Milyen lehetőségeink vannak, ha 5 millió forint hitelre van szükségünk?

Milyen lehetőségeink vannak, ha 5 millió forint hitelre van szükségünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-05
 

Amikor hitelre van szükségünk, akkor az első kérdés mindig az, hogy mennyibe kerül majd ez nekünk? A második rendszerint az, hogy milyen feltételeket szabnak a bankok, ezeknek meg tudunk-e majd egyáltalán felelni. Végül pedig nem feledkezhetünk meg az „időfaktorról” sem, hiszen a hitelcél általában határidőhöz kapcsolódik, így egyáltalán nem mindegy, hogy napokat, vagy akár hónapokat kell várnunk a pénz számlára érkezésére. Mi azt néztük most meg, hogy mire számíthatunk akkor, ha 5 millió forintra volna szükségünk.

1. Milyen célból kell a hitel?

A hitelcél nagyrészt behatárolja azt is, hogy milyen hiteltípusok közül választhatunk. Lakóházat vagy lakást például célszerű lakáshitelből vásárolni, ez ugyanis erre a célra a legolcsóbb, ám például egy garázs vagy hobbitelek megvételéhez már szabad célú kölcsönre lehet szükségünk, mint amilyen például a személyi kölcsön vagy a Babaváró. A támogatott csok-hitel rendkívül olcsó finanszírozást jelent, ám itt egyrészt feltétel a meglévő vagy vállalt gyerek, valamint a megvásárolt lakóingatlanban a családnak legalább 10 évig benne is kell majd élnie. Hogy jogosult vagy-e a csok-ra, azt itt tudod ellenőrizni.

5 millió forint hitel

Bonyolítja ugyanakkor a helyzetet, hogy az államilag támogatott hitelek esetében mindig teljesíteni kell egy sor személyi feltételt is, de például a csok-hiteleknél magával az ingatannal kapcsolatban is vannak speciális elvárások. Ilyen például a gyerekszámtól függő minimális alapterület, de akár az is, hogy az épületnek már az igénylés pillanatában lakható állapotúnak kell lennie. (Falusi csok esetében ezt az elvárást elég a felújítás/korszerűsítés végeztével teljesíteni.)

Hirdetés

Hirdetés

2. Mekkora összegre van szükségünk?

Az optimális hiteltípust alapvetően meghatározza, hogy mekkora összegre van szükségünk. Jelzáloghitelből például akár 80-100 millió forinthoz is hozzájuthatunk, míg a személyi kölcsön és a Babaváró esetében 10 millió forint a hitelösszeg maximuma. A kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos fix kamatú csok-hitel plafonja a meglévő vagy vállalt gyerekek számától függ: két gyerekkel 10 millió, míg három gyerekkel 15 millió forint igényelhető legfeljebb. Ahogy láthatod, 5 millió forint hitelösszeget az általunk vizsgált hitelkonstrukciók mindegyikével megkaphatsz.

Babaváró hitel: ellenőrizd, hogy megkaphatjátok-e!

3. Milyen gyorsan van szükségünk a pénzre?

A hitelfelvételnek mindig konkrét célja van, legyen az egy ingatlan, autó vagy akár nagyobb értékű háztartási gép megvásárlása, esetleg lakásfelújítás. Éppen ezért fontos lehet az átfutási idő is, ezért van az, hogy az áruhitelek esetében akár pár óra alatt számlán lehet a szükséges összeg.

A Babavárónál jogszabály szerint 10 napja van a banknak a hitelbírálatra, míg egy személyi kölcsönnél általában 5-10 napos, egy lakáshitelnél pedig 1-1,5 hónapos átlagos átfutási időre lehet számítani. Ugyanakkor az egyes bankok ügyintézési sebessége között komoly különbségek vannak, ezért, ha fontos az „időfaktor”, akkor célszerű olyan hitelközvetítőhöz fordulni, aki képben van ezt illetően is, már csak azért is, mert a nyári szabadságolások miatt a bankok is kevesebb emberrel dolgoznak jelenleg.

Ha gyorsan kell a Babaváró hitel: gyorsított igénylés, akár 2 napos bírálati idővel, kizárólag a Bankmonitornál. 

