatlan teljes vételárát. Ez alapján nehéz elképzelni, hogy az eladó ne ragaszkodna valamekkora foglalóhoz. Azzal segíthetsz még az ügyön, ha a kiszemelt banktól előminősítést kérsz, hiszen ez jelzi, hogy hitelképes vagy, tehát nagy valószínűséggel megkapod a hitelt, és fogsz tudni fizetni az eladónak. Lényegében a többi a szubjektív elemeken, a szimpátián múlik…

Nézz utána, hogy melyek lehetnek a legjobb lakáshitelek! Ne feledd, hogy kollégáink segítenek abban is, hogy az élethelyzetednek megfelelő megoldást megtaláld!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehetséges mindez és mi lehet önerő?

Egy példán keresztül talán sokkal könnyebben megérhető, hogy miként lehetséges az önerő nélküli vásárlást megvalósítani a gyakorlatban. Tegyük fel, hogy egy 10 millió forintos lakást szeretnénk megvásárolni hitelből, amihez alapesetben legalább 2 millió forint önerőre lenne szükség. Ugyanakkor, ha például a szülők 10 millió forint értékű háza bevonható a hitelbe, akkor a két ingatlan 20 millió forintos értékből kiindulva lehetőség adódik akár 16 millió felvételére is önerő nélkül.

A hitelkalkulátorunk segítségével meg is néztük, hogy milyen kondícióval érhetők el a legjobb hitelek. Jól láthatod, hogy nagyon kedvezők a hitelkamatok, ma már azok a hitelek is rendkívül vonzók, ahol évekkel előre kiszámítható törlesztő. 5-10 éves kamatperiódus mellett is lehetőséged van 3,66-4,85% mellett rögzíteni a hitelt.

Azt viszont leszögeznénk, hogy sokkal biztonságosabb, ha valamekkora önerőt fel tudsz mutatni. Előre gondolkodva, a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően egy lakástakarék nyújt nagyon kedvező lehetőséget, hogy apránként összegyűljön az önerő. Ezen kívül a CSOK is beszámítható önerőként, amennyiben már meglévő gyermekek után járó támogatásról van szó.

Adott esetben a munkáltatói, önkormányzati támogatás/kölcsön is szóba jöhet, mint önerő. Ha pedig minden kötél szakad, az önerő kiegészítése történhet egy másik hitelből, például személyi kölcsönből. Azonban ez kevésbé ajánlatos, hiszen ez jelentős kockázatot visz a hitelügyletbe.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés