Miből újíthatod fel az ingatlanod 2023-ban?

Miből újíthatod fel az ingatlanod 2023-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-16 Frissítve: 2023-08-10
 

A 2022 nyarán napvilágot látott rezsiváltozások hatalmas lakásfelújítási, korszerűsítési lendületet indítottak el Magyarországon. Az Otthonfelújítási támogatást is számos család használta ki, de annak sem kell csüggednie, aki lemaradt, vagy csak 2023-ban vágna bele a munkálatokba. Mutatjuk, mi segíthet a finanszírozásban.

A szakértők szerint 2023 a felújítások éve. A lakásfelújítási támogatás és az előfinanszírozására szolgáló támogatott otthonfelújítási hitel 2022. december végén lezárult. Már csak egy szűk réteg kaphatott haladékot, akik 2023. március végéig beadták igénylésüket. Mit tehet az, aki lemaradt, vagy nem volt jogosult igénybe venni a legfeljebb 3 milliós állami segítséget? Cikkünkben összegyűjtöttük a lehetséges alternatívákat.

Hirdetés

Hirdetés

Kisebb lakásfelújítás, vagy nagyobb korszerűsítés?

A saját ingatlannal rendelkezőknek időről időre sort kell keríteniük a lakás vagy ház állagmegóvására, korfortjának megőrzésére. A feladatok sora ott kezdődik, hogy meg kell határozni, milyen típusú munkálatok szükségesek, mekkora forrásráfordítással. 

Az építőiparban is grandiózus áremelkedésnek lehettünk tanúi az elmúlt néhány évben. Aki nem naprakész az árakkal kapcsolatban, annak megdöbbentő lehet, hogy már egy-egy kisebb kivitelezés munka- és anyagköltsége is milliós összegre rúghat. 

A finanszírozás módját alapvetően befolyásolja, hogy mekkora ingatlanfelújítást, korszerűsítést, esetleg bővítést tervezünk, illetve, hogy mekkora saját megtakarítással rendelkezünk. Cikkünkben utánajárunk, hogy mely támogatások segíthetnek elérni a kívánt célt, majd összehasonlítjuk a lehetséges hiteltípusokat.

Milyen támogatások érhetők el felújításra, korszerűsítésre 2023-ban?

A lakásfelújítási támogatás kivezetésével is akad még olyan állami megoldás, amely felújításra, korszerűsítésre is fordítható, mint a Babaváró hitel és a Falusi CSOK. A támogatott konstrukciókhoz számos feltétel kapcsolódik, mint például a gyermekvállalás vagy -nevelés, ami miatt ezeket is csak egy bizonyos élethelyzetben lévők használhatnak ki. Ugyanakkor, ha a szigorúbb megkötések vállalhatók, nagyon is megéri utánajárni a részleteknek.

A Babaváró és a Falusi CSOK is folytatódik 2023-ban

A Babaváró hitel 2024. december 31-ig igényelhető, alapesetben kamatmentes, államilag támogatott kölcsön, amelyet a gyermeket vállaló, illetve nevelő házasok vehetnek igénybe. 

Mivel a Babaváró Program szabadon felhasználható, így rengeteg magyar család fordítja különböző lakáscélok megvalósítására, például ingatlanvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre. Ez pedig nem véletlen, hiszen ha a jogosultak vagytok házastársaddal a kedvezményekre, akkor ez a támogatott kölcsön lehet a munkálatok finanszírozásának ideális formája.

A szabad felhasználásnak hála természetesen mindenki a saját igényei szerint dönthet a pénz sorsáról. Számos házaspár költötte a Babaváró hitelt például adósságai visszafizetésére, a babaszoba berendezésére, babakelengyék megvásárlására, esetleg arra, hogy lecseréljék a család öreg autóját. 

Az akár 10 millió forintból viszont komoly felújítási és korszerűsítési munkálatok is kivitelezhetők, sor kerülhet például egy régebbi lakás, vagy ház teljes homlokzati, lábazati, vagy tetőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, esetleg a régi típusú háztartási gépek cseréjére is. Ezzel pedig hosszú távon is jelentős összegeket spórolhat a család a rezsiszámlákon.

Jó tudni
Egy 2023. április 18-án megjelent kormányrendelet többek között a Babaváró hitel részletszabályait is módosította. Az igénylési feltételek ugyan nem, de bizonyos határidők változtak. Olvasd el erről szóló cikkünket!

Bankmonitor tipp: Még jobban megéri! A Babaváró hitel mellé akár 180 ezer forint is ütheti a családok markát. 

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény kistelepülési változata, a falusi CSOK is folytatódhat 2023-ban, a kormányrendelet értelmében előreláthatólag 2024. december 31-ig maradhat velünk.

A speciális, vissza nem térítendő támogatás tanyák, valamint adott településeken lakások és házak vásárlásához és egyidejű felújításához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez, vagy a már meglévő otthon korszerűsítésére, bővítésére használható fel. A Falusi CSOK akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, de a munkálatokat követően egy lakhatásra alkalmas, komfortos épület kell, hogy létrejöjjön.

A támogatás összege a hitelcéltól, illetve a gyermekek számától függően eltérő.

A Falusi CSOK összege bővítés, korszerűsítés, felújítás esetén 2023-ban. A Falusi CSOK összege használt lakás vásárlása és egyidejű bővítése, felújítása, korszerűsítése esetén 2023-ban.A CSOK és Falusi CSOK támogatás mellé fix 3 százalékos kamatozású kölcsön is igényelhető (CSOK hitel), amely használt ingatlan vásárlás, vagy bővítés, korszerűsítés esetén legalább 2 gyermekkel vehető igénybe. A kamattámogatott hitellel újabb 10, illetve 15 millió forinttal gazdálkodhat a család.

