Már most érdemes félretenni a karácsonyi ünnepekre

Már most érdemes félretenni a karácsonyi ünnepekre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-25
 

Elmúlt a nyár, elkezdődött a iskola, sok család gondolhatja, hogy egy kis megnyugvás következik, legalábbis a kiadások terén. Ez igaz is, ha most tudatosan elkezdenek megtakarítani, akkor a karácsonyi kiadások sokkal kevésbé lesznek megterhelőek.

Véget ért a nyári szezon, elkezdődött az iskola, ami jelentős kiadásokkal járhatott, magyar családok kasszája kiürülhetett az őszre. Az elkövetkező időszak – hacsak nem kezd bele valaki például egy lakásfelújításba – megnyugvást jelentheti sokak számára. A következő jelentősebb anyagi kiadás karácsonykor lesz, amikor elkezdődik a hajsza az ajándékok után. Emiatt sokak számára a szilvesztert követően kezdődik el a böjt, ekkor jelentkeznek a decemberi extra kiadások negatív hatásai. Csökkenteni lehet a következményeket, ha már most tudatosan elkezdik a felkészülést az ünnepekre.

Hirdetés

Hirdetés

A karácsonyi kiadások megtervezése 

Először is mindenkinek át kell gondolnia, hogy mire költ majd az ünnepek alatt és azok mennyibe kerülhetnek? A legjelentősebb tétel a karácsonyi ajándékok beszerzése, de a szilveszteri buli vagy az ünnepi menü sem olcsó. A kalkulációt minden családnak magának kell elvégeznie, mi most a Budapest Bank kutatásából indultunk ki, mely szerint egy átlagos magyar 56 ezer forintot tervezett be karácsonyi ajándékok vásárlására 2018-ban.

Ha ezt megnöveljük az idei évre várt átlagos áremelkedéssel – ennek mértéke az MNB várakozásai alapján 3,3% lesz – és megszorozzuk kettővel, akkor megkaphatjuk egy átlagos család várható kiadásait. Ha ehhez még hozzávesszük az ünnepekhez kapcsolódó további kiadásokat – ezt 20 ezer forintra becsültük -, akkor 130 ezer forintot kapunk, vagyis ez lenne egy átlagos család karácsonyi extra kiadásainak összege, melyet ki kell kigazdálkodni az elkövetkező időszakban. Sokan aktuális, decemberi havi fizetésükből képesek kifizetni a plusz költségeket, mások meglévő megtakarításaikból állják ezeket. De mit tehet az, aki most szeretné kigazdálkodni ezt az összeget?

Milyen megtakarítási formák jöhetnek szóba?

Nagyjából három hónap van karácsonyig, ez alatt az idő alatt kell előteremteni a betervezett kiadások fedezetét – nem baj, ha kicsivel nagyobb megtakarítást irányzunk elő, ebből fedezni lehet néhány nem várt extra kiadást is. Elég lehet tehát havonta 50 ezer forintot félrerakni. Két átlagbérrel rendelkező személy – a KSH június hónapra érvényes adatai alapján – havonta nettó 485 200 forintot keres, ennek 9 százalékát tenné ki a betervezett havi megtakarítás.

De hova tegyük ezt az összeget, egyáltalán érdemes bárhova is elhelyezni ilyen rövid időre? A válasz – még ilyen  alacsony kamatkörnyezet mellett is – igen. Ezzel, ha relatív kis összeggel is, de növelni tudjuk a pénzünket. Ráadásul sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy a nálunk lévő pénzt elköltsük. Ezt pedig egy megtakarításnál nem, vagy csak nehezebben tudjuk megtenni.

Az biztos, hogy rövid távú, rugalmas és biztonságos megtakarítást érdemes választani. Ezeknek a feltételeknek teljesen megfelel egy betéti konstrukció.

 

A kiválasztott lekötött betéteknél a bankok egyedül azt a feltételt kérhették, hogy az elhelyezett megtakarítás bankon kívüli, új pénz legyen. Természetesen elérhető magasabb hozam is további feltételek vállalása mellett, ezeknek a Bankmonitor Bankbetét Kalkulátorának segítségével lehet utánanézni. A lekötött betét nem feltétlenül jó megoldás a havi megtakarítóknak, ugyanis a lekötések eltérő időpontban indulnának. Ha egyszerre szeretnénk felvenni a pénzt, akkor egyes betéteket valószínűleg fel kellene törni, ebben az esetben pedig a kamat jóval alacsonyabb lenne.

A Cetelem Takarékszámlája viszont jó megoldás lehet a rendszeres havi megtakarítóknak, a konstrukció rugalmas, a pénzhez bármikor hozzá lehet férni. 1% pedig jelen kamatkörnyezetben elfogadható biztonságos hozamszint.

A Magyar Állampapír Plusz is szóba jöhet, mint megtakarítási forma. A konstrukció igen népszerű és 4,95% EHM értéke 5 éves futamidőre eléggé megnyerő. Jelenleg legrosszabb esetben is 99,75%-os árfolyamon ki lehet szállni a megtakarításból – a kamat esedékességet követő 5 munkanapon belül 100%-os árfolyamon lehet ezt megtenni. Már nagyjából egy hónap után veszteség nélkül eladható a kötvény. Ez után minden egyes nap nyereséget termelne, ráadásul a betéttel szemben ez a konstrukció kamatadómentes is. Hátránya hasonló, mint a lekötött betéteké volt, a havonta kisebb összeget megtakarítóknak több részletben kellene megvenniük a papírt és lehet nem minden vásárlásunk termelne már nyereséget akkor, amikor a pénzre szükségünk lenne.

Ha már jelenleg is van megtakarításunk, akkor ideális lehet egy lekötött betét, vagy a Magyar Állampapír Plusz is, ha havonta tennénk féle, akkor pedig érdemes lehet valamilyen takarékszámlát, vagy rendszeres megtakarítási programot választani.

1
Hirdetés
Hirdetés