Lemarad a vállalkozói ingyenhitelről? Van más lehetőség is!

Lemarad a vállalkozói ingyenhitelről? Van más lehetőség is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-10
 

A kormány bejelentése óta óriási az érdeklődés a cégek újraindítását segítő, maximum 10 millió forint összegű ingyenhitel, hivatalos nevén kamatmentes újraindítási gyorskölcsön iránt. A március 8-tól igényelhető konstrukció azonban a vállalkozások egy része számára lesz csak elérhető. Ráadásul a kisbetűs feltételek között is vannak olyanok, amelyeknek nem biztos, hogy minden vállalkozás meg tud, vagy meg akar felelni. A Bankmonitor.hu szakértői most ezekre szeretnének rávilágítani, egyben jelezve: van más megoldás azok számára, akik az ingyenhitelből kimaradnak.

Az újfajta hiteltermék feltételei első látásra valóban nagyon kedvezőek: a Magyar Fejlesztési Bank értékesítési pontjain igényelhető újraindítási gyorskölcsönt sem kamat, sem másfajta kezelési költség és díj nem terheli, a legfeljebb 10 éves futamidő első három évében pedig visszafizetést sem kell teljesíteniük az adósoknak. A törlesztést legkésőbb a negyedik év elejétől kell elkezdeni és havi egyenlő részletekben teljesíteni a futamidő végéig. A kölcsön fedezeteként a tulajdonosok készfizető kezességét kérik, de ehelyett felajánlhatnak tárgyi biztosítékot is.

A kedvező feltételek miatt jó esély van arra, hogy a 100 milliárdos kerettel meghirdetett hitelkonstrukció sikeres lesz, és a rendelkezésre álló forrás már a 2021. november 30-i igénylési határidő előtt kimerül. Sok vállalkozásnak valószínűleg tényleg ez a kölcsön hozza meg az új élet lehetőségét. Azonban nemcsak a keretösszeg limitált, hanem számos más korlát is áll a hitelfelvevők előtt, amelyek miatt a nagyon sok vállalkozás nem fog tudni élni ezzel a lehetőséggel – nekik fogunk cikkünk második részében másfajta lehetőségeket kínálni.

Hirdetés

Hirdetés

Ki kaphat és ki nem?

A gyorskölcsönt eleve csak azok a vállalkozások vehetik fel, amelyek főtevékenysége a konstrukció leírásában megjelölt 25 féle tevékenységi kör valamelyikébe tartozik. Az említett 25 féle tevékenységi körben főleg a turizmussal, vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos TEÁOR-számok szerepelnek, de a különböző sport- és rekreációs tevékenységeket végző, valamint a szórakoztatóiparban tevékenykedő vállalkozók is megkapják a lehetőséget. Van arról szó, hogy az ingyenhitel konstrukcióját a későbbiekben kiterjesztenék más, a járvány által sújtott ágazatokra is, de ez még a jövő zenéje.

A megfelelő TEÁOR-számnak ráadásul nemcsak most kell teljesülni, hanem igazolhatóan már 2019. január 1-jén is ezekben az ágazatokban kellett, hogy működjön a pályázó cég. Ráadásul nyereséges is kellett, hogy legyen a Covid előtti időszakban. Látható tehát, hogy kizárólag a 2019. január 1. előtt alapított vállalkozások jöhetnek szóba!

Mire lesz ez elég?

A tízmillió forintos kölcsönösszeg is jól hangzik, de jó tudni, hogy az újraindítási gyorskölcsön legfeljebb a kölcsönfelvevő 2019-es teljes, azaz 12 hónapos éves árbevételének mértékével egyezhet meg. Vagyis az a vállalkozás, amely 2019-ben 6 millió forint árbevételt ért el, az ebben a konstrukcióban is legfeljebb 6 millió forint hitelhez juthat. Kérdés, hogy mire megy ezzel, hiszen azóta akár többszörösére is bővülhetett a forgalma.

A gyorskölcsön pozitív hatása leginkább az alacsony összege miatt kérdéses: hiszen az életképes cégek sokszor ennél lényegesen nagyobb hitellel tudnak tényleg szárnyakat kapni – magasabb összeget (államilag támogatott, alacsony kamattal) viszont csak a Széchenyi Kártya-konstrukciókban, vagy az NHP Hajrá! programban, esetleg az Eximbank kárenyhítő hitelprogramjának keretében lehet megpályázni.

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Megéri a sok adminisztráció?

A harmadik fontos dolog, ami valószínűleg megszűri majd az érdeklődést a gyorskölcsön iránt, a felhasználás korlátozása és az azzal való elszámolás adminisztrációs terhei. A gyorskölcsönt ugyanis nem költhetjük akármire, viszont nagyon részletesen el kell számolnunk azzal, hogy mire fordítottuk minden egyes forintját. A konstrukció leírásából egyértelműen kiderül, hogy például semmiféle adókötelezettséget nem lehet ebből az összegből teljesíteni, ráadásul külön kell vezetni a könyvekben a kölcsön terhére megvalósított beszerzéseket, amelyekre nézve eléggé részletes és számos korlátozást tartalmazó feltételrendszert ír elő a tervezet. A már említett programokban ugyanakkor találhatóak olyan hitelfajták is, amelyek teljesen szabadon felhasználhatóak.

A szigorú szabályok ellenére persze biztos, hogy bőven lesznek jelentkezők és nyertesek az ingyenhitel-pályázaton. Mint ahogyan van megoldás azok számára is, akik ezért vagy azért kiszorulnak a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön felvételéből. Hogy melyek ezek a lehetőségek – a Széchenyi Kártya Programban, az NHP Hajrá! konstrukciókban, vagy éppen az Eximbanknál – , azt egy vállalati hiteltanácsadó tudja a legpontosabban felmérni. 

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés