Már csak 2 hétig elérhető a 280 000 forintos állami támogatás!

Már csak 2 hétig elérhető a 280 000 forintos állami támogatás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-14 Frissítve: 2021-04-22
 

Ez már az utolsó pillanat: még 2 hét van hátra, utána örökre elvesznek az idei állami támogatások. A cikkből kiderül, pontosan mit kell tenni a 280 000 forintos támogatás kihasználásáért. Akik esetleg nem jogosultak erre, ők is kaphatnak néhány tippet, hogy miként juthatnának hasonló jellegű előnyökhöz!

A címben is említett 280 000 forintos állami támogatásra azok jogosultak, akik még idén elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást.

Figyelem! A támogatás minden évben megigényelhető, így azok azok számára is elérhető, akik már rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarítással. Ezért érdemes észben tartani, vagy akár beírni már most naptárunkba, hogy év vége előtt meglegyen a támogatás kihasználásához szükséges befizetés.  

Kiknek kell félretenniük a nyugdíjukra?

Sok szó esik arról, hogy az egyre rosszabbodó demográfiai helyzet miatt 15-20 év múlva komoly veszélyben lesz a nyugdíjrendszer. Ennek következtében a mai aktív dolgozók leendő nyugdíja kb. a 40-50%-át fogja kitenni a mostani bérüknek. (Feltéve, hogy bejelentett alkalmazottként dolgoznak, hiszen mindenki más még ennél is kevesebb nyugdíjra számíthat.) Akik nem szeretnék elveszíteni a korábban megszokott jövedelmük nagy részét, nekik kötelességük az öngondoskodás.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehet ehhez 280 000 forintos támogatást szerezni?

A nyugdíjproblémát az állam is felismerte, ezért pénzzel támogatja mindazokat, akik takarékoskodnak a saját nyugdíjukra. A támogatás minden évben igényelhető: a megtakarítók a saját éves befizetéseik 20%-ára jogosultak, amit személyi jövedelemadó-visszatérítés formájában kapnak meg.

A különböző nyugdíjmegtakarítási szerződések után más-más összegű támogatás jár. Az önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) tagok évi 150 000 forintot, a nyugdíjbiztosítással rendelkezők évi 130 000 forintot, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) tulajdonosai pedig évi 100 000 forintot kaphatnak, de a támogatás összesített maximuma évi 280 000 forint.

Mennyit nyerhetnek, akik kihasználják ezt a lehetőséget?

A 20%-os támogatás önmagában is jól hangzik, de érdemes megnézni a megtakarítás teljes futamideje alatt kifejtett hatását is. Az alábbi ábra megmutatja, mennyi pénzt nyerhetnek azok, akik elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást.

Az SZJA-jóvíárás hatása a nyugdíjcélú megtakarítások lejárati összegére

Látható, hogy akár 2-3 millió forintot is érhet az állami támogatás (és annak hozamai), ha valaki havi 30 000 forintot tesz félre. A nyugdíjcélú megtakarítások – leegyszerűsítve – a nyugdíjkorhatár elérésekor járnak le, ami a mai aktív dolgozók számára egyelőre 65 év. Azaz 35 éves korban elkezdve 30 éven keresztül lehet takarékoskodni, de 50 évesen indítva is még 15 év van hátra. A felhalmozott összegek idős korban egy stabil jövedelmet tudnak majd biztosítani az állami nyugdíjon felül.

Mikor érkezik meg az adóvisszatérítés?

A megtakarítók évente egyszer, az adóbevallás alkalmával igényelhetik a támogatást, a bank, biztosító vagy nyugdíjpénztár által kiállított igazolás alapján. Ahhoz, hogy valaki 2021-ben jogosult legyen az SZJA-visszatérítésre, már 2020-ban rendelkeznie kell nyugdíjcélú megtakarítással! Azaz körülbelül 2 hét maradt arra, hogy valaki megkössön egy ilyen szerződést, és elkezdjen rá pénzt befizetni.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hová érkezik pontosan a támogatás?

A támogatás a nyugdíjmegtakarítási számlára érkezik, és ott is kell maradnia. Aki idő előtt (tehát a nyugdíjkorhatár betöltése előtt) próbálna hozzáférni, neki a korábban kapott támogatás 120%-át kell visszafizetnie a NAV felé, illetve adózási kötelezettsége merülhet fel. Ennek oka, hogy az állam a nyugdíjcél elérésére adta a pénzt, és ha valaki nem arra használná fel, attól azonnal visszaköveteli.

Kik nem jogosultak erre a támogatásra?

Mivel az állami támogatás gyakorlatilag SZJA-visszatérítés, ezért csak azok jogosultak rá, akik fizetnek személyi jövedelemadót. Például a katás vállalkozók ki vannak zárva ebből a klubból, hiszen ők csak a havi 50 000 forintos tételes adót fizetik. (Ugyanakkor az ő számukra is létezik megoldás a támogatás megszerzésére, de ehhez némi szemfülességre van szükség.)

Milyen további támogatások érhetők el jelenleg?

A piacon számos egyéb támogatás is elérhető, mellyel a magyar állam a megtakarítókat szeretné segíteni. Akik nem tudják kihasználni a 20%-os SZJA-visszatérítést, nekik egy tartós befektetési számla (TBSZ) jelentheti a megoldást. A TBSZ egy egyszerű értékpapírszámla, melynek segítségével széleskörű befektetéseket (például nyugdíjcélú előtakarékosságot) lehet megvalósítani. A TBSZ-tulajdonosok 5 év után mentesülnek a kamatadó-fizetés terhe alól, de már 3 év után is alacsonyabb (15% helyett 10%) adófizetési kötelezettségük keletkezik.

Népszerű állami konstrukció még a Babakötvény, amely egy speciális állampapírt jelent. Bár sokan a Magyar Állampapír Pluszt favorizálják, mégis igen gyakran kedvezőbb lehet a Babakötvény! A gyermek számára félretett összegekre infláció feletti 3%-os kamatot fizet az állam, ami jelenleg 6,4%-os fix kamatot ígér. Ezen felül minden 2006-os születésű, illetve annál idősebb gyermek számára egy egyszeri 42 500 forintos állami támogatás is elérhető! Végül a szülők saját befizetéseit 10%-os támogatással fejeli meg az állam, legfeljebb évi 60 000 forintos megtakarításig.

Aki szeretné kihasználni a megtakarításokkal járó állami támogatásokat, a Bankmonitor szakértőitől ehhez ingyenes segítséget is kaphat.

Hirdetés
Hirdetés