Melyik állampapírt érdemes választani a jelenlegi inflációs környezetben?

Melyik állampapírt érdemes választani a jelenlegi inflációs környezetben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-10
 

Júliusban 3,8%, míg augusztusban 3,9% volt az éves átlagos áremelkedés – azaz az infláció – nagysága hazánkban. A szakértők véleménye szerint ez a magas érték várhatóan év végéig velünk is marad. A növekvő infláció hatással lehet a megtakarítások hozamára is, így befolyásolhatja azt is, hogy mibe fektetjük a pénzünket. Ez különösen igaz a lakossági állampapírok esetében.

Az áremelkedés növekedésének nem csak akkor érezhetjük a hatását, ha boltba megyünk vásárolni: a hitelek kamatára és a megtakarításokra hozamára is komoly hatása lehet. Az infláció mértéke akár azt is befolyásolhatja, hogy melyik befektetést választjuk: ez különösen igaz, ha valamilyen állampapírban gondolkodunk, hiszen egyes papírok esetében az infláció közvetlenül meghatározza a kifizetett kamat nagyságát.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) vagy Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az ideális választás?

A PMÁP konstrukció kamata évente változik, nagysága két elemből tevődik össze: az éves infláció mértékét növelik meg egy fix kamatfelárral. (Az 5 éves futamidejű prémium állampapír esetében a kamatfelár nagysága jelenleg fix 1,4%.) Vagyis az infláció nagysága közvetlenül befolyásolja az elérhető nyereséget.

A MÁP Plusz – más néven szuperállampapír – egy fix kamatozású konstrukció, amelynél a kamat az idő előrehaladtával növekszik. Ha végig megtartjuk a papírt, akkor 5 év alatt az átlagos hozam 4,95% lenne. A konstrukció 2019 júniusi bevezetésekor igen kedvező volt ez a hozamígéret – az alacsony kockázatú befektetések között -, de vajon az infláció megemelkedésével megváltozott a helyzet?

Ha a MÁP Plusz kötvénybe 10 millió forintot fektetünk, akkor nagyságrendileg 12,7 millió forintunk lesz 5 év múlva. Ilyen egyszerűen nem mondható meg az 5 éves PMÁP kötvényről, hogy mennyit fog érni lejáratkor, mivel a papír hozama függ az inflációtól. Ha a teljes futamidő alatt változatlan mértékű átlagos áremelkedést feltételezünk, akkor 3,6%-os infláció mellett már a prémium kötvényen érhető el nagyobb nyereség. Ennél nagyobb mértékű drágulás esetén a prémium kötvény, míg ennél kisebb mértékű infláció esetén a szuperállampapír lehet a nyerő választás.

A KSH havonta közzéteszi az éves infláció nagyságát – hogyan változtak az árak átlagosan az előző év azonos hónapjához képest -, a kihirdetett számokból jól látszik, hogy igen hektikus az idei év: eddig 5 hónapban haladta meg a drágulás mértéke a 3,6 százalékot. Az infláció legalacsonyabb idei értéke eddig 2,20% volt májusban, míg a legmagasabb 4,40 százalék volt februárban. Ebből már látható, hogy egyáltalán nem tűnik egyszerűnek választani a két lakossági állampapír közül, különösen akkor, ha az idő előtti visszaváltás lehetősége is felmerül bennünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történne, ha 1 év után eladjuk a kötvényeket?

Ebben az esetben a MÁP Plusz kötvényen csak az első éves kamatokat érhetnénk el – a papír kamata folyamatosan emelkedne az 5 év alatt -, ezért jelentősen elmaradnánk a beígért éves 4,95%os hozamtól. Ha a PMÁP esetében az idén megjelent inflációs értékek átlagával számolnánk – mértéke 3,40% lenne -, akkor a kamat az első évben 4,8% lenne. Ez alapján a prémium kötvény lenne a nyerő.

Mennyi a nyereség a MÁP Plusz, 5 éves PMÁP kötvényen, ha 1 év után eladjuk?

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, számolni kell ugyanis a papírok visszaváltási árfolyamával is. Ha a Magyar Államkincstárnál vásároljuk meg a PMÁP-ot, akkor a visszaváltási árfolyam a futamidő alatt 98% lenne. A Magyar Állampapír Plusz eladási ára ennél jóval kedvezőbb 99,75% lenne, ráadásul a hozamfizetést követő 5 munkanapon belül 100%-os áron adható el a papír. Ezt figyelembe véve pedig már a szuperállampapíron érhető el 1 év alatt nagyobb nyereség.

Akkor melyik állampapírt érdemes választani?

A teljes 5 éves futamidő alatt és 1 éves időtávon is jobban megérheti a szuperállampapír, amennyiben az infláció nem emelkedik meg tartósan. Azonban az elmúlt időszak azt mutatja, hogy az átlagos árváltozás mértéke igen rövid időn belül is jelentősen megváltozhat: láthattunk igen magas és alacsony inflációs értékeket is, ez pedig jelentősen befolyásolhatja a PMÁP kötvényen elérhető nyereséget.

A magas infláció pedig hosszú távon jelentősen lecsökkentheti a MÁP Plusz papíron elérhető reálhozamot – az inflációval csökkentett hozam -, ami viszont az 5 éves futamidejű PMÁP esetében jelenleg fix 1,4%.

Éppen ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni a befektetett összeg felosztásán a két papír között, ezzel ugyanis bármilyen irányba is mozdulna el az infláció a pénzünk egy része kielégítő hozamot termelne számunkra.

Az államkötvények azonban nem feltétlenül megfelelők speciális, hosszabb időre szóló célok teljesítésére. Ha például nyugdíjas éveinkre szeretnénk félretenni, akkor érdemes valamilyen nyugdíjmegtakarítást választani. Egy ilyen befektetésbe havonta kisebb összeget is elhelyezhetünk, ráadásul az éves befizetések 20%-át megkaphatjuk állami támogatásként, ami hosszú idő alatt jelentősen megnövelheti megtakarításunk értékét.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés