Mennyi megtakarítása és hitele van egy magyar háztartásnak?

Mennyi megtakarítása és hitele van egy magyar háztartásnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-16 Frissítve: 2024-05-21
 

Vajon mennyi megtakarítás és hitelállomány jut egy háztartásra Magyarországon? És hogyan kell értelmezni az átlagértékeket? A Bankmonitor most ezt mutatja be.

A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából már elérhetők a háztartások pénzügyi eszközeit és kötelezettségeit összesítő, 2023. utolsó negyedévére vonatkozó adatsorok. Most megnéztük, mennyi megtakarítási- és hitelállomány jut egy magyar háztartásra.

Mit tekinthetünk pénzügyi megtakarításnak?

A magyar lakossági megtakarítók számos különböző helyre fektethetik be a félretett pénzüket, legyen szó akár bankbetétekről, államkötvényekről, befektetési alapokról, tőzsdei részvényekről vagy életbiztosításokról és nyugdíjpénztárakról. Természetesen a készpénzben tartott megtakarítás is a meglévő pénzügyi megtakarítások közé sorolandó, de például az ingatlanbefektetések és más reáleszközök nem szerepelnek az alábbi kimutatásban.

Hirdetés

Hirdetés

Mi számít pénzügyi kötelezettségnek?

A statisztikákból a háztartások hitelállományának alakulása is kiolvasható. Ez főként a jelzálog- és fogyasztási hitelekből tevődik össze, legyen szó akár forintban, akár devizában nyilvántartott hiteltartozásokról.

Mekkora megtakarítási- és hitelállományról beszélhetünk Magyarországon?

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb kimutatásai 2023. negyedik negyedévére vonatkozóan tartalmazzák a háztartások pénzügyi eszközeinek és kötelezettségeinek összességét. Ezek alapján tavaly év végén országosan 55 706 milliárd forint pénzügyi megtakarítás volt a lakosságnál, míg ezzel szemben 12 611 milliárd forint lakossági hiteltartozás szerepelt.

A könnyebb értelmezés érdekében érdemes egy háztartásra vetítve is megnéznünk a megtakarítások és hitelek átlagos értékét. A 2022-es népszámlálás alapján feltételezhetjük, hogy a 10 milliós népességű Magyarországot nagyságrendileg 4 millió háztartás alkotja. Ebből könnyedén kiszámítható, hogy 2023. utolsó negyedévében egy háztartásra átlagosan 13,9 millió forint megtakarítás jutott, míg a hitelek egy háztartásra jutó átlagos összege 3,2 millió forintra rúgott.

A pénzügyi megtakarítások és a hiteltartozások egy háztartásra jutó összege (becslés)

A megtakarítások eloszlása nagyon egyenlőtlen!

A félreértések elkerülése érdekében fontos leszögezni, hogy az átlagérték önmagában semmit nem mond el a megtakarítások eloszlásáról. Egy egyszerű példával élve: ha egy szobában van 9 ember, akiknek 1-1 millió forint van a bankszámlájukon, és további 1 fő, akinek 200 millió forint a vagyona, akkor a szobában átlagosan 20,9 millió forint az egy főre jutó pénzösszeg – holott ez nyilvánvalóan senkinek nem írja le jól az anyagi helyzetét.

Jó tudni
Elméletileg ugyanez igaz a hiteltartozások átlagos értékére is, de a gyakorlatban a hitelek eloszlása sokkal egyenletesebb, ezért itt kevésbé jelent problémát az átlag torzítása.

Éppen ezért kiemelten fontos figyelmet fordítani a megtakarítások eloszlására. A Bankmonitor korábban hosszasan foglalkozott azzal, hogy mely rétegekhez csoportosulnak a különböző típusú befektetések. Például a befektetési alapokban tartott vagyon több mint 90 százaléka (!) a leggazdagabb 10% kezében összpontosul, de a kötvénybefektetéseknél is közel 80 százalékra tehető a legvagyonosabb tized részesedése.

Az MNB idén megjelent tanulmánya mind a pénzügyi eszközök, mind az ingatlanokat is tartalmazó „nem pénzügyi” eszközök megoszlását feltüntette. Az alábbi ábrán látható, hogy 2020-ban mekkora bruttó vagyontömeg csoportosult a magyar társadalom egyes vagyoni tizedeinek kezében.

A pénzügyi és nem pénzügyi eszközök megoszlása a háztartások nettó vagyon szerinti tizedei között (2020)

Amint látható, a pénzügyi megtakarítások nagyon jelentős részét a leggazdagabb tized birtokolja: gyakorlatilag csak abban a tizedben beszélhetünk a nem pénzügyi eszközök mennyiségével összemérhető pénzügyi vagyonról. De a nem pénzügyi eszközöket tekintve is kiugró a legfelső 10% részesedése, míg a társadalom alsó tizedeiben sem pénzügyi, sem nem pénzügyi vagyon nem mutatható ki számottevő mennyiségben.

Ötlet
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legmegfelelőbb befektetéseket!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés