Mi várható az ingatlan- és lakáshitelpiacon?

Mi várható az ingatlan- és lakáshitelpiacon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-03 Frissítve: 2022-11-09
 

Feszült várakozás jellemző az ingatlanpiacon, ami természetszerűleg a hitelpiacra is hasonló hatást gyakorol. Milyen változásokra számítunk az ingatlanárak, a lakáshitelek, a támogatások kapcsán? A Bankmonitor szakértői összefoglalták tapasztalataikat a változásokról, megosztják várakozásaikat és lerántják a leplet a lehetséges „kiskapukról”.

A jelenlegi gazdasági helyzet komoly fejtörést okozhat mindazoknak, akik lakástervek megvalósítása előtt állnak, de főleg azok figyelik árgus szemekkel a történéseket, akiknek sürgős nyélbe ütni a lakásvásárlást. Legyen szó tehát bármilyen ingatlancélról, érdemes jól megfontolni a döntést és megismerni az aktuálisan elérhető lehetőségeket.

Utánajártunk, mi jellemzi most a lakáshitel piacot, hogyan változik meg az egyes piaci szereplők viselkedése, mire számíthatunk a jövőben és hogyan lehet az egyre nehezebb helyzet ellenére ideális döntést hozni.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen változásokon megy keresztül az ingatlan- és lakáshitelpiac?

Általános megtorpanás, kivárás jellemző most az ingatlan-, így a hitelpiacon is. Akik cselekednek, azoknak valami miatt halaszthatatlan a költözés, vagy a lakáshitelkamatok további emelkedése miatt igyekeznek minél hamarabb nyélbe ütni az üzletet. Hogyan alakulnak most az ingatlanárak? Milyen hatással vannak az infláció és a rezsiköltség-változások a piaci szereplőkre?

Új szelek az ingatlanárak kapcsán

Az ingatlanárak mérséklődésére a szomszédos háború kitörése óta számítani lehet, ugyanakkor konkrét változásokat még csak néhány hete figyelhetünk meg. 

Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében a fővárosi használt lakások és házak négyzetméterárának alakulását vizsgálta. Szembetűnő, hogy míg az éves áremelkedés mértéke (az említett lakások esetében 19, míg házak esetében 20 százalék) nem meglepő, addig nagyon úgy tűnik, hogy elérkezett a fordulópont az ingatlanpiacon.

A budapesti használt ingatlanok ára ugyanis szeptember eleje óta nem változott, vagyis az idáig tartó eszeveszett drágulás látványosan megtorpant. Legutoljára a koronavírus-járvány megjelenésekor tapasztalhattunk hasonló reakciót az ingatlanpiac szereplőitől: az eladók természetszerűleg alkalmazkodnak a vevők fokozott bizonytalanságára, óvatosságára. 

Akik tehetik kivárnak, ami egyben pozitívként is értelmezhető logika, mert azt sejteti, hogy a potenciális vevők bizakodnak abban, hogy a helyzet jó irányba változhat a közeljövőben, a lakásárak és a hitelkamatok tekintetében is.

A kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedései szintén éreztetik hatásukat az ingatlanpiacon. A korszerű ingatlanok iránti kereslet növekedett, míg a nagy alapterületű, magas energiaigényű otthonok jelentős és folyamatos értékvesztésen mennek keresztül. Az ár mellett az energiahatékonyság is elsődleges szempont lett.

A meghirdetett ingatlanok árát látva a visszaesés még nem igazán érzékelhető, de más kérdés, hogy mennyiért kel el végül az adott lakás vagy ház. A tranzakciók számában az ingatlanközvetítők már egyértelműen látják a tendenciát, kevesebben vesznek lakást, míg a kínálat növekszik. Ez természetszerűleg az árcsökkenést vetíti elő, hiszen ha az eladó belátható időn belül szabadulni szeretne az ingatlantól, akkor az egyetlen megoldás, ha enged az árból.