4. Mennyi önerőt kell biztosítanunk?

Lakásvásárlásnál vagy építésnél a bankok elvárnak bizonyos önerőt, ami azt jelenti, hogy az ingatlan értékének egy részét saját forrásból kell tudni biztosítani, és csak a fennmaradó részt finanszírozhatja meg a bank. Például egy 20 millió forintért vásárolt ingatlan esetében minimum 4 millió forint saját megtakarításra lesz szükségünk (a vételár 20 százaléka), és ha minden jól megy, akár 16 millió forint hitel is igényelhető mellé. A 20 százalékos minimális önerő azonban csak a jogszabályi minimum, a bankok lehetnek ennél óvatosabbak! Éppen ezért nagyon fontos, hogy még az adásvételi szerződés aláírása előtt keresd meg a finanszírozó bankot, mert ha nem tudod végül előteremteni a szükséges önerőt, akkor emiatt akár a kifizetett foglalót is elveszítheted.

A szabad felhasználású személyi kölcsönöknél a bevont ingatlanfedezet értéke lesz a mérvadó, a hitelösszeg legfeljebb ennek 80 százaléka lehet majd, ám önerőre itt természetesen nem lesz szükség.

A személyi hiteleknél és a Babavárónál nincs szükség önerőre, hiszen ezek úgynevezett fedezetlen hitelek, amelyeknél kizárólag az igazolt nettó jövedelem alapján hiteleznek a bankok, a felvett összeg pedig bármire fordítható. Vagyis 5 millió forint személyi hitelből vagy Babaváróból megvásárolható akár egy 5 millió forintos autó is. A Babaváró ráadásul akár önerő is lehet egy vele együtt vagy azt követően felvett lakáshitelnél, azonban, ha a két hitel között nem telt el 90 nap, akkor a Babaváró összegének 25 százaléka hitelnek számít majd. Hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban, arról itt olvashatsz részletesen.

5. Kell ingatlanfedezet?

A jelzáloghitelek esetében mindenképpen szükséges egy vagy akár több ingatlanfedezetet bevonni a szerződésbe, amire a bank jelzálogjogot jegyez be, vagyis azt az engedélye nélkül értékesíteni, illetve további hitellel megterhelni nem lehet. A Babaváró és a személyi hitel esetében azonban nincs szükség ingatlanfedezetre. A példánkban szereplő 5 millió forint összegű lakáshitel felvételéhez minimálian 6 250 000 forint értékű ingatlanfedezetre lesz szükségünk.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

6. Elérhető a fix kamat?

A hitelekesetében a kamatperiódus határozza meg, hogy a kamat, ezzel együtt pedig a törlesztőrészletek milyen időközönként változhatnak. Egy 5 éves kamatperiódusú hitelnél például 5 évente, míg egy 10 évesnél évtizedenként egyetlen alkalommal kell emiatt aggódni, a fix kamatú kölcsönöknél pedig végig ugyanannyit kell fizetni.

A Babaváró és a csok-hitel az adós szempontjából mindenképpen fix kamatú, de a személyi hitelek csaknem mindegyike is ilyen, a lakáshiteleknél azonban már több lehetőség közül is választhatunk.

7. Mennyi lesz a havi törlesztő?

Az, hogy adott hitelösszegnek mennyi lesz a havi törlesztőrészlete függ az igényelt összeg nagyságától, a futamidőtől és természetesen a kamattól, amit tulajdonképpen tekinthetünk a kölcsön árának. Mivel az egyes bankok eltérő kamatot kérnek a pénzük használatáért, két átlagos lakáshitel havi törlesztője között akár több tízezer forint is lehet a különbség. Egy 5 millió forintos – 8 éves futamidő, fix kamat, 500 ezer forint nettó jövedelem – lakáshitel havi törlesztője például 70 ezer és 80 ezer forint egyaránt lehet, ami a futamidő végéig csaknem 500 ezer forint különbségre hízik.

A szabad célú személyi hiteleknél – az előbbihez hasonló paraméterek megadásával – 77 000 és 97 000 forint közötti havi törlesztőket találtunk a Bankmonitor hitelkalkulátorával, így a 8 éves futamidő alatt csaknem 2 millió forint lehet a különbség a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között.

A támogatott hitelek – például a Babaváró, a csok-hitel – esetében nincs jelentős különbség a törlesztők között, hiszen ezek kondícióit jogszabály határozza meg, ám számos egyéb szempont lehet, ami miatt mégsem mindegy, végül melyik bankot választjuk. Csak egy példa: a bankok egy része a kedvezményes, míg más része a kedvezmény nélküli havi törlesztővel számol a JTM kapcsán, így van, ahol ugyanazzal a jövedelemmel felvehetjük a maximális 10 millió forintot, míg másutt elutasítják az igénylésünket, vagy csak kisebb összegre számíthatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés