Melyek most a legolcsóbb építési hitelek Magyarországon?

Melyek most a legolcsóbb építési hitelek Magyarországon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-07
 

Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű helyzetben. Ugyan elérhető néhány támogatási lehetőség, de nagy valószínűséggel banki hitelt is igénybe kell venned, hogy a létrejövő új otthon minden benne lakó kényelmét maximálisan kiszolgálja. Mutatjuk, melyek most a legolcsóbb hitelek építkezésre és hogyan érdemes elindulni.

Miben egyedi az építési hitel?

Az építési hitel a jelzáloghitelek egy speciális formája, amelyet lakás, illetve családi ház építéséhez vehetsz igénybe. A kölcsön fedezete általában a felépülő otthon, amelynek jövőbeni értéke lesz mérvadó, amikor a finanszírozó pénzintézet megállapítja, hogy mekkora hitelösszegre számíthatsz.

A becsült forgalmi értéknek legfeljebb 80 százaléka lehet a felvehető kölcsön összege, így az igényléskor legalább 20 százalék önerőre is szükséged lesz. Ettől a bankok szigorúbban is eljárhatnak, éppen ezért érdemes körültekintően kiválasztani, mely pénzintézet mely termékére adod be az igénylést.

Természetesen az ingatlanfedezet mellett több fontos szempontot is figyelembe vesz a bank, például az igénylő(k) jövedelmi helyzetét, ezt pedig minden pénzintézet sajátos elbírálás keretében vizsgálja, vagyis könnyen lehet, hogy amíg az egyik banknál a jövedelmed alapján elutasításra kerülnél, addig egy másiknál sikeres igénylést zárhatsz. 

A lakáshitelekhez, szabad felhasználású jelzáloghitelekhez képest az építési kölcsön speciális konstrukció, hiszen a hitel nem egy összegben, hanem szakaszosan kerül folyósításra az építkezés készültségi fokainak megfelelően, illetve az önerőre sem a klasszikus szabályok vonatkoznak. Éppen ezért érdemes már a tervezési fázisban igénybe venni egy szakavatott független pénzügyi szakértő díjmentes segítségét, aki eligazít a részletszabályok és banki eljárásrendek tengerében. 

Hirdetés

Hirdetés

Hasonlítsd össze a legjobb hiteleket építkezésre!

A finanszírozás ideális módjának megtalálása nem gyerekjáték, hiszen már néhány százalékos kamatkülönbség is több százezres, vagy akár milliós többletkiadást eredményezhet. A tájékozódásban hatalmas segítség egy jó hitelkalkulátor, ami amellett, hogy személyre szabottan kilistázza az aktuálisan elérhető legjobb banki ajánlatokat, az alapvető igénylési feltételekről is tájékoztat.

A Bankmonitor építési hitel kalkulátorával összeállítottunk egy-egy top 3-as listát, melyek most a legolcsóbb építési hitelek 20 és 50 millió forintra, és azoknak is adunk iránymutatást, akik energiahatékony ingatlant szeretnének építeni. 

Top 3 építési hitel 20 és 50 millió Ft igénylése esetén.

Ha az építkezés költségéhez már csak 20 millió forint hiányzik, a dobogós ajánlatokat jelenleg a K&H Bank, a CIB Bank és az új MBH Bank kínálja. Érdemes mindhárom konstrukciót áttekinteni és megismerni az igénylési feltételeket is, hiszen ahogy a táblázatban is látható, a havi törlesztőrészletek között csekély a különbség, de összességében a teljes visszafizetendő összegben már markánsabb az eltérés.

Ha 50 millió forint szükséges az építkezéshez, a dobogós bankok nem változnak, de a sorrend teljesen más képet mutat. A nagyobb hitelösszegre az MBH Bank nyújtja a legkedvezőbb építési hitelt, ugyanakkor a második helyre érkező K&H Bank Minősített Fogyasztóbarát lakáshitele is éppen csak lemarad tőle, a futamidő alatt visszafizetendő összes költség tekintetében csupán alig több mint 300 ezer forint a differencia.

Újabb konstrukciók jelennek meg ugyanakkor az építési hitel kalkulátor listáján, ha energiahatékony épületre szeretnénk a kölcsönt igénybe venni. A K&H Zöld lakáshitele rendelkezik most a legkedvezőbb költségekkel, amely 130 ezer forint Bankmonitor kedvezménnyel elérhető, az értékbecslés díja pedig teljes egészében visszatérítésre kerül az igénylők részére. Ez a konstrukció zöld otthon építésére illetve megvásárlására is fordítható, ahol az ingatlannak el kell érnie a BB energetikai besorolást és az éves primer energiaigénye legfeljebb 80 kWH/m2/év lehet.

Kalkulálj
Nézd meg, hogy a terveidhez melyik hitelkonstrukció lenne ideális!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban építkezésre?

A CSOK, a CSOK Hitel, illetve a támogatáshoz kapcsolódó kedvezmények, például az illetékmentesség vagy a kedvezményes, 5 százalékos áfa új lakás vásárlása vagy építkezés esetén 2023-ban is elérhető. Az ingatlanfedezet nélkül vállalható Babaváró támogatási programot a legtöbb család különböző lakástervek megvalósítására veszi igénybe, de jellemző, hogy kiegészíti a lakás- vagy építési hitelhez szükséges önerő mértékét, beleforgatja a vételárba, de akár fedezheti belőle az új családtagok érkezéséhez szükséges élettér bővítését, korszerűsítését is.

A támogatásokkal elérhető anyagi előny vitathatatlan, így érdemes utánajárni, milyen állami segítség érhető el napjainkban, és milyen feltételekkel.

Hirdetés
Hirdetés