Az infláció töretlenül száguld

Az építőiparban megfigyelhető alapanyag és munkadíj költségek továbbra is konstans emelkedésben vannak, ez pedig az infláció tükrében aligha változhat érdemben pozitív irányba a közeljövőben. Ennek leginkább a felújítást, korszerűsítést, építkezést tervező, vagy új építésű ingatlant vásárlók lehetnek kiszolgáltatva. De kijelenthető, hogy a lakáscélok megvalósítása valamennyi élethelyzetben extrém kihívást jelenthet. 

Az áremelkedés üteme az építőiparon kívül is kemény diónak látszik, az elemzők globális szinten néhány hónapon belüli tetőzést sejtenek. A Magyarországon tapasztalható drágulás mértéke kiemelkedő, nálunk magasabb szinten tetőzhet az infláció, emiatt az MNB intézkedései is drasztikusak. Amellett, hogy az alapkamat maradt 13 százalékon, a jegybank legutóbb 17-18 százalékra emelte a kamatot néhány gyors reagálású eszköz bevezetésével.

A lakáshitel kamatok is megsínylik a változásokat

Az infláció megfékezése érdekében hozott intézkedések hatása pedig továbbgyűrűzik a hitelkamatok felé is, amit az újonnan igényelt, hosszú kamatperiódusú, vagy végig fix kamatozású lakáshitelek kamata később, időben eltolódva reagál le.

A Bankmonitor összehasonlító kalkulátora alapján a legolcsóbb ingatlanhitel ajánlatok jelenleg 8 százalék körüli kamattal érhetőek el, de könnyen találhatunk 11-12 százalékos értékeket is. Emellett elmondható, hogy a legdrágább hitelek esetében is negatív a reálkamat, vagyis a kamatszint az infláció szintjétől jócskán elmarad, a hitelek költségeit a bankok még mindig nem növelték olyan mértékben, mint ahogy azt a piaci helyzet indokolná. Ez pedig egyértelműen a lakáshitelek további drágulását vetíti előre.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Általánosságban a lakáshitelpiacra is jellemző az ingatlanpiacon tapasztalható óvatosság és kivárás, sokakat tántorít el a hitelkamatok érdemi emelkedése. Emiatt ugyanis a hiteligényléskor is nehezebb helyzetben lehetünk, egyre magasabb jövedelemre lehet szükség ahhoz, hogy rezgő léc nélkül ugorjuk meg a bankok szigorodó hitelképesség-vizsgálatát. Természetes, hogy a pénzintézetek is óvatosabbak a hitelezési eljárások tekintetében.

Az igénylők helyzetét az is tovább nehezíti, hogy hogyan kalkuláljanak az áremelkedés, a rezsiköltség-változások indukálta extra költségekkel.

Jó tudni
A jövőben az sem elképzelhetetlen, hogy a pénzintézetek nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megvizsgálják az igénylők életkörülményeit; mekkora az otthonuk, milyen anyagi terhet jelent számukra az emelkedő energiaköltség. Aki tehát ma hitelképes, egyáltalán nem biztos, hogy holnap is az lesz.

Mi várható az ingatlanpiacon, lakáshitelpiacon?

Mi segíthet, ha most vágnál bele a lakástervekbe?

Mit tehet tehát az, aki most indul el ezen a nehezített ösvényen? A válasz annyiféle lehet, ahány élethelyzet. Fontos, hogy mindenki alaposan és a lehető legpontosabban mérje fel háztartása bevételeit és kiadásait, hiszen a lakástervek kapcsán jellemzően hosszú távra kell gondolnunk.

A Bankmonitor szakértői a jelen helyzetben annak javasolják a hitelfelvételt és a nagyobb volumenű lakáscélok megvalósítását, aki egyrészt mindenképpen olyan helyzetben van, hogy minél előbb nyélbe kell ütni a dolgot, másrészt azoknak, akik elég stabilnak érzik az anyagi lehetőségeiket ahhoz, hogy rizikó nélkül el tudják viselni a változékony környezetet.

Hogyan lehetsz állami “ingyenmilliomos?”

Minden élethelyzetben érdemes megvizsgálni, hogy milyen támogatási lehetőségek érhetőek el, milyen feltételekkel. Jogosultság esetén ugyanis hatalmas anyagi könnyebbséget jelenthetnek az „ingyenmilliók”, hiszen a piaci hitelekkel szemben egyre kiemelkedőbb előnyre tesznek szert a kedvező kamat mellett, kamatmentesen, esetleg vissza nem térítendő formában elérhető lakástámogatások.