Ötlet
Derítsd ki, hogy elérhető-e számodra a Falusi CSOK: olvasd el korábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttük a legfrissebb településlistát és az aktuális feltételeket!

Milyen hitelt igényelhetünk lakásfelújításra, korszerűsítésre 2023-ban?

Általános értelemben, nagyon leegyszerűsítve kisebb és közepes volumenű kivitelezésekhez jellemzően egy személyi kölcsön lehet az ideális finanszírozási forma. Ha pedig nagyobb munkálatokra, korszerűsítésre, esetleg házbővítésre adnánk a fejünket, érdemes a jelzáloghitelek háza táján is körülnézni.

A felújításra, korszerűsítésre, bővítésre elérhető piaci hitelek tehát:

  • személyi kölcsön
  • szabad felhasználású jelzáloghitel
  • felújítási célú lakáshitel
  • korszerűsítési célú lakáshitel
  • bővítési célú lakáshitel.

Személyi kölcsön és szabad felhasználású jelzáloghitel – Pro és kontra

Az iménti felsorolásban két szabadon felhasználható hitel is helyet kapott, ami ideális megoldás lehet azoknak is, akik nem csak a munkálatokra szeretnék fordítani a felvett összeget, hanem például autóvásárlást, bútorok beszerzését, tartozások rendezését is szeretnék megvalósítani egyúttal.

A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel is teljes szabadságot biztosít a hitelösszeg felhasználását tekintve, viszont ezen kívül számos ponton eltérnek egymástól. A megfelelő hiteltípus kiválasztása kulcsfontosságú, így érdemes alaposan megismerni mind előnyeiket, mind hátrányaikat. 

A személyi hitelek a jelzáloghiteleknél jellemzően kisebb összegű kölcsönre ideálisak, ugyanakkor a bankok zöménél akár 8-10 millió forintot is igényelhetünk. Egy jelzáloghitellel pedig a határ majdnem a csillagos ég, egyes bankoknál akár 100 millió forint is felvehető. (Más kérdés, hogy mekkora jövedelem és milyen értékű fedezeti ingatlan kell hozzá.)

Ami a szabad felhasználhatóságon túl a személyi kölcsön mellet szól, hogy nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre vagy önerőre, egyszerű és gyors igénylési eljárás jellemzi, minimális papírmunkával. Emellett végig fix kamatozással rendelkezik és az induló költséget is megspórolhatjuk. 

Ugyanakkor egy szempontból mégis alulmarad a jelzáloghitelekhez képest, mégpedig a költségét tekintve. Egy személyi kölcsön jellemzően drágább egy jelzáloghitelnél, rövidebb futamidőre igényelhető, így igaz, hogy hamarabb visszafizethetjük a banknak a tartozást, de magasabb havi törlesztőrészletekkel kell számolnunk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Azért a szabad felhasználású jelzáloghitel is tartogat előnyöket, még a kötetlen felhasználhatóságon és a nagyobb felvehető összegen felül is. Például választhatunk kamatperiódust, amivel könnyebben az egyéni igényeinkhez, élethelyzetünkhöz igazíthatjuk a konstrukciót. 

Mindemellett a jelzáloghitelekhez ingatlanfedezet bevonása szükséges, vagyis a nevünkön kell lennie egy tehermentes ingatlannak, ami a hitel biztosítékául szolgálhat. A fedezeti ingatlan miatt tehát nagyobb hitelösszeget igényelhetünk, de elhúzódóbb igénylési eljárásra és akár több százezres induló költségekre is számítanunk kell.

Ha jelzáloghitelt igényelnél szabad felhasználásra, olvasd el cikkünket, amelyben sorra vesszük a legfrissebb, 2023-ban érvényes feltételeket!

Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Kinek valók a felújítási, korszerűsítési, bővítési lakáshitelek?

A célhoz kötött hitelek csak arra használhatók fel, amire igényeljük őket, erre utal az egyes konstrukciók elnevezése is. Ebbe a kategóriába sorolhatók a kimondottan felújítási, korszerűsítési, vagy bővítési célú lakáshitelek. 

Aki tehát a munkálatok elvégzésén felül más célt nem szeretne megvalósítani, azoknak a felújítási, korszerűsítési vagy bővítési hitelek lehetnek ideálisak, hiszen ezen hitelek költsége jellemzően alacsonyabb a szabad felhasználású jelzáloghitelekénél. 

Ötlet
Felújításra, korszerűsítésre érdemes a kívánt hitelösszegnél kicsivel többet igényelni, ezzel nem csak az építőipari anyag- és munkadíjak drágulásának veszélye védhető ki, hanem az is, ha például egy előre nem látható probléma miatt többletköltség keletkezik. A legdrágább bizonyosan az lenne, ha emiatt leállna a munka, vagy újbóli hiteligénylésre kerülne a sor. A fel nem használt összeg pedig akár vissza is törleszthető.

Hogyan döntsek jól?

Ahány élethelyzet és megvalósítandó terv, annyi lehetséges finanszírozási megoldás jöhet szóba. Az egyes hiteltípusok között azonban hamar útvesztőben találhatjuk magunkat, időbe telik, mire minden fontos részletnek utánanézünk. 

Ezeket a köröket egy bankfüggetlen pénzügyi szakértő megspórolhatja nekünk, mindamellett, hogy a helyes konstrukció és bank kiválasztásával rengeteg pénzt is megtakaríthatunk. 

jó tudni
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető banki ajánlatokat és kérd szakértőink díjmentes segítségét!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés