Melyik állampapír fizeti most a legjobb kamatot?

Melyik állampapír fizeti most a legjobb kamatot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-06
 

Az utcán járva vagy online felületeket böngészve mindenki rendszeresen találkozhat a magyar állampapírok hirdetéseivel. De vajon mennyire versenyképes még az állampapír-befektetés? És melyik kötvény kínálja a legmagasabb kamatot? Összegyűjtöttük a legfrissebb információkat.

A 2024-es év elhozta az állampapírok fénykorát, legalábbis azok számára, akik mostanra bevásároltak a legkedvezőbb papírokból. Például a Prémium Magyar Állampapír sorozatai az idén kezdődő kamatperiódusokban jellemzően 18-19% körüli éves kamatot termelnek. Az utóbbi 1 évben azonban nagyot zuhantak az állampapírpiaci hozamok, és a lakossági állampapírokkal elérhető kamatok is jelentősen csökkentek.

1. Prémium Magyar Állampapír: 7,90%

A korábban nagyon népszerű PMÁP ma már szigorúan véve nem is a legmagasabb kamatot termelő papír. A jelenleg vásárolható 2032/J sorozat induló kamata fix évi 7,9%, ami a kamatperiódus hosszából adódóan időarányosan 9,5% kifizetést eredményez majd 2025. április 22-én. Azt követően inflációkövető kamatozásúvá válik a kötvény, mégpedig a 2024-es éves átlagos infláció felett fizet majd 0,5 százalékpont kamatprémiumot. Ha például idén 5% lenne az infláció, akkor a kamatforduló után egy éven keresztül 5,5% lenne a PMÁP kamata. Az értékesítési adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a befektetők ezt már nem tartják különösebben vonzó ajánlatnak, és helyette más papírokra irányul a figyelmük.

Hirdetés

Hirdetés

2. Bónusz Magyar Állampapír: 8,37% és 8,13%

A BMÁP egy viszonylag friss szereplő, némi kihagyás után 2022. őszén tért vissza ismét a piacra. A most vásárolható sorozatok közül a 3 év futamidejű kötvény (2027/N) 8,37%-ot, az 5 éves papír (2029/N) 8,13%-ot termel az aktuális kamatperiódusban. Fontos, hogy ezek csak rövid távra szóló kamatok, ugyanis a BMÁP kamata igen gyakran – negyedéves rendszerességgel – változik. A kamatszámítást a diszkont kincstárjegyek hozamai vezérlik, ezért a DKJ-hozamok változása esetén a BMÁP-ok kamata is nagyot mozdulhat, amint arra számos esetben láttunk már példát.

3. Fix Magyar Állampapír: 7,00%

Az újonnan bevezetett Fix Magyar Állampapír futamideje 3 év, kamata évi fix 7%, melynek időarányos részét negyedévente kifizeti. Az értékesítési adatok szerint az idei évkezdés nagy slágere lett a FIXMÁP: az első 4 hónapban 357 milliárd forintért vettek belőle a magyar megtakarítók. A három évre rögzített 7%-os kamat valóban vonzónak tekinthető, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyakori kamatfizetés miatt – a BMÁP-hoz hasonlóan – itt is folyamatosan döntési helyzetben vannak a befektetők. Azt pedig nem lehet előre tudni, hogy például a 1,5-2 év múlva kézhez kapott kamatokat milyen feltételekkel lehet majd újra befektetni.

4. Egyéves Magyar Állampapír: 6,00%

A mögöttünk álló egy évben az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) is gyakran szenvedett el kamatcsökkenéseket. Míg 2023. nyarán 9% is volt a papír kamata, addig a most elérhető sorozat már csak 6%-ot termel, igazodva az uralkodó pénzügyi folyamatokhoz. Mivel egy diszkont kincstárjeggyel azonos futamidőre ennél magasabb hozam is elérhető, így az 1MÁP érthető módon sokak szemében alulmarad a versenyben.

5. Kincstári Takarékjegy: 6,00% és 6,75%

A Kincstári Takarékjegyek futamideje 1 és 2 év, a rövidebbnek most évi 6,00%, a hosszabbnak 6,75% az éves kamata. Érdekesség, hogy a KTJ hozama akkor maximális, ha lejáratig megtartja a befektető: ilyenkor jár neki egy évre 6%, 2 évre pedig összesen 13,5% kamat. Ha azonban 1 vagy 2 évnél korábban megválik a papírtól, akkor az időarányos kamatnál kevesebbet kap kézhez. Ez a működés arra ösztönzi a megtakarítókat, hogy sokáig megtartsák a befektetést.

6. Magyar Állampapír Plusz: 4,95%

A Magyar Állampapír Plusz csillaga végérvényesen leáldozott, már hónapok óta a kutyának sem kell a korábban elképesztően nagy népszerűségnek örvendő kötvény. Sőt, a régebben vásárolt papíroktól is folyamatosan szabadulnak a befektetők: mostanra 750 milliárd forintra apadt a MÁP Plusz-állomány, holott a csúcson a 6 000 milliárd forintot is jócskán meghaladta ez a mennyiség. A Magyar Állampapír Plusz vesszőfutására a versenyképtelen hozama ad magyarázatot: továbbra is évi fix 4,95% hozam elérését teszi lehetővé, amennyiben lejáratig (5 évig) tartják a kötvényt, korábbi kiszállás esetén viszont – a lépcsőzetes kamatozás – okán ennél is alacsonyabb lesz az évesített nyereség.

7. Euró Magyar Állampapír: 3,94%

Az Euró Magyar Állampapír jelenleg az egyetlen elérhető eurós magyar lakossági államkötvény. Specialitása, hogy az eurózóna kamatszintjéhez igazodik a kamatozása, amely az European Money Market Institute (EMMI) által közzétett 3 havi EURIBOR százalékos mértékével egyenlő. Itt az okozhat fejtörést a befektetőknek, hogy az utóbbi 1-1,5 évben nagyot apadt a forintos állampapírok kamatelőnye, így már nem egyértelmű a verseny kimenetele. A bőven kétszámjegyű forintos hozamszint már a múlté, így az eurós állampapír nagyobb eséllyel tud lépést tartani a forintos papírokkal. Az EMÁP-nak már 4-5 százaléknyi forintgyengülés is elegendő lehet a kamathátránya ledolgozásához, egy komolyabb deviza-leértékelődés esetén pedig nagyot is kaszálhatnának az EMÁP vásárlói.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés