Lekötnéd a pénzed? Mutatjuk, hogyan jársz a legjobban!

Lekötnéd a pénzed? Mutatjuk, hogyan jársz a legjobban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-19 Frissítve: 2021-08-06
 

Még az alacsony kamatok világában is számos befektetési lehetőség közül válogathatsz, viszont az elérhető hozam attól függ, hogy milyen időre tudod nélkülözni a pénzt és mekkora kockázatot vállalsz. Azt mindenképpen számításba kell venned, hogy elmúltak már azok az idők, mikor kockázatmentesen is kétszámjegyű hozamot érhettél el. Jelenleg a 3-4%-os hozamért cserébe is 3-5 évre kell elköteleződnöd, ennél többet csak egy rizikósabb befektetési alaptól várhatsz el.

Tartsuk be az ajánlott befektetési időtávot!

A lakosság a rövid lejáratú befektetéseket részesíti leginkább előnyben, ami a pár hónaptól legfeljebb egy évig terjedő lekötési lehetőségeket foglalja magában. Vagyis elvárás, hogy ne kelljen hosszú távon nélkülözni a pénzt és kellőképp biztonságos is legyen a befektetés.

Pár éve még a bankbetét tölthette be a legnépszerűbb rövidtávú megtakarítás szerepét, azonban jelenleg egy-két kiugró ajánlattól eltekintve azok a betétek kerültek többségbe, ahol a kamat a fél százalékot sem éri el. Ezenkívül a bankbetét helyettesítőjeként számon tartott pénzpiaci alapoknál is leszűkültek a lehetőségeid, gyakorlatilag 0% közelében van a várható hozam, de alaptól függően még negatív tartományba is zuhanhat.

Ha rövidtávon a bankbetéthez hasonló befektetést keresel, akkor egyértelműen a lakossági állampapírok jöhetnek szóba. Itt a lekötéshez nem kell külön feltételeket teljesítened (például új bankok kívüli forrás elhelyezése), viszont az egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy is 2%-os hozammal kecsegtet. Ráadásul, ha a Magyar Államkincstárnál vásárolsz állampapírt, a számlavezetési díj sem terhel, amivel jelentős összeget spórolhatsz meg.

Ugyanakkor, ha 2%-nál többre vágysz, nem tudsz mást tenni, mint egy hosszabb futamidejű befektetés mellett elköteleződni, illetve nagyobb kockázatot vállalni. Két éves időtávon már a bankbetétek is átlagosan 1,65%-os hozammal kecsegtetnek, ugyanakkor a Kétéves Állampapírral 2,5%-ot is elérhetsz. Ha ennél is magasabbra teszed a mércét, akkor is több befektetési lehetőség akad, viszont érdemes jól megfontolni a döntést, hogy elviselhető kockázatot vegyél a nyakadba.

Jelenleg az ingatlanlázzal összefüggésben az ingatlanalapok örvendenek nagy népszerűségnek. Viszont, arra figyelj, hogy egy ingatlanalap is jelentős kockázatot hordozhat magában, így nem érdemes rövid időtávú befektetésként tekinteni rá. Úgy számolhatsz, hogy legalább 3 évig érdemes tartanod az ingatlanalapot, de a múltból kiindulva a 3 éves átlagos hozam is mindösszesen 3%-os volt.

Ezt a szintet egy kockázatmentes befektetéssel is gond nélkül megütheted, ugyanis a 3 és 5 éves prémium állampapír rendre 3,55 és 3,8%-os hozammal vásárolható meg. Ráadásul az infláció alakulását lekövető értékpapírról van szó, ami azt jelenti, hogy az emelkedő inflációnak köszönhetően magasabb hozamot érhetsz el a közeljövőben (a reálhozamod pedig fix 1,75-2%).

Az abszolút hozamú alapok magasabb, akár 5-6%-os várható hozammal is kecsegtetnek, viszont ezért viszonylag nagy kockázatot is be kell vállalnod, így nem ajánlott 3-5 évnél kevesebb időre beszállni egy alapba.

Keress rá a legjobb befektetési alapokra a következő kalkulátor segítségével!

Hirdetés

Hirdetés

Így úszd meg adómentesen a befektetést!

Olyan időkben mikor az alacsony kamatok miatt minden forint számít, az adózási kedvezmények is fontos szemponttá válnak. Jelenleg az összes lakossági megtakarítási terméknél 15%-os sarcot számítanak fel az elért kamatjövedelemre illetve hozamra, amit azonban könnyen megúszhatsz.

Ha a nagyobb hozam miatt már úgyis a hosszabb futamidejű befektetésekben gondolkodsz, mindenképp érdemes megismerned a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) működését. Amennyiben ilyen számlára helyezed a befektetést 3 év után a 15%-os kamatadó helyett 10%-ot kell megfizetned, viszont, ha az 5. év végét is kivárod, teljesen adómentesen veheted fel a pénzt.

A TBSZ futamidejéhez jól passzol a prémium államkötvény, de gond nélkül megteheted azt is, hogy valamilyen befektetési alapot vásárolsz a számlára.

Hirdetés
Hirdetés