Az időfaktor viszont fontos tényező, figyelembe kell venni, hogy vannak olyan állami kedvezmények, amelyek idén kifutnak, illetve olyanok is, amelyek 2023-ban is velünk maradhatnak, de még nincs jogszabály arról, hogy milyen feltételekkel folytatódhatnak, vagy hogy kik számára lesznek elérhetőek. Emiatt pedig érdemes lehet még idén, az érvényben lévő feltételek szerint leszerződni.

Kalkulálj
Ismerd meg az elérhető állami támogatásokat, tudd meg mekkora összegre lehetsz jogosult!

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A kamatrögzítés lehetősége 

Érdemes előre gondolkodni, ugyanis akkor is elindítható egy előzetes hitelbírálat, ha még nincs meg a kiszemelt ingatlan. Ez esetben a bank előminősítést végez: az igénylők jövedelmi helyzetét vizsgálja. Pozitív elbírálás esetén akár több hónapig is tartja az ajánlatát, ami elég időt biztosít az igénylők számára az ideális ingatlan megtalálásához.

Az előminősítés ráadásul nem kötelez senkit későbbi hitelfelvételre, a család akár el is állhat attól minden következmény nélkül. Ugyanakkor az akár 4 hónapnyi rendelkezésre álló idő alatt a bank tartja az ajánlatban szereplő hitelköltség mértékét, amellyel összességében akár több millió forint is megspórolható.

Ez a lehetőség viszont bankonként más és más feltételekkel vehető igénybe, ha szeretnéd kihasználni, kérd a Bankmonitor független szakértőinek segítségét, akik naprakész információval rendelkeznek a kedvező lehetőség kapcsán.

Válaszd meg jól a kamatperiódust!

A gazdasági helyzet nehézségeire a legtöbben fokozott óvatossággal reagálunk. A jó hír, hogy a megfelelő lakáshitel kiválasztásakor is van lehetőségünk olyan konstrukciót választani, amivel jóval nagyobb biztonságban tudhatjuk a hitel költségeit és egyúttal a családi kasszát. 

A korábbi legnépszerűbb, 10 évig fix kamatozású ajánlatokat éppen emiatt taszították le a trónról a futamidő végéig fix lakáshitelek. Ezzel ugyanis kiküszöbölhetők az esetleges kamatemelkedések, a hitel törlesztőrészlete tervezhetőbb, kiszámíthatóbb. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a biztonságot kínáló konstrukciók mára egyben a legolcsóbbak is.

Utólag hatalmas segítség lehet a hitelkiváltás

A hitelkiváltás utólag bárkinek előnyös lehet, főleg azoknak, akiknek halaszthatatlan a lakáscél, és most magasabb kamat mellett, kevésbé ideális feltételekkel szerződnek. Később ugyanis, amikor realizálódik a helyzet és kamatcsökkenésre kerül a sor élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a meglévőnél kedvezőbb feltételekkel és költségekkel rendelkező ingatlanhitelre cseréljék kölcsönüket.

Időszakos banki akciók, kedvező lakáshitelek

Az aktuálisan elérhető piaci ingatlanhitelek összehasonlítása kulcsfontosságú. Egy innovatív kalkulátor megmutatja, hogy a szükséges hitelösszeg melyik banknál, milyen költségek mellett érhető el, emellett pedig számos információt is elárul az adott konstrukcióról, többek között:

  • milyen kamatperiódusú az adott ajánlat és milyen futamidőre vehető igénybe,
  • hogyan csökkenthetők a hitel törlesztőrészletei, egyéb költségei,
  • milyen induló, járulékos díjak kapcsolódnak a konstrukcióhoz, mit lehet ebből visszaigényelni,
  • milyen alapvető elvárások tartoznak az adott kölcsönhöz,
  • mennyi és milyen támogatásokra lehetsz jogosult hiteled mellé,
  • milyen lakáscélokra használható fel az adott konstrukció,
  • hogyan igényelhető az adott lakáshitel ajánlat, ki tud segíteni a gördülékeny ügyintézésben.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés