Lássuk, mit hozott a jegybank meglepetésszerű lakáshiteles bejelentése!

Lássuk, mit hozott a jegybank meglepetésszerű lakáshiteles bejelentése!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Két hónapja tudjuk, hogy ősszel a jegybank úgy próbálja lecsökkenteni a lakáshitelek kamatát, hogy egy új minősítési rendszert vezet be. Egyelőre sok még a nyitott kérdés, de megnéztük, hogy a bankok változtattak-e a kondícióikon ennek tudatában. Vegyes a kép, de a legtöbb bank kínálatában megtalálható 5 és 10 évre rögzített lakáshiteleknél csökkentek a költségek. A teljes futamidő alatt ezáltal 100-200 ezer forintot is megspórolhatunk.

Hamarosan jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek

Szinte napra pontosan két hónapja hozakodott elő a jegybank a legújabb tervével, amivel a továbbra is drágának tartott lakáshiteleket próbálná olcsóbbá tenni. Számtalan formában adott hangot a jegybank az utóbbi hónapokban abbéli aggályának, hogy a régió átlagához képest túlságosan magasak a hiteleknél alkalmazott felárak. Azonban érdemi változást nem tapasztaltak, ezért új eszközhöz folyamodnak.

Pedig a bankok igazán olcsón tudnak szabad forráshoz jutni. Gondoljunk csak bele, hogy a lekötött betétekre sok esetben csak alig valamivel többet, mint nulla százalékot fizetnek a bankok. Sőt, a bankközi piacon, a többi banktól is nagyon olcsón tudnak kölcsönt felvenni, és azt kihitelezni. A BUBOR 3 havi értéke mindössze 0,16%, vagyis valóban nagyon olcsón kaphatnak hitelt a bankok rövid távra.

A bank ahhoz képest, amilyen szinten kölcsönt kap, arra rátesz még egy jelentősebb kamatfelárat és ezen a megnövelt szinten kínálja a lakáshitelét. Egyéb költségek még rárakódhatnak, de a hitelkamat mértéke nem sokkal alacsonyabb, mint a hitel THM-je.

A jegybank azt találta ki, hogy létrehoz egy „fogyasztóbarát lakáshitel” minősítést, amit az a lakáshitel kaphat meg, amely:

  • a lakosság széles köre számára elérhető
  • könnyen érthető, összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető
  • rejtett költségeket és árukapcsolást nem tartalmaz
  • a hitelfelvevő megváltozott igényeihez rugalmasan alkalmazkodik és
  • a hitelkiváltásokból eredő előnyök kihasználására ösztönzőleg hat.

A közlemény akkor úgy fogalmazott, hogy két hónapos egyeztetés indul meg, élesben a rendszer ősztől üzemelhet. Igaz, még távol vagyunk ettől, de megnéztük, hogy a Bankmonitor adatbázisában szereplő lakáshitelek legjobbjai milyen változáson mentek keresztül a bejelentés óta.

A következő kalkulátor segítségével könnyedén összehasonlíthatod a lakáshiteleket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Óvatos helyezkedés indult meg

Egyelőre nem ismertek a pontos paraméterek, mindössze arról lehetett érintőlegesen hallani, hogy azok a lakáshitelek kaphatják meg a minősítést, amelyek legalább 3 évre rögzítik a kamatokat (más szóval a kamatperiódus legalább 3 éves).

Ezt alapul véve néztük meg az adatbázisunkban szereplő lakáshiteleket. Fontos hangsúlyozni, hogy az általunk választott példában nagyon változó a bankok stratégiája a kamatperiódusokat illetően. A 3 és 20 éves kamatrögzítés között a legtöbb ajánlattal 5 és 10 éves időtávon találkozunk, 3 évesből mindössze egy találat adódott (K&H), míg 20 évesnél is mindössze kettő (UniCredit, OTP).

A 3 éves kamatrögzítés esetén érthető módon nem történt változás az utóbbi 2 hónapban, ahogy meglepetésre a 20 éves futamidő alatt végig fix hitelek esetében az átlag fentebb tolódott. Méghozzá úgy, hogy a drágább lakáshitelt kínáló ajánlat THM-je nőtt. Ami egyet jelent azzal, hogy ha végig biztonságban akarnánk érezni magunkat, akkor a bejelentés előtti helyzethez képest többet kellene fizetnünk. A 10 millió forintos hitel esetében ez az jelenti, hogy átlagosan 81 147 forint helyett 82 755 forintot.

Szerencsére a legbővebb kínálattal jellemezhető 5 és 10 évre rögzített kamatú lakáshiteleknél csökkenést láthattunk a THM-ben, aminek mértéke közel 0,2% volt. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a folyamatok a legjobb 5 lakáshitel esetében érvényesek, ettől eltekintve azt mondhatjuk, hogy bizonyos fokú alkalmazkodás elindult.

A hitel átlagos költségéből kiindulva azt kapjuk, hogy két hónapja az 5 éves kamatperiódusú hitelért 426 forinttal többet kellett havonta fizetni (64 753 forintot), míg a 10 évesért 817 forinttal többet (71 013 forintot). Nem tűnik soknak a különbség, de ha a hitel teljes időszakára kivetítjük, akkor összességében 100-200 ezer forinttal kevesebbet kell most fizetnünk.

Nagy valószínűséggel a bankok többsége kivár addig, amíg a jegybank feltételrendszere világos lesz, és ezt követően kezd elgondolkozni azon, min változtassanak. A nagy kérdés most az, hogy megéri-e a kivárás, hiszen addig is emelkedhetnek a lakásárak. A Bankmonitor meglátása szerint már most is lehet találni az összehasonlítások után kedvező lakáshitelt, így érdemes minél hamarabb a döntést meghozni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés