Meghökkentő pénzügyi döntések! Forintot bíztak nőkre

Meghökkentő pénzügyi döntések! Forintot bíztak nőkre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-08
 

A férfiakhoz hasonlóan a hölgyek számára is rendkívül fontos szerepe van a pénznek a mindennapi életben. A pénz a mennyiségétől függően jelentős örömforrás, de komoly feszültségforrás is lehet, a pénzhiány nem véletlenül az egyik leggyakoribb válóok. A K&H Alapkezelő – átlag feletti megtakarítással rendelkező (nem reprezentatív) – felmérése azt vizsgálta, hogy mi történik akkor, ha van pénz, és annak sorsáról a hölgyek döntenek.

A háztartási kiadásokról a nők, a befektetésekről inkább a férfiak döntenek

A családi költségvetés elkészítése, az adott hónapban várható bevételek és kiadások számbavétele, azok ütemezése inkább a hölgyek dolga, ezért az általános közvélekedés úgy tartja, hogy a háztartásokon belül a gyengébbik nemet illeti meg a gazdasági miniszteri, leánykori nevén a pénzügyminiszteri poszt.

A jól hangzó tisztség könnyen papírkoronának bizonyulhat, amennyiben a háztartási kiadásokon túlmutató pénzügyi döntések kerülnek napirendre. Ekkor rendszerint a pénzügyekben tájékozottabb, döntéshelyzetben határozottabb, a különböző – gyakran kockázatosabb – megtakarítási lehetőségek iránt jobban érdeklődő férfiak veszik át az irányítást.

Ismerd meg Te is a – kockázatvállalási hajlandóságodhoz mért – befektetési lehetőségeket!

Az alapkezelő két és félezer prémium ügyfelet, köztük több mint ezer hölgyet kérdezett meg arról, hogy hogyan döntenek a megtakarításaikról. A válaszadók közül a hölgyek 86,8%-a, míg a férfiak 81,8%-a tájékozódik elsősorban a bankfióki tanácsadóktól az aktuális befektetési lehetőségekről, ami prémium ügyfelekről lévén szó nem nagy meglepetés.

A hölgyek 30,1%-a, a férfiak 45,3%-a használja az internetes portálokat ilyen célból, számukra nagy segítséget nyújthatnak a termékeket néhány kattintás után összehasonlító kalkulátorok, legyen szó állampapírokról, befektetési alapokról vagy lekötésekről.

„Az eredmények alapján a nők szívesebben hallgatják meg mások véleményét, tanácsát mikor a megtakarítási lehetőségek közül választanak. A visszajelzések alapján, míg a férfiaknak több mint harmada egyedül dönt megtakarításairól, addig a hölgyeknek csupán megközelítőleg ötöde tesz így. Ennek oka feltehetően abban keresendő, hogy a férfiak aktívabban tájékozódnak a megtakarítási lehetőségeket illetően, gyakrabban olvasnak pénzügyi híreket, látogatnak szakmai rendezvényeket, és jóval intenzívebben böngészik az ilyen témájú internetes oldalakat” – foglalta össze az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Tartalék, nyugdíj, gyerekek támogatása

A válaszokból kiderült még, hogy a férfiak és a hölgyek is elsősorban általános tartalékot képeznek a megtakarításaikból, a hölgyeknél ezt követte a nyugdíjtartalék, majd a gyermekek jövőjének támogatása akár egy lakáskasszával. Érdekes, hogy a férfiak válaszaiból az derült ki, hogy számukra a gyermekek útnak indítása elsőbbséget élvez a nyugdíjcélú megtakarításokkal szemben.

Az alacsony kamatok ellenére a férfiak tizede és a hölgyek ötöde elutasítja a lekötésektől kockázatosabb megtakarításokat. A válaszadó urak 30%-a, míg a hölgyek 24%-a rendelkezik abszolút hozamú alappal, ami azt igazolja, hogy a kockázatvállalás az idősebb korosztálytól sem teljesen idegen.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés