Miért nem jutnak az önkéntes nyugdíjpénztárak a magán nyugdíjpénztárak sorsára?

Miért nem jutnak az önkéntes nyugdíjpénztárak a magán nyugdíjpénztárak sorsára?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Azért nem nyitsz önkéntes nyugdíjpénztári számlát, mert félsz, hogy az állam ugyanúgy lenyúlja a megtakarításaidat, mint tette azt a magánnyugdíjpénztárak esetében? Ha csak ez tart vissza, akkor elmagyarázzuk, hogy miért nem fog ez megtörténni!

Az önkéntes nyugdíjpénztár szerintünk a legjobb nyugdíj célú megtakarítás az átlagember számára. Alacsony költségei mellett, az automatikusan megtörténő aktív befektetések is vonzóvá teszi ezt a fajta nyugdíj célú megtakarítást. A befizetett pénzek portfóliókban kerülnek elhelyezésre.

A nevük mellett nagy vonalakban még a működésükben hasonlóak a magán nyugdíjpénztárak is, ami miatt sokan egyenlőség jelet húznak a kettő között. Pedig óriási különbség van a két pénztári forma között!

Magánnyugdíjpénztárak

Amíg a magán nyugdíjpénztárak rendeltetésszerűen működtek, addig a munkavállalók NEM a már adózott jövedelmükből, önkéntes alapon fizettek. A magán nyugdíjpénztár sokak számára nem választás kérdése volt, hanem kötelezően be kellett lépni. Ráadásul az adók módjára beszedett járulékot a munkáltató fizette be a költségvetés helyett a magán nyugdíjpénztárba. Tehát oda nem adózott jövedelem érkezett, hanem egy olyan összeg, ami alapvetően az államkasszát gazdagította volna.

2010-ben azonban az állam megváltoztatta korábbi elképzelését, és a magán nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat visszacsatornázta saját magához. Ezt a lépést szokta a köznyelv a „nyugdíjpénztári vagyon lenyúlásának” hívni. Fontos azonban megemlíteni, hogy itt nem egyedi befizetésekről volt szó, hanem nem az államkasszába befizetett összegek visszahívása zajlott le.

Természetesen, amikor megtörtént az állami rendszerbe való visszaérés, onnantól kezdve a befizetés a magán nyugdíjpénztárakba ugyanúgy önkéntes alapú. De nem szabad megfeledkezni, hogy nem ezzel a céllal jött létre. Hanem azért, hogy a felosztó-kirovó rendszer (a mindenkori aktív dolgozók tartják el az épp nyugdíjasokat), helyett átálljunk egy olyan működési modellre, ahol mindenki saját maga nyugdíjára takarékoskodik. Ez utóbbi rendszer független az aktív dolgozók és nyugdíjasok arányától, viszont az átállást csak hosszú évtizedeken keresztül lehetett volna megtenni.

Viszont a fent említett átállást visszafújták az alapvonal mögé, így nem árt elgondolkozni azon, hogy érdemes-e egyáltalán fenntartani a magán nyugdíjpénztári számlánkat. Annak ellenére, hogy a magán nyugdíjpénztárban maradóknak egyelőre úgy tűnik megérte nem visszalépni az állami rendszerbe.

Hirdetés

Hirdetés

Önkéntes nyugdíjpénztárak

A magán nyugdíjpénztárakkal ellentétben az önkéntes nyugdíjpénztárak önkéntes alapú, már adózott befizetésekre alapul. Amennyiben a munkáltató fizet valamekkora összeget, az a cafeteria keret terhére szokta tenni. Ott a munkáltató és munkavállaló közös döntése alapján történik befizetés, nem kötelező.

Szeretnéd megnézni mekkora vagyonra tehetsz szert nyugdíjas korodra, ha már most gondolsz a jövőre? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Az önkéntes pénztári vagyonok „államosítása” azzal egyenértékű lenne, mintha a folyószámlákon lévő pénzeket közvagyonként kezelnék. (Természetesen néhányan ezt is elképzelhetőnek tartják, de ez inkább csődben lévő dél amerikai államokra jellemző. Reális esélye idehaza erre nincs.)

Az állam az önkéntes nyugdíjpénztárakban főként a 20%-os adójóváírás nyújtása által, illetve a befektetések között állampapírok formájában van jelen (de az önkéntes nyugdíjpénztár nem kizárólag állampapírba fektet.) Természetesen szabályzói oldalon megjelenik az állam szerepe, de ilyen alapon minden Magyarországon működő cég állami befolyás alatt folytatja a tevékenységét.

Hirdetés
Hirdetés