Lakásvásárlás önerő nélkül? Mutatjuk, hogy lépheted meg!

Lakásvásárlás önerő nélkül? Mutatjuk, hogy lépheted meg!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-13 Frissítve: 2021-08-06
 

Gyakran kapunk olyan kérdéseket, ahol az érdeklődők arra kíváncsiak, hogy lehetséges-e hitelt felvenni kellő nagyságú önerő hiányában. Szerencsére a válasz igen, hiszen pótfedezetként például a szülők háza bevonható, így még akár saját megtakarítás nélkül is el lehet indítani a hitelt. Viszont azt senkinek se tanácsoljuk, hogy meggondolatlanul ugorjon bele egy hitelbe, hiszen nem kis tét forog kockán.

Így vásárolhatsz lakást önerő nélkül

Amennyiben lakáshitelben gondolkodsz, számolnod kell azzal, hogy a bank legfeljebb csak az ingatlan 80%-áig ad hitelt, de ez a bank egyedi döntésén múlik. Tehát minimum az ingatlan vételárának 20%-a az, amit saját magadnak önerőként biztosítani kell a hitelnél. Nem is beszélve arról, hogy a hitel elindításakor még az olyan egyéb kiadásokra is gondolnod kell, mint az ügyvéd, a vagyonszerzési illeték, és az egyéb banki költségek.

Tapasztalatból tudjuk mi is, hogy gyakori eset a lakáshitel iránt érdeklődők körében, hogy nem tudnak a bank által elvárt mértékű önerőt felmutatni. Ebben az esetben az a megoldás jöhet szóba, hogy egy ún. kiegészítő vagy pótfedezet bevonása történik a hitelbe. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem egy, hanem két ingatlannal nullára próbálják lefaragni a szükséges önerő mértékét. Vagyis egyfelől a megvásárolni kívánt lakás, a másik részről pedig leggyakrabban a szülők, nagyszülők háza kerül a hitel mögé pótfedezetként.

Természetesen arra gondolnod kell, hogy ebben az esetben mindkét ingatlanra bejegyzésre kerül a hitel teljes összege. Tehát csak abban az esetben biztos megoldás ez, ha vállalni tudod, hogy nem adódik semmilyen probléma a hitel visszafizetése során. Idővel ugyan tehermentesíthető a pótfedezetként bevont ingatlan (ha kellő fedezetet nyújt már a saját ingatlan is), de ez mindig az egyedi helyzet kérdése.

Persze kapásból felmerül a kérdés, hogy van-e olyan bank, amelyik belemegy abba, hogy ugyan dupla fedezettel, de teljes finanszírozás mellett rábólintson a hitelre? A gyakorlatban azt látjuk, hogy vannak olyan pénzintézetek, ahol ez belefér, viszont ehhez a jövedelmednek is rendben kell lenni, és az ingatlanoknak is megfelelő értékűnek kell lennie. Az is előfordulhat, hogy túl rizikósnak találja a bank a hitelt, így nem kapod meg a kívánt összeget.

Ugyanakkor azt is le kell tisztázni, hogy az eladó elfogadja-e, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor egy forintot sem fog látni. A mai ingatlanpiaci viszonyok nagyon feszítettek, szinte tolonganak az emberek a lakásokért, olykor még készpénzes vevők is akadnak, akik zsebből kifizetik az ingatlan teljes vételárát. Ez alapján nehéz elképzelni, hogy az eladó ne ragaszkodna valamekkora foglalóhoz. Azzal segíthetsz még az ügyön, ha a kiszemelt banktól előminősítést kérsz, hiszen ez jelzi, hogy hitelképes vagy, tehát nagy valószínűséggel megkapod a hitelt, és fogsz tudni fizetni az eladónak. Lényegében a többi a szubjektív elemeken, a szimpátián múlik…

Nézz utána, hogy melyek lehetnek a legjobb lakáshitelek! Ne feledd, hogy kollégáink segítenek abban is, hogy az élethelyzetednek megfelelő megoldást megtaláld!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehetséges mindez és mi lehet önerő?

Egy példán keresztül talán sokkal könnyebben megérhető, hogy miként lehetséges az önerő nélküli vásárlást megvalósítani a gyakorlatban. Tegyük fel, hogy egy 10 millió forintos lakást szeretnénk megvásárolni hitelből, amihez alapesetben legalább 2 millió forint önerőre lenne szükség. Ugyanakkor, ha például a szülők 10 millió forint értékű háza bevonható a hitelbe, akkor a két ingatlan 20 millió forintos értékből kiindulva lehetőség adódik akár 16 millió felvételére is önerő nélkül.

A hitelkalkulátorunk segítségével meg is néztük, hogy milyen kondícióval érhetők el a legjobb hitelek. Jól láthatod, hogy nagyon kedvezők a hitelkamatok, ma már azok a hitelek is rendkívül vonzók, ahol évekkel előre kiszámítható törlesztő. 5-10 éves kamatperiódus mellett is lehetőséged van 3,66-4,85% mellett rögzíteni a hitelt.

Azt viszont leszögeznénk, hogy sokkal biztonságosabb, ha valamekkora önerőt fel tudsz mutatni. Előre gondolkodva, a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően egy lakástakarék nyújt nagyon kedvező lehetőséget, hogy apránként összegyűljön az önerő. Ezen kívül a CSOK is beszámítható önerőként, amennyiben már meglévő gyermekek után járó támogatásról van szó.

Adott esetben a munkáltatói, önkormányzati támogatás/kölcsön is szóba jöhet, mint önerő. Ha pedig minden kötél szakad, az önerő kiegészítése történhet egy másik hitelből, például személyi kölcsönből. Azonban ez kevésbé ajánlatos, hiszen ez jelentős kockázatot visz a hitelügyletbe.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés