Megkaphatod már most a 2021-től induló lakástámogatásokat?

Megkaphatod már most a 2021-től induló lakástámogatásokat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-07 Frissítve: 2020-11-06
 

Sokan kivárnak a lakásvásárlással, felújítással, hiszen a jövő évtől számos új támogatást vezetnek be. Nem kell azonban minden esetben a jövő évet várnod: az új támogatások egy részét már most kihasználhatod. De a többi érdekében is sok mindent megtehetsz már ma is.

A jövő évtől a jelenleg is elérhető lakás-, családtámogatások mellé számos új kedvezmény lesz  elérhető:

Sokaknak érdemes megvárniuk a kedvezményeknek az indulását, de tényleg minden esetben csak a jövő évben érdemes bármit is lépni?

Hirdetés

Hirdetés

Az áfa-csökkentésénél a vételár megfizetésének dátuma az irányadó

Az új építésű lakások áfa-csökkentésének részletszabályai már megjelentek. Ezek alapján nem az adásvételi szerződés megkötésének dátuma, hanem a vételár megfizetésének időpontja lesz lényeges a kedvezmény szempontjából.

Az adó csökkentése nem jelenti azt, hogy az árak is mérséklődni fognak. A kérdés az, hogy a kivitelezők, eladók milyen mértékben adják át a vevőknek az adócsökkentést.

Ez azt jelenti, hogy akár már most megkötheted az adásvételi szerződést – egy olyan lakásra is, amelyre jelenleg 27% áfa fizetési kötelezettség lenne -, a jövő évtől megfizetett részletekre azonban már a csökkentett adó lesz érvényes.

Nagyon fontos a szerződés szövege: amennyiben kizárólag a bruttó vételár szerepel benne, akkor a jövő évben nem csökkenne a fizetési kötelezettséged, gyakorlatilag a nettó ár emelkedne meg. Ha viszont a szerződésben a nettó vételár és az áfa külön szerepel, akkor a  megfizetett részlet a módosuló adó miatt kisebb lenne.

Az illetékmentesség szempontjából az adásvételi szerződés aláírása számít

A csok támogatást igénylők illetékmentessége a 2020. december 31-ét követően aláírt adásvételi szerződésekre lesz érvényes. Ennek kihasználásához mindenképpen érdemes megvárni a jövő év elejét.

Ha már most megtaláltad álmaid otthonát, de nem szeretnél rá illetéket fizetni, akkor bizony várnod kell a végleges adásvételi szerződés aláírásával. Ugyanakkor valamilyen előzetes szerződést még köthetsz az eladóval és az alapján át is adhatsz egy előre meghatározott összeget előlegként. Ezt a döntést azonban alaposan gondold át: komoly bizalom kell ahhoz, hogy végleges adásvételi szerződés nélkül pénzt fizess ki.

Az áfa-visszaigénylés, a felújítási támogatás és a tetőtér-beépítési támogatás részletei még nem ismertek

Ha ezeket a támogatásokat szeretnéd kihasználni, akkor nem érdemes komolyabb munkálatokba kezdened, vagy éppen szerződést kötnöd, amíg a részletszabályok nem jelennek meg.

A felújítás, építkezés azonban időigényes folyamat, emiatt a mesteremberekkel célszerű előre egyeztetni: a legtöbb esetben bizony csak hónapok múlva lehet szabad időpontot szerezni.

Ha mindenképpen szeretnél felújítani, a szülői ház tetőterét beépíteni, akkor már most érdemes szakembert keresni. Ezzel számos vesződségtől kímélheted meg magadat a jövő évben, sőt akár a munkálatok is gyorsabban befejeződhetnek.

A hitelképességed is érdemes már most felmérni

Ha kölcsönre is szükséged lenne a lakáscélod megvalósításához, akkor már most érdemes kiválasztanod a lakáshitelt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a legolcsóbb ajánlatot:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Emellett érdemes lehet a kiválasztott bankkal is felvenni a kapcsolatot és egy előzetes hitelminősítést elvégeztetni. Ebből megtudhatod, hogy nagy valószínűséggel mekkora összegre lehetsz jogosult.

Bankmonitor tipp:
Érdemes lehet már most aláírni az adásvételi szerződést, amennyiben csok támogatás nélkül vennél új építésű lakást. Fontos azonban, hogy a pénzügyi teljesítés a jövő évben történjen meg. Emellett a szerződésben a vételár helyes feltüntetésére – nettó ár és áfa megbontása – is kiemelt figyelmet kell fordítanod.